Velvet ropes & red carpets. Hur kan man förenkla bra och önskvärda beteenden samt försvåra sådant man vill undvika?

Tidigare hade jag en instagramkanal. Som jag tidigare skrivit är jag inget stort fan av sociala medier eftersom jag f a s t n a r. Jag sugs in och timmar av mitt liv försvinner. Inte nog med det, dessa timmar spenderas framför bilder som ofta får mig att må dåligt. Allt är så polerat och människor ska visa upp sina kroppar, citat eller sina tillrättalagda hem.

I ChooseFI avsnitt 67 pratar David från Raptitude om velvet ropes och red carpets.

Velvet ropes

Ett velvet rope är ett sådant sammetsband på stolpar som hindrar dig från att kliva rakt in på creddiga uteställen. Ett hinder som vaktas av en dörrvakt.

velvet ropes
Du står inte på listan…

Velvet ropes är strategier för att undvika dåliga beteenden och red carpets är saker man gör för att underlätta utförandet av önskvärda beteenden.
Har du problem med att skärmar tar för mycket av din tid? Lägg då telefonen/plattan i till exempel källaren om du har en. Det skall alltså vara lite krångligt att utföra ditt icke önskvärda beteende samt skapa ett tidsfönster mellan impuls och utförande. Det tidsfönstret är viktigt för att kunna reflektera och bryta. Detta är ett klockrent velvet rope. 

Red Carpets


En red carpet kan vara att lägga fram träningskläderna kvällen innan den tänkta löpturen för att minska motståndet och öka sannolikheten för att löpturen sker.

Exempel från vår vardag

Med min tidigare instagramkanal hade jag ett antal velvet ropes vilka tyvärr inte fungerade. För det första hade jag tagit bort Instagram på alla handhållna enheter (Iphone och Ipad). Det enda stället jag kom åt Instagram var på jobbdatorn. Tyvärr var dragningskraften för stor så jag var tvungen att lägga ner vår instagramkanal helt och hållet.

Sedan dess har jag också blockerat instagram och i princip allt annat icke jobbrelaterat på datorn vilket du kan läsa om här.

Sedan finns det ju också positiva exempel för att förstärka önskvärda beteenden. Vi köpte oss tidigare i våras en begagnad (använd en gång) KitchenAid köksmaskin. Den jäkeln har fanimej gått varm. Den står framme på köksbänken och det har bakats pizzor, bröd, scones och bakverk. Vi har länge velat baka mer bröd och köpa mindre och är nu på god väg. Vi skulle kunnat baka lika mycket för hand eftersom tiden finnes. Maskinen gör dock jobbet snabbare, bättre och med mindre kladd.

Håller ni på med velvet ropes & red carpets?

Signatur