Digital minimalism

Jag har svårt att hantera detta med internetz. Det finns så många lockelser och därför har jag sagt upp alla sociala medier och dummat ner min smartphone till ett minimum. Jag kan inte ens kolla mail eller surfa på min Iphone. Allt för att få större fokus i vardagen. Kvar är endast det nödvändigaste som lokaltrafikappen, SMS, Swish och banktjänster (men inte Avanza). Tack Cal Newport och boken ”Digital Minimalism” för detta.

Det fungerar oerhört bra att ta bort alla möjligheter till att slösurfa / scrolla runt på telefonen så fort minsta tecken på tristess infinner sig. Värre är det på jobbet och hemma där det finns en Ipad med alla dessa saker intakta (Fru IGMR kan hantera detta med internet). 

Ipaden löser jag genom att jag aldrig laddar den. Den är för det mesta urladdad och i och med att Fru IGMR inte använder den mer än någon gång i veckan är det löst. Vill hon använda den får hon ladda den/köra sladd.

Jobbdatorn återstår. Det hade varit himla bra om min arbetsplats blockerade vissa sajter i min slösurfarrepertoar men det gör de inte. Jag har tittat på, och testat, vissa tjänster som blockerar allt utom de arbetsrelaterade sajterna. Det fungerar inte tillfredställande av flera anledningar. Dels är det lätt att komma runt med en kod (looservarning, jag vet), de blockerar inte alla versioner av en sajt och de fungerar ibland bara på en browser. Jag måste ha två på min jobbdator – Internet Explorer och Chrome då jag har vissa sidor som endast fungerar på den ena eller den andra. 

Lösningen?

Det finns vissa betaltjänster som ska fungera bra t.ex. Freedom. Den tjänsten ska ha hjälpt framstående författare att ”get shit done” som någon av dem så elegant uttryck. Den kostar dock pengar och jag tycker det verkar lite meckigt. Måste finnas något bättre sätt.

Det gör det och jag har sedan några veckor kört detta gratistrix:

För PC:

  • Högerklicka på Notepad och välj ”Kör som administratör”.
  • Klicka på öppna och gå till C:\Windows\System32\drivers\etc
  • Välj ”alla filer” istället för ”.txt”
  • Klicka på filen ”hosts
  • Längst ner i filen skriver man 127.0.0.1 följt av den sajt man vill blockera. Min fil ser ut som nedan:

127.0.0.1 www.facebook.com 
127.0.0.1 www.twitter.com
127.0.0.1 m.twitter.com
127.0.0.1 www.aftonbladet.se
127.0.0.1 www.expressen.se
127.0.0.1 www.sydsvenskan.se
127.0.0.1 www.skd.se
127.0.0.1 www.svt.se
127.0.0.1 www.instagram.com
127.0.0.1 www.youtube.com
127.0.0.1 www.sr.se
127.0.0.1 www.theguardian.com
127.0.0.1 www.bbc.co.uk
127.0.0.1 www.blocket.se
127.0.0.1 www.cnn.com

  • Lägg till de sajter du vill blockera och klicka på spara. 

Nästa gång du försöker ta din slösurfarrunda, oavsett vilken browser, kommer du mötas av nedan. Det fina med detta trix, förutom att det är gratis, är att det är lite för jobbigt att komma ihåg och därmed att återställa tillgång till sajterna.

Digital Minimalism
Helt stängt – fina grejer.
Signatur