Sitter och omarbetar en lång rutin för hur vi skall gå över till digital arkivering istället för pappersformat för vissa typer av dokument. En vän skickar ett SMS om att Daniel Johnston gått ur tiden, 58 år gammal. Skit också, en till av mina gamla favoriter har försvunnit på kort tid. David Berman från Silver Jews dog för bara ett par veckor sedan.

Daniel Johnston är okänd för de flesta. Han skrev glimrande melodier men det skevade och han fick aldrig ut dem stort. Curt Cobain gick omkring med Daniel Johnston T-shirts, massvis med artister har gjort covers på hans låtar, t.ex. Nina Persson från The Cardigans. En idol för många.

Uppväxt i en kristen familj men bara intresserad av att vara John Lennon och ägna sig åt skapande. Han levde med psykisk ohälsa i princip hela sitt liv och det bidrog förstås till skevheten i låtarna som ofta handlade om kärlek.

Fru IGMR och jag såg honom live precis när vi träffats. Det var en otroligt rörande och vacker konsert och jag tror både hon och jag fällde en tår. Han var så sårbar och öppen i sitt artisteri.

Vill man gräva djupare finns det en fin dokumentär från 2005 som heter ”The Devil and Daniel Johnston”.  Klickar man på länken kan man se filmen med spanska subs, dock gratis.

Fantastisk låt.

Signatur