Omgiven av idioter. Igår var det dags för storstädning av det IGMRska hemmet. Jag har slirat lite på städningen den senaste månaden eftersom orken har lyst med sin frånvaro. Punktinsatser är nog ordet som bäst beskriver hur det har städats.

Vi sa upp vår städhjälp för några månader sedan och jag har hållit ungefär samma takt som när städfirman städade, d.v.s. varannan vecka. Det har fungerat fint fram till nu när det varit intensivt och gråvädret parkerat sig över vårt radhus.

Omgiven av idioter
Några vilsamma färger som inte har något med detta att göra.

Bot och bättring. Igår städades det i timmarna fem och jag hann lyssna ikapp flera av mina favoritpoddar. Störst behållning hade jag av Christian Dahlströms nedsabling av Thomas Erikson och hans böcker som bygger på DISC/DISA/färgteorin. ”Omgiven av idioter” är den mest lästa boken (var tionde vuxen svensk har läst den).

Årets förvillare 2018

Thomas Erikson har granskats av magasinet Filter i en läsvärd artikel. Där framkommer det bland annat att Thomas, som betecknar sig som beteendevetare, troligtvis inte har någon högre utbildning än gymnasiekompetens.

Hans böcker bygger på färgteorin DISA/DISC som i denna granskning visar sig vara högst tveksam enligt psykologsverige. Det håller helt enkelt inte.

Just på grund av detta utnämnde VoF, Vetenskap och Folkbildning, Thomas Erikson till ”Årets förvillare 2018”.

Miljonrullningen

I takt med att miljonerna rullat in för Thomas Erikson, har de också rullat ur offentlig sektor och de privata företag som anlitat honom och andra konsulter som erbjuder föreläsningar, utbildningar, rekryteringstjänster och organisationstjänster baserat på dessa teorier.

Inte nog med att regionerna lagt många miljoner på detta (samtidigt som de skall spara pengar) är det troligt att rekryteringar och omorganisationer grundats på detta felaktiga färgtänk. Människor har sorterats bort och människor har sorterats in i olika stadier av rekrytering, omorganisering och arbetsgruppsindelningar.

Det har också förekommit att problem på arbetsplatser har förklarats med att arbetsgrupper har fel färgsammansättning. Personer som inte trivts, varit mycket stressade eller annat har i samtal med HR fått det förklarat för sig att det beror på deras färg. Ett stort problem eftersom att det ofta är arbetsplatsen i sig och inte medarbetaren som gör att denne mår dåligt.

Och som inte det vore nog är det troligtvis som så att detta också tagit mycket tid ur organisationer som mått bäst av att bara få jobba på med det de är anställda för. Miljoner har rullat i pengar och tid.

Sinnessjukt

Jag har skrivit om Christian Dahlströms podd ”Sinnessjukt” tidigare och hur den har hjälpt mig mycket. Hans podd hittade jag när jag var i akutfasen av mitt utmattningssyndrom och har varit fast sedan dess.

Så – in med er och lyssna på detta avsnitt om ”Omgiven av idioter”. I denna länk hittar ni också en hel del av den dokumentation som Christian nämner i sitt avsnitt.

Gillar ni avsnittet kan jag också tipsa om hans granskning av Soki Choi och hennes ”Kimchi och Kombucha”. Hon gör en liknande grej som Thomas. Soki utger sig för att vara expert och lutar sig mot tvivelaktiga teorier.

Signatur