Ytterligare en ur arkivet om mitt påfund – FU konto mini. Ett viktigt inlägg om hur en till synes liten summa pengar på ett konto kan yxa ut ett utrymme i vilket man kan fatta beslut som är i sitt eget bästa intresse.


Herr IGMR har tänkt till och lanserar nu FU konto mini till massorna

I vår bekantskapskrets har vi en vän som under lång tid inte trivts på sitt arbete. Som på så många arbetsplatser theese days har luften pressats ur organisationen på hennes arbetsplats. Alla verkar vara oumbärliga och ingen kan täcka upp. Är man sjuk får man snällt ligga med laptopen i knät och jobba ändå. Organisationen är otydlig och så även beslutsvägarna. Alla springer på alla bollar. Som grädde på moset arbetar min vän i en bransch i förändring. Det är ständiga omorganisationer och nya ”aktiviteter”. Hennes arbetssituation är inte helt olik min egen när jag drabbades av utmattningssyndrom.

Hon har lessnat och vill inte mer. Hon har varit tvungen att sjukskriva sig någon vecka då och då för att orka med och dessutom börjar ryggen ta stryk. Jag och min vän kom att prata häromdagen om hennes situation. ”Varför säger du inte upp dig och tar 45 dagars karens innan A-kassan griper in?” var min första fråga. ”Jag har inte råd” blev svaret. Hon har sökt andra jobb men utan resultat.

Detta är en ensamstående kvinna i yngre medelåldern mitt i karriären. Under senaste året har hon leasat en ny bil och renoverat sitt fullt fungerande badrum till något mer Instagramvänligt. När vi pratade gick det upp ett ljus för henne vilket kraftfullt verktyg pengar kan vara. Pengar kan man använda till att sätta sig i en bättre situation, en situation där man själv har initiativet och fattar besluten. Hade hon haft en buffert skulle hon helt enkelt bara kunna sagt upp sig.

Lösningen? FU-konto mini!

Jag vill härmed lansera det första sparmål man bör ha – ett FU konto mini. Många förespråkar att man behöver ha, beroende på livssituation, minst tre månadslöner i en buffert vilket jag tycket är en bra nivå. Det första delmålet i buffertsparandet tycker jag bör vara pengar som kan brygga karenstiden till A-kassans varma famn. Vår buffert ligger just nu på tre och en halv månadskostnad. Sedan har vi ju allt annat sparande som också är en buffert so to speak. Min vän har inget sparande och därför sitter hon i en situation som är svår och som blir mer och mer desperat.

Det är klart inte optimalt att gå ut i ofrivillig arbetslöshet men alternativet, att riskera sin hälsa, är värre betydligt värre.

Så ta tillbaka makten över ditt eget liv och din egen tid. Ett FU konto mini är en bra början. Öppna t.ex. ett sparkonto + Collector på Avanza och starta ditt eget FU konto mini. När du är klar med det öppnar du en ISK, fortsätter sparresan och börjar köpa tillbaka din tid.

FU konto mini
Hittade ingen bra bild i fotohögen på temat. Denna är dock fin. 

FU = F*uck you konto, motsvarigheten till F ME konto vilket är ett konto hos en sms-långivare eller liknande?

Signatur