Barnkalas hemma – Årets barnkalas har under helgen gått av stapeln och i år valde vi att ha det hemma.

Förra fyllde vår son fem och då outsourcade vi kalaset. Tillsammans med hans bästa väns föräldrar anordnade vi ett dubbelkalas på Leo´s Lekland. Då tyckte vi det var en bra idé att inte ha kalaset hemma eftersom vi hade haft en ganska stressig period på våra arbeten samt att vi fick den direkta frågan från våra bekanta att köra kalaset tillsammans.

Leo´s lekland är dyrt. 200 kr eller mer per barn och jag tror vi bjöd 11 st förra året om jag inte missminner mig. Nu delade vi det på två så summan blev ändå helt ok.

Årets kalas barnkalas

Vår son ville uttryckligen att vi skulle ha kalaset hemma i år. Han tyckte inte att leklandet var bra eftersom alla kompisar bara springer iväg och sprids för vinden. De tappade bort varandra eftersom det var så många andra barn där och lokalen är stor.

Barnkalas hemma – mat

Sagt och gjort. Tillsammans i familjen gjorde vi upp en plan och körschema för årets kalas som vi kunde enas om. Maten som önskades var klassikerna korv med bröd, prinsesstårta och kladdkaka.

Barnkalas hemma – lekar

Vad gäller lekar ville vår son ha skattjakt, dansstopp och fiskedamm. Inga kioskvältare här heller.

Vi gjorde som så med skattjakten att priset var att få äta tårta vilket motiverade barnen något oerhört. För att göra det ännu bättre hade vi totalt fyra kartor där en karta ledde till en annan karta. Detta gjorde att fler barn skulle kunna få chansen att hitta en av kartorna.

I ett av rummen i källaren där karta två var gömd hade vi satt en blåtandshögtalare med läskiga ljud. Första kartan fick de tillgång till genom att ett barn fick sticka ned handen i en hink med ”grodögon” och fånga upp den. Grodögona var i själva verket ”orbeez” eller ”vattenpärlor”. Mycket uppskattat av alla barnen.

Körschema barnkalas 14:00 – 16:00

 • Barnen kommer
 • Fri lek
 • Korv med bröd
 • Presentöppning
 • Skattjakt (lösenordet var humlan eftersom det var deras förskoleavdelning).
 • Fri lek
 • Dansstopp
 • Fiskedamm
 • Finito!

Körschemat visade sig fungera fint och alla barn verkade nöjda och glada.

Kostnad för barnkalas hemma?

Lite drygt 300 kronor och då köpte vi kladdkaka på Lidl och prinsesstårtan på Willys. Annat som gick åt var godis till fiskedamm från Lidl och korv och bröd från samma ställe.

Barnkalas hemma
Öronproppar eller ”tålamodshöjare”

Det mjuka värdena?

Vi såg till att förbereda oss och göra alla inköp under veckan innan kalaset. Det blev inte stressigt och när söndagen kom var det bara hänga upp lite vimplar, rita skattkartor och duka fram. Sonen tyckte det var otroligt spännande och han har sprungit runt och städat och velat ta ansvar för kalaset. Väl på kalaset var det kul att se honom axla rollen som värd för kalaset och stolt gå igenom körschema, duka fram mat och förklara lekarna. Fint och värmande som förälder att se.

Key learnings:

 • Vi dekorerade gratis genom att skriva ut vimplar och annat via gratistjänsten Printables.
 • Öronproppar är ett måste (skojar inte).
 • Barnen hade det väldigt kul och verkade inte sakna leklandet, tvärtom var de överens om att det var roligare att ha kalaset hemma.
 • Alla barnen lekte IHOP.
 • Det kändes mer personligt för oss och värderingsmässigt mer riktigt.
 • Att insourca kalas (d.v.s. ha dem hemma) är vår framtida melodi.

Dekorationskit till barnkalas

En läsare tipsade om att många kalasbutiker som Partytajm, Partykungen och Panduro säljer färdiga dekorationskit ”kalaspaket”. Ofta görs dem i olika teman och innehåller inbjudningskort, plastduk, tallrik, muggar, servetter och liknande i valt tema. Dessa kostar 2 – 300 kronor men man spar tid och pengar jämfört med att ha kalas på lekland etc.. Inget dumt koncept i och med att dessa saker (om man inte kör vitt och hemmaporslinet) är rätt dyra att köpa separat.

Signatur