Igår passerade vår portfölj en miljon sek investerade på spartjänsten Lysa. Detta sammanföll med att vi också passerade 1,4 miljoner totalt igår. Detta firades med lite vin, armhävningstävling, Minecraftspel med junior och tidigt sänggående.

Ända sedan vi började vårt sparande för tre år sedan har Lysa varit med i bilden. Då visste jag inte mycket om investeringar annat än att en bra strategi för sparande är indexfonder.

Vad är en indexfond?

En indexfond kan man säga är en vald del av marknaden. Fonden strävar efter att värdeutvecklingen är lika eller nära nog som det marknadsindex den valt att följa. Det kan vara indexet OMX 30 som följer de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen eller S&P 500 som är ett aktieindex över 500 stora bolag i USA.

Köper man en andel av en indexfond så köper man också motsvarande andel av varje aktie som i det index fonden följer. Gott så.

Varför investera i en indexfond?

Att investera i breda indexfonder som vi gjort är dels ett sätt att sprida riskerna men också en insikt i att vi inte varken vill, kan eller har ett intresse av att köpa enskilda aktier.

Historiskt sett ger indexinvestering en avkastning på 7-10% per år vilket är det vi siktar på. Enligt ränta på ränta och 72-regeln säger detta att våra pengar kommer dubblas ungefär vart sjunde år om vi inte sätter in mer. Det är rätt kraftfullt…

Indexfonder är självrengörande. Tittar man på ett index nu och samma index längre tillbaka ser de inte lika ut. Det beror på att företag kommer och går. Jag tror mig inte kunna sia om vilka som lyckas och vilka som inte lyckas och därför köper jag allt.

Som några av mina favoritpoddare ChooseFI säger. ”Its not a get ritch quick scheme, it´s a get rich quick-ish”

Vill du veta mer om indexinvestering rekommenderar jag, som alltid, JL Collins och hans bok ”The Simple Path to Wealth” eller varför inte någon av hans intervjuer hos just ChooseFI – typ nedan. Just denna intervju är jag väldigt förtjust i.

Varför investera hos Lysa och inte bara köpa en indexfond?

Ja det är faktiskt frågan… varför investerar jag hos Lysa och varför väljer jag inte att köpa indexfonder hos Avanza för en något billigare peng?

Jag skulle säga att för min del handlar det om den mentala biten. Troligtvis skulle jag kunna få ungefär samma utveckling på pengarna om jag investerade dem själv men samtidigt kräver det lite mer jobb och en mental insats.

Lysa har varit med från början och det har fungerat väldigt fint. Avgifterna är låga, de får lovord av människor jag litar på och det känns tryggt för mig.

Lysa tar också bort möjligheten för mig att pilla med fördelningar av indexfonderna OCH kursen uppdaterar sig bara en gång om dagen samt släpar efter en dag. Det finns alltså en inbyggd tröghet vilket är väldigt bra. Det inbjuder inte mig att gå in och kolla innehavet flera gånger om dagen. En mental paus.

Lysa

Lysa har alltså varit med oss från start och de kommer vara med framöver också.

spartjänsten Lysa

Från februari 2018 till nu. USD-kursen är inte med oss och därför har Lysa inte gått lika starkt den senaste tiden som OMX30 som är jämförelseindex i bilden ovan. Samtidigt var bilden en annan i mitten/slutet 2019. Sådant går alltså upp och ner över tid…

Till sist…

För att hålla full transparens vill jag tillägga att vi har dryga 70% av våra totala investeringar hos Lysa. Resterande del ligger hos Avanza och där med fördelningen 20% Spiltan Investmentbolag och 10% Länsförsäkringar Global Indexnära.

Anledningen till detta är att jag satt in våra pengar från våra extraknäck på Avanza. Lysa har minimum 1000 kr gräns att investera och summan av ett extraknäck är ofta mindre. Dessutom är det inte motiverande att sätta in 100 kr i ett fondsparande på nu 1 000 000 kr. Alltså har jag styrt över extraknäcken till Avanza för att känna fortsatt motivation för dem samt att de skall synliggöras. Grunden är dock Lysa och det är dit vårt månadssparande styrs.

Till sist några tips om ni väljer att kolla in Lysa. Fundera över er risktolerans. Vi har 100% aktiefonder hos Lysa eftersom vår sparhorisont är lång. Kanske bör man justera ner den något beroende på tidshorisont, ålder eller liknande. De har en guide när man blir kund vilket är väldigt bra.

Använder ni er av någon fondrobot, spartjänst eller liknande?

Signatur