Vi lägger oktober till handlingarna och ögnar igenom siffrorna. Dags för status oktober 2019.

Två större events har klarats av denna månad. Dels hade jag förmånen att få träffa en massa FIRE-människor på Camp FI Süd och dagen efter hade vi sonens barnkalas som detta år insourcades.

I samband med Camp FI Süd hade familjen IGMR förmånen att ha fru EB som gäst. God mat, vin, höstpromenader, pyssel och många intressanta diskussioner.

Djupbäddarna

Vi har förvandlat vår radhusträdgård från en gräsmatteöken till nu nästan hälften trädgårdsland med djupbäddar. Resterande halva huserar ett försök till en äng, gräsmatta och rabatter. Nästa år ska mer gräsmatta bort. Våra filkonsticklingar som vi tog i Kroatien är planterade och vi har planterat sticklingar från vår trädgårdspalm.

Just djupbäddarna ska nu under hösten grävas om eller ”matas”. Det går till så att man tar bort det som eventuellt växer, gör en djup ränna i mitten där man lägger organiskt material. I vårt fall gräsklipp, höstlöv och trädgårdslandsavfall. Rännan täcks sedan och maskarna får kalasa och nära djupbädden fram till våren. Jag har också passat på att täcka djupbäddarna med ännu mer organiskt material.

Djupbäddar
Höstgrävda djupbäddar med Lidlfröblandingsådd rabatt i förgrunden. Blommat hela säsongen.

Djupbäddarna har verkligen levererat i år vilket också är första året vi har dem. Vi har inte hunnit äta kål i den takt det växt. Vi har pumpor, haft potatis, massor av morötter, rödbetor och misslyckad majs. Palmkålen är så tacksam här i Skåne. Vi kan skörda fram till våren och då sår vi nytt.

Palmkål
Kålfjärilarna tar en del men de försvinner på sensommaren.

Lena Israelsson har en underbar bok om köksträdgårdar och det är från den vi hämtat alla kunskap om djupbäddarna. Ni hittar den i våra boktips.

Frugal wins

Några frugal wins har jag haft denna månad. Fru IGMRs nya cykel fick punktering och det lagades av mig. Det är verkligen ingen svår sak, speciellt om det är framdäcket vilket det var i detta fall. Har man sakerna hemma är det en tidsbesparing j.m.f. att lämna och hämta cykeln hos en cykelhandlare.

Jag kom på att jag har ett par svarta skjortor från WESC och Samsö & Samsö samt ett på svarta Levi´s jeans jag gillar. Tyvärr har de blivit urtvättade. Lösningen på detta hittade jag på Panduro där jag köpte ett paket svart Dylon maskinfärg med salt inkluderat. In med allt i maskinen och nu är de som nya igen. WIN! Samma sak brukar jag göra varje vår med en Samsö & Samsö vårjacka som alltid blir solblekt. Ny jacka för inga pengar alls.

Veden

I början av månaden kom det två kubik björkved. 2200 kr levererat på pall till oss vilket känns som ett överkomligt pris. Vi gillar att sitta framför kaminen och den gör att vi sparar en del på fjärrvärmeräkningen. Vi går dessutom lite plus över den kalla perioden på de 2200 kronorna om jag jämför fjärrvärmeräkningarna före och efter kaminen.

Björkved
Fredag eftermiddag. Jag var inte helt nöjd med min leveransplanering.

Side hustles / extraknäck

Side hustles har även hunnits med denna månad. Jag har hyrt ut bilen via SnappCar ett par gånger vilket gjort att vi gått 6-700 kr plus på vårt bilägande inklusive vårt eget körande.

Dessutom har jag mysteryshoppat två gånger. Båda uppdragen var biluppdrag där man provkör en bil och får en offert. Senast var det en VW Tiguan för knappa 400″ som skulle provköras. Dessa summor ter sig mer och mer absurda för mig måste jag säga. Det är trots allt fyra hjul och en ratt (med rattvärme). 800 kronor innan skatt var lönen för mysteryshoppingen.

Övriga utgifter

Maten tickade in på 3500 kr inklusive barnkalas och några middagsbjudningar. Kläder har införskaffats för 2300 kr och sedan var det ju veden. Vårt liv denna månad kostade 26 000 kr och då har jag inte räknat bort ränteavdrag på bolån eller amortering på CSN+bolån. Det är pengar som ska ut.

Hade vi verkligen snålat och inte köpt kläder och ved skulle vi kanske kunnat hamna under 20 000 kr. Då har vi bil, barn, bor i ett fint hus i storstad och lever gott. Jag känner inte att något fattas mig, tvärtom. Tiden jag la på konsumtion och scrollande har lämnat plats för tankar, böcker, blogg, vänner, familj och mig själv. Ett mycket mer givande och rikt liv i dubbel bemärkelse.

Sparandet

Det tickar på norröver. 21 månader in i sparandet, med en startpunkt på minus 30 000 kr, har vi 573 000 kr i portföljen. Vår nettoförmögenhet ligger strax norr om 2,4 miljoner och startpunkten där var 1,6 miljoner för 21 månader sedan. Vi krigar på.

Signatur