Ibland gör man rätt - IGMR

Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Barnkalas hemma

Årets barnkalas har under helgen gått av stapeln och i år valde vi att ha det hemma.

Förra fyllde vår son fem och då outsourcade vi kalaset. Tillsammans med hans bästa väns föräldrar anordnade vi ett dubbelkalas på Leo´s Lekland. Då tyckte vi det var en bra idé att inte ha kalaset hemma eftersom vi hade haft en ganska stressig period på våra arbeten samt att vi fick den direkta frågan från våra bekanta att köra kalaset tillsammans.

Leo´s lekland är dyrt. 200 kr eller mer per barn och jag tror vi bjöd 11 st förra året om jag inte missminner mig. Nu delade vi det på två så summan blev ändå ok.

Årets kalas

Vår son ville uttryckligen att vi skulle ha kalaset hemma i år. Han tyckte inte att lekland var bra eftersom alla kompisar bara springer iväg och sprids för vinden. De tappade bort varandra eftersom det var så många andra barn där och lokalen är stor.

Sagt och gjort. Tillsammans i familjen gjorde vi upp en plan och körschema för årets kalas som vi kunde enas om. Maten som önskades var klassikerna korv med bröd, prinsesstårta och kladdkaka.

Vad gäller lekar ville vår son ha skattjakt, dansstopp och fiskedamm. Inga kioskvältare här heller.

Vi gjorde som så med skattjakten att priset var att få äta tårta vilket motiverade barnen något oerhört. För att göra det ännu bättre hade vi totalt fyra kartor som där en karta ledde till en annan karta så att fler barn skulle kunna få chansen att hitta en av kartorna. I ett av rummen i källaren där karta två var gömd hade vi satt en blåtandshögtalare med läskiga ljud. Första kartan fick de tillgång till genom att ett barn fick sticka ned handen i en hink med “grodögon” och fånga upp den. Grodögona var i själva verket “orbeez”. Mycket uppskattat.

Körschemat 14:00 – 16:00

 • Barnen kommer
 • Fri lek
 • Korv med bröd
 • Presentöppning
 • Skattjakt (lösenordet var humlan eftersom det var deras förskoleavdelning).
 • Fri lek
 • Dansstopp
 • Fiskedamm
 • Finito!

Körschemat visade sig fungera fint och alla barn verkade nöjda och glada.

Kostnad?

Lite drygt 300 kronor och då köpte vi kladdkaka på Lidl och prinsesstårtan på Willys. Annat som gick åt var godis till fiskedamm från Lidl och korv och bröd från samma ställe.

Tålamodshöjare.

Det mjuka värdena?

Vi såg till att förbereda oss och göra alla inköp under veckan innan kalaset. Det blev inte stressigt och när söndagen kom var det bara hänga upp lite vimplar, rita skattkartor och duka fram. Sonen tyckte det var otroligt spännande och han har sprungit runt och städat och velat ta ansvar för kalaset. Väl på kalaset var det kul att se honom axla rollen som värd för kalaset och stolt gå igenom körschema, duka fram mat och förklara lekarna. Fint och värmande.

Key learnings:

 • Vi dekorerade gratis genom att skriva ut vimplar och annat via gratistjänsten Printables.
 • Öronproppar är ett måste (skojar inte).
 • Barnen hade det väldigt kul och verkade inte sakna leklandet, tvärtom.
 • Alla barnen lekte IHOP.
 • Det kändes mer personligt för oss och värderingsmässigt mer riktigt.
 • Att insourca kalas är vår framtida melodi.

21 kommentarer

 1. The Dividend Story

  15 oktober, 2019 at 06:29

  Det låter som ett trevligt och väldigt lyckat kalas! 🙂

  • HerrIGMR

   15 oktober, 2019 at 08:42

   Ja det var himmalens fint. Hade inte ungarna hittat högtalaren med läskiga ljud tror jag de hade haft att göra i två timmar med att skrämma upp varandra och försöka våga sig in i läskiga rummet. Lekar hade varit överflödiga.

 2. Jag tror dej om öronpropparna! När vi ska ha födelsedagsfika (för vuxna) och min mans släkt kommer så sätter jag in öronpropparna för det blir ett surrande utan dess like och alla ska höras 😂😂

  • HerrIGMR

   15 oktober, 2019 at 08:41

   När vi hade avverkat 10 min av de totalt 180 min som kalaset varade åkte propparna i. Det var en välsignelse 🙂

   Proppar är så skönt!

 3. Definitivt prisvärt att köra kalas hemma. Hur stort har ni det? Hur många barn var det? Vårat största bekymmer är att få plats med alla barn, då inget rum är större än 22 m2. Matbordet rymmer 8 personer men då blir det trångt som in i bomben, och de tär ingen hit att sitta i soffan och käka tårta, där har vi redan haft ett antal läskolyckor.

  Fördelen med att låna/hyra en lokal är definitivt utrymmet för alla oss som inte har 50m2 vardagsrum.

  • HerrIGMR

   15 oktober, 2019 at 08:39

   Hallå. Det var 8 barn inklusive vår son. Huset är 105 kvm på två plan + källare så inget rum är superstort. Däremot har vi ett jättemat/pysselbord så det var enkelt att få plats med dem.

   En av oss hade koll på dem vid maten och vi körde Lidlfestis för att minimera läsk/saftspill.

  • Vi körde inomhus-picknick med barnen förra vintern. La ut vaxdukar på hela golvet i vardagsrummet och så fick barnen sitta där och äta korv och senare också glass från “glasskiosken”. Det var toppen, för även om vi har 8 stolar runt bordet så var många av barnen för små så de inte skulle nå upp till bordet. Och sen var det bara att vika ihop dukarna och städa bort kladdet när alla gått hem.

 4. Vi har kört kalas utomhus flera gånger. Då bor vi ändå i hus på 200m2, men ett kalas i närliggande skogen med korvgrillning eller på fotbollsplanen med lite lekar är så mycket skönare för både öron och själ…

  • HerrIGMR

   15 oktober, 2019 at 09:06

   Just detta borde vi haft i åtanke vid själva skapandet av sonen. Att fylla på hösten försvårar just utomhusmyset.

   Man skulle iofs kunna dra till skogs ändå och göra korvgrillningseld och sitta i vindskydd. Hmm…

   • Ungarna bryr sig sällan om lite regn, de är ofta mer härdade än oss vuxna…
    Bara att informera avkommans vårdnadshavare att det är fullkroppsgalon och gummistövlar som gäller.

 5. Vi la ut vaxdukar över vardagsrumsgolvet och körde inomhus picknick förra vintern. Även om det fanns 8 stolar till 8 barn så var de för små för att nå upp till bordet, så alla fick sitta på golvet. Poppis! Sen var det bara att vika ihop dukarna med allt kladd, köra igång lekar och städa rent dukarna när alla gått hem. Även att ha glass kiosk uppskattades hos barnen, de fick själva välja smak, strössel och såser. Tog en låååång stund för alla att bestämma sig, men det var en övning i tålamod och beslutsfattande.

  • HerrIGMR

   15 oktober, 2019 at 10:24

   Mycket bra idé. Skydd av golv + att barn har en dragning till golvet. Kiosk är bra och då får man lite utav fiskedamm och efterrätt i samma sak.

 6. Gillar verkligen vaxdukspicknicken! Synd att jag inte tänkte med hjärnan när våra var små, då hade jag sluppit ett antal kalas av typen Leos lekland som är såväl själa- som plånboksdödande. En viktig poäng från sonen att folk sprids för vinden inne på kalaset. Plus en härlig förankring i barndomen att man faktiskt var hemma hos kompisar, inte var konstant på lokal. Chansen är då större att de kan umgås hemma-hos även som vuxna utan att imperativt behöva bräcka varandra i rekommendationen av fancy pancy restaurang-umgänge.

  • Glöm heller inte att ni lekte “Pomperipossa”, en nyhet för mig. Tänkte testa den till helgen.

   • HerrIGMR

    15 oktober, 2019 at 11:05

    Hehe ja Pomperipossa blev bortprioriterat av barnen på grund av det läskiga ljudet i källaren. Leken går i alla fall ut på att man i ett mörkt rum (eller får barnen blunda) gömmer man ett av barnen under en filt. De andra får gissa vem som är där under. Twist är att man gömmer en vuxen / gömmer två barn / lägger kuddar.

    Som du säger EB – anknytningen till hemmet och att de faktiskt får leka tillsammans är mycket värt. Också signalvärdet att inte ränna runt på leklokal är bra både för föräldrar och barn.

 7. Glöm inte att det går att hyra gympasalar för en billig peng av kommunen.

  Då får ungarna möjlighet att springa av sig….rejält.

  I våran kommun kostar liten gympasal 350kr för 3h (2h lek och 1h extra för att plocka undan) och en fullstor 1100kr. Sedan finns det storlekar däremellan.

  Den lilla dög gott men var fullbokad en gång…så vi fick ta stora…till barnens förtjusning….

  Med vänlig hälsning
  THZ

 8. Hej IGMR!
  Förutom det goa vinsten med att kostnaden är så liten, så kan jag slå vad om att ingen kommer ihåg kalaset på Leos, men om ett år kommer de fortfarande komma ihåg skattjakten.

  Win win, helt enkelt.

  Kan du inte fixa så det går att få en notis på mail när någon kommenterar. Glömmer alltid bort att gå tillbaka till inlägg för att se kommentaren.
  Ofta är kommentarerna lika intressanta som inläggen 🙂

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

Kommentera