Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

FU konto mini.

Ytterligare en ur arkivet om mitt påfund – FU konto mini. Ett viktigt inlägg om hur en till synes liten summa pengar på ett konto kan yxa ut ett utrymme i vilket man kan fatta beslut som är i sitt eget bästa intresse.


Herr IGMR har tänkt till och lanserar nu FU konto mini till massorna

I vår bekantskapskrets har vi en vän som under lång tid inte trivts på sitt arbete. Som på så många arbetsplatser theese days har luften pressats ur organisationen på hennes arbetsplats. Alla verkar vara oumbärliga och ingen kan täcka upp. Är man sjuk får man snällt ligga med laptopen i knät och jobba ändå. Organisationen är otydlig och så även beslutsvägarna. Alla springer på alla bollar. Som grädde på moset arbetar min vän i en bransch i förändring. Det är ständiga omorganisationer och nya “aktiviteter”. Hennes arbetssituation är inte helt olik min egen när jag drabbades av utmattningssyndrom.

Hon har lessnat och vill inte mer. Hon har varit tvungen att sjukskriva sig någon vecka då och då för att orka med och dessutom börjar ryggen ta stryk. Jag och min vän kom att prata häromdagen om hennes situation. “Varför säger du inte upp dig och tar 45 dagars karens innan A-kassan griper in?” var min första fråga. “Jag har inte råd” blev svaret. Hon har sökt andra jobb men utan resultat.

Detta är en ensamstående kvinna i yngre medelåldern mitt i karriären. Under senaste året har hon leasat en ny bil och renoverat sitt fullt fungerande badrum till något mer Instagramvänligt. När vi pratade gick det upp ett ljus för henne vilket kraftfullt verktyg pengar kan vara. Pengar kan man använda till att sätta sig i en bättre situation, en situation där man själv har initiativet och fattar besluten. Hade hon haft en buffert skulle hon helt enkelt bara kunna sagt upp sig.

Lösningen? FU-konto mini!

Jag vill härmed lansera det första sparmål man bör ha – ett FU konto mini. Många förespråkar att man behöver ha, beroende på livssituation, minst tre månadslöner i en buffert vilket jag tycket är en bra nivå. Det första delmålet i buffertsparandet tycker jag bör vara pengar som kan brygga karenstiden till A-kassans varma famn. Vår buffert ligger just nu på tre och en halv månadskostnad. Sedan har vi ju allt annat sparande som också är en buffert so to speak. Min vän har inget sparande och därför sitter hon i en situation som är svår och som blir mer och mer desperat.

Det är klart inte optimalt att gå ut i ofrivillig arbetslöshet men alternativet, att riskera sin hälsa, är värre betydligt värre.

Så ta tillbaka makten över ditt eget liv och din egen tid. Ett FU konto mini är en bra början. Öppna t.ex. ett sparkonto + Collector på Avanza och starta ditt eget FU konto mini. När du är klar med det öppnar du en ISK, fortsätter sparresan och börjar köpa tillbaka din tid.

FU konto mini
Hittade ingen bra bild i fotohögen på temat. Denna är dock fin. 

FU = F*uck you konto, motsvarigheten till F ME konto vilket är ett konto hos en sms-långivare eller liknande?

Signatur

7 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  Stackarn. På samma sätt mitt hjärta blöder för hennes situation kan jag inte låta bli att grimasera lite obekvämt när du säger att ”det gick upp ett ljus” för henne och att hon insett att pengar kan vara ett verktyg även till annat än okynnesrenoveringar. Kanske kommer sig grimasen av att jag känner igen mig själv för sju år sedan. Vuxna människor. Detta är vad konsumtionssamhället gör med oss: fördumning. (Sorry friend om IGMR, refererar främst till mig själv nu.)

  • IGMR

   Samma ljus tändes hos mig för ett knappt år sedan. Det har bubblat under en lång tid inom mig men – konsumtionssamhället pulls you back in. Vad var det som fick dig att öppna ögonen Fru EB?

 2. Maria

  Jag skulle rekommendera en större buffert. 1-2 års kostnader. Blir man som jag blivit utförsäkrad trots fortfarande sjuk och pga detta tvingats säga upp mig (och får alltså inte a-kassa eftersom jag är för sjuk) räcker inte 3 månader. Dessutom hamnar man utanför socialförsäkringen i detta läge och det krävs 6 månaders sammanhängande arbete för att komma in igen. Jag får alltså inte ens sjukpenning om jag får cancer, stroke eller blir påkörd nu. Så ser dagens Sverige ut 2018, man måste ha resurser långt större än man tror. Att vara en ordentlig medborgare, fri från missbruk, sociala problem, kriminalitet etc och med flera läkarintyg på sin sjukdom, magisterexamen och fast jobb hjälper inte när Försäkringskassan fattar sina beslut. Råkar man dessutom ha oturen att vara ensamstående är pengar på banken ännu mer avgörande. Många tror inte att detta kan hända "en vanlig skötsam människa", flera av mina vänner tror inte att det kan hända ens fast de ser vad som hänt mig.

  Att ha pengar är helt avgörande!

  • IGMR

   Hej Maria,

   Du har helt rätt. Jag kan inte nog trycka på vikten av att ha pengar för att kunna möta livets alla olika situationer vi ställs, och kommer ställas inför. Tanken är att FU-Konto mini är det första sparmålet men man skall ABSOLUT inte stanna där. Pengar är makten = makt över sitt eget liv och frihet att bestämma över sin tid.

   Glad för din input- en viktig påminnelse.

 3. Assetsa

  FU-Konto mini låter mycket bättre än buffertkonto och allt annat! 😉 Klart man ska ha en sådan.

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

 4. The Dividend Story

  Väldigt bra inlägg! Tror det är ganska många som är i din kompis situation 🙁 Hur har det gått för henne nu?

  • HerrIGMR

   Ja det gick okej men inte peachy. Hon sökte mindre kvalificerade arbeten och kände sig tvungen att ta ett arbete hon inte ville ha för att komma ifrån. Nu har hon ingen ork att ta sig därifrån även om det är ett helt ok ställe.

   Konsumtionen går fortfarande på högvarv för henne och insikten om pengar = tid och mer frihet har inte sjunkit in.

   FU-konto Mini hade tjänat henne väl…

Kommentera