Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Omgiven av idioter

Omgiven av idioter. Igår var det dags för storstädning av det IGMRska hemmet. Jag har slirat lite på städningen den senaste månaden eftersom orken har lyst med sin frånvaro. Punktinsatser är nog ordet som bäst beskriver hur det har städats.

Vi sa upp vår städhjälp för några månader sedan och jag har hållit ungefär samma takt som när städfirman städade, d.v.s. varannan vecka. Det har fungerat fint fram till nu när det varit intensivt och gråvädret parkerat sig över vårt radhus.

Omgiven av idioter
Några vilsamma färger som inte har något med detta att göra.

Bot och bättring. Igår städades det i timmarna fem och jag hann lyssna ikapp flera av mina favoritpoddar. Störst behållning hade jag av Christian Dahlströms nedsabling av Thomas Erikson och hans böcker som bygger på DISC/DISA/färgteorin. “Omgiven av idioter” är den mest lästa boken (var tionde vuxen svensk har läst den).

Årets förvillare 2018

Thomas Erikson har granskats av magasinet Filter i en läsvärd artikel. Där framkommer det bland annat att Thomas, som betecknar sig som beteendevetare, troligtvis inte har någon högre utbildning än gymnasiekompetens.

Hans böcker bygger på färgteorin DISA/DISC som i denna granskning visar sig vara högst tveksam enligt psykologsverige. Det håller helt enkelt inte.

Just på grund av detta utnämnde VoF, Vetenskap och Folkbildning, Thomas Erikson till “Årets förvillare 2018“.

Miljonrullningen

I takt med att miljonerna rullat in för Thomas Erikson, har de också rullat ur offentlig sektor och de privata företag som anlitat honom och andra konsulter som erbjuder föreläsningar, utbildningar, rekryteringstjänster och organisationstjänster baserat på dessa teorier.

Inte nog med att regionerna lagt många miljoner på detta (samtidigt som de skall spara pengar) är det troligt att rekryteringar och omorganisationer grundats på detta felaktiga färgtänk. Människor har sorterats bort och människor har sorterats in i olika stadier av rekrytering, omorganisering och arbetsgruppsindelningar.

Det har också förekommit att problem på arbetsplatser har förklarats med att arbetsgrupper har fel färgsammansättning. Personer som inte trivts, varit mycket stressade eller annat har i samtal med HR fått det förklarat för sig att det beror på deras färg. Ett stort problem eftersom att det ofta är arbetsplatsen i sig och inte medarbetaren som gör att denne mår dåligt.

Och som inte det vore nog är det troligtvis som så att detta också tagit mycket tid ur organisationer som mått bäst av att bara få jobba på med det de är anställda för. Miljoner har rullat i pengar och tid.

Sinnessjukt

Jag har skrivit om Christian Dahlströms podd “Sinnessjukt” tidigare och hur den har hjälpt mig mycket. Hans podd hittade jag när jag var i akutfasen av mitt utmattningssyndrom och har varit fast sedan dess.

Så – in med er och lyssna på detta avsnitt om “Omgiven av idioter”. I denna länk hittar ni också en hel del av den dokumentation som Christian nämner i sitt avsnitt.

Gillar ni avsnittet kan jag också tipsa om hans granskning av Soki Choi och hennes “Kimchi och Kombucha”. Hon gör en liknande grej som Thomas. Soki utger sig för att vara expert och lutar sig mot tvivelaktiga teorier.

Signatur

18 kommentarer

 1. bananacosmicgirl

  Åh tack och lov att du inte hade en recension om hur fantastisk boken var, jag blev lite rädd när jag såg rubriken! Han är fejk från början till slut och jag blir så less på idiotin om att dela in folk i en av fyra färger. Ugh. Men människor älskar att göra komplexa saker som beteenden och personlighet enkelt, så det är väl därför han fått så enormt mycket plats. Och hans förklaring när han säger att han är beteendevetare? Jag håller på med beteenden och vet en del om det, typ, då är man tydligen beteendevetare. Argh!

  • HerrIGMR

   Haha vilken clickbait va? Ja det är inte klokt. Kul också att Aftonbladet haft honom som kolumnist i ett år efter att det uppdagades.

 2. Investeringsundersköterskan

  Jag har själv inte läst boken, men hört en del som höjt den till skyarna. Man blir verkligen mörkrädd, men titeln verkar i alla fall stämma 🙂

  • HerrIGMR

   Haha ja. Titeln fick han rätt 😉

 3. Ansi

  Som leg psykolog med specialistutbildning inom arbetslivets psykologi med inriktning på ledarskap, organisation och grupputveckling blir jag bestört varenda gång jag hör hur organisationer betalar en konsult stora pengar för att utveckla organisationen med hjälp av DISC, men pratar ofta för döva öron. Helt otroligt att så många människor gått på denna färglära och framförallt är det potentiellt farligt när människor självs börjar kategorisera människor i sin omgivning utifrån dessa färger

  • HerrIGMR

   Jag har skrivit ett inlägg längre tillbaka i bloggen om Meyers Briggs. Det är väl samma härad förstår jag nu via detta…

 4. Flow FI

  Klart bullshit jobs ska ha lite bullshit teorier att skyffla in i sin bullshit organisation. Blir gång på gång förvånad över att folk blir så förvånade över att vi människor agerar emotionellt efter de som passar vår egen trosuppfattning. “Forskning” och statistik är ju gött när det passar den satta linjen.

  Här läst boken och tycker den är rätt underhållande. Man skrattar igenkännande över flera av karaktärsdrag och agerande. Det är väl därför boken blivit så populär. Alla känner igen sig eller sina nära i något som beskrivs. Sen slutsatser och dessa färgbilder osv kan man ju soppa under mattan och glömma bort. Det är väl dock inte den första självhälpsgurun som bygger en förmögheten på att sägs det folk vill höra.

  • HerrIGMR

   Nej och han lär väl inte vara den sista. Kul också att Fråga Doktorn verkar pricka in att boka alla dessa tokar.

  • Andreas

   Håller med, boken är riktigt underhållande. Men kanske där det skulle stanna också. Breda roliga penseldrag om hur vi människor kan vara och är. Lite mer standupmaterial än fakta.

   Igenkänningen är hög rakt igenom boken, och tycker den ger lite “tröst och förklaring” på varför det ibland är som det är. Lite synd att allt var skit, faktiskt 🙂

   Cyniskt, men ibland tycker jag att det som plötsligt blir allmänt sant och stort utan vidare kritik, då ska man fundera en extra gång. Är det för bra för att vara sant osv.

 5. Elsa

  Låter lite som astrologi, kan vara ett roligt tidsfördriv men inget man tror på. Verkar vara en charlatan den där Thomas Erikson som har lurat i naiva ofta välutbildade människor att de skulle vara en viss färg, helt otroligt hur folk kan vara dumma ibland. Han däremot trots sin brist på utbildning har lyckats tjäna rundligt med pengar på sitt lurendrejeri, inte så dumt men oärligt.

  • HerrIGMR

   Det du skriver tar de faktiskt upp i detta avsnitt – det är ungefär i samma härad som astrologi. Han låter onekligen som en charlatan.

  • Lisa

   Knappast Erikssons fel att välutbildade människor är så naiva att de låter sig luras…..

 6. Studenten A

  Lyssnat på podden Sinnessjukt efter din rekommendation. Avsnitten om bipolär sjukdom som du vet berör min familj.

  Dela in människor i färger.. alltså vad säger man? Jag har faktiskt varit på en dejt med en tjej som inte kunde sluta prata om “blåa och röda människor”. Jag gick faktiskt därifrån.. Då kan jag lägga min tid på andra människor istället =)

  /A

  • HerrIGMR

   Ja den tiden kan man lägga på gröna människor istället 😉 SKOJAR!

   Visst är Sinnessjukt bra? Vad tyckte du om de avsnitten? Har också lyssnat på dem och har ett par vänner som tampas med just detta. I avsnittet om “omgiven av idioter” gillar jag också på grund av hans lågmälda och malande nedsabling. Nästan meditativt.

   • Studenten A

    hahaha!

    Ja men verkligen superbra. Minns inte exakt vilka avsnitt det var jag lyssnade på, men säkert en 3-4 stycken och måste säga att det är väldigt givande att lyssna på några av Sveriges kompetena forskare prata om deras fält, försökt applicera det jag själv kan göra som anhörig på bästa sätt. Christian Dahlström känns genuin och gillar hans sätt att transparent ta upp sina egna problem han haft historiskt utan att det blir självömkande.

    /A

    • HerrIGMR

     Helt enig och bra sammanfattning av hans stil. Just avsnittet utmattningssyndrom och det antidepressiva var en sådan otrolig hjälp för mig där och då.

 7. Greven

  Jag tycker att folk är väldigt hårda mot Thomas Eriksson. Snarare bör nog samhället vara imponerad av honom över att han lyckats så pass bra utan utbildning. Har han påstått att han är utbildad inom ämnet?

  Det är väl snarare myndigheter och organisationer som köpt in testen som ska lastas? Lite källkritik eftersökes tack. Har själv varit på divers myers-briggs-tester och liknande och det är dessvärre ganska mycket snömos, även om jag själv länge hävdade att det var omöjligt att få mig att passa tider. Det är lite horoskopliknande beskrivningar av de olika personligheterna. Jag tyckte jag var både det ena och det andra och anpassade mina svar efter den jag ville framstå som.

  Ett tips i sammanhanget är att lyssna på 6:e avsnittet av podden dumma människor: Omgiven av idiotiska personlighetstest, för att förstå varför detta flyger. Det är väldigt basic, men också väldigt intressant.

 8. Utdelningsbagaren

  Komist nog under höstkonferansen hade företaget tagit in en managementkonsult som just hade en “färg-övning” där vi skulle kategorierar en själv blå,röd,gul etc. Ja, nästa gång jag har möte med en röd person vet jag exakt hur jag ska planera in i minsta detalj, visste inte det var så enkelt med personligheter – not.

Kommentera