Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Slow travel – containerbåt till Nord/Sydamerika, Asien eller Afrika?

Om slow travel. Jag har jobbat länge med båttransporter. Både som speditör på en större firma och som fraktköpare av containertransporter från främst Asien. Det är en tjusning att ibland få bilder från båtarna och att ibland få göra besök ombord på stora containerfartyg.

För några år sedan var jag uppe i Göteborg när det dåvarande största containerfartyget Emma Maersk anlöpte i hamn. Vi fick gå ombord och göra en kort rundtur. Nästan 400 meter långt och lastar 14 000 containers i taget. Det är ett otroligt fartyg som när det är fullastat, har ett mindre lands BNP i godsvärde.

Tanken med att få följa med på dessa stora båtar kittlar. Företaget jag arbetar på nu importerar en del från Kina även om vi köper mer och mer från EU. Handelskonflikter, kortare transporttid, pirater, krigshot, produktsäkerhet, lagkrav och annat gör det mer attraktivt att handla från EU.

Ungefär 40 dagar tar det för en container att ta sig från Kina till vårt lager. Från Nordamerika tar det ungefär 14 dagar med båt.

När jag letade efter tågresor till Kroatienresan vi gjorde i maj trillade jag över en reseagent som specialiserat sig på slow travel eller “langsamreisen”. De erbjuder resor med containerrederiet MSC från Europa. Mellan 60-150 EUR om dagen med helpension kostar det.

Jag får gåshud av deras video nedan.

Tänk att få uppleva en resa över Atlanten till Nordamerika. 14 dagar på öppet hav. En resa och ett äventyr väldigt få i världshistorien har fått uppleva. Detta tåls att tänkas på.

Blir ni sugna?

Vill man få en liten känsla hur det är kan man lyssna på lite konstmusik signerad Patrik Torsson. Han var förr styrman och spelade in musik på båten med samplingar av motorljud och annat. Just denna “låt” tycker jag väldigt mycket om. Jag ger er “Stora Bält passagerna” från hans skiva “Kolväteserenader”.

Signatur

12 kommentarer

 1. UtdelningsBagaren

  Häftigt, kanske kan gå smuggla sig in på ett container fartyg gratis. Men kanske inte så bekvämt med kost och logi hehe

  • Anonym

   Tänk dig att bara hyra ut ditt boende, sätta sig på båten över till USA med okänt mål i sikte. Kanske ta California Zephyrtåget över till västkusten. Bila Highway 1 över Big Sur och Kerouac land. Blir nästan tokig av längtan när jag står här med två skärmar och TVÅ excel uppe.

 2. Fri2032

  Åh så underbart! Jag blev sugen på att åka typ nu… Det här ska definitivt med på att-göra-listan någon gång i livet. Hm… Kanske när jag fyller 40 år?

  • Anonym

   Ingen dum idé! Jag tänker som kick off på FI-livet kanske. Hmm!

 3. Flow-FI

  Guppidigupp på havets våg lockar inte mig direkt. Förstår att man kan gilla sånt, absolut. Men det räcker med en kort tur till Gotland eller Tyskland för att bli påmind om att båtlivet inte är för mig. Två veckor på öppet hav framkallar vissa ångesttankar.
  Mvh
  Landkrabban

 4. Densify the Dime

  Resan är häftig ja. Men som "fripassagerare" kan jag tänka mig det blir långtråkigt efter ett par dagar. Personalen är upptagna minst 12 timmar om dagen och jag kan tänka mig att de inte är jätteintresserade att ha någon obehörig i maskinrum eller på bryggan i två veckors tid.

  Har man nu svårt för att bli uttråkad och inte är rädd för att stöta på kufar till sjömän så skulle jag hellre rekommendera USA – AUS rutten om den finns tillgänglig. Dels får man uppleva Panamakanalen samt vad det innebär för festligheter ombord när ekvatorn korsas.

  • Anonym

   Jag gillar ju att ha tråkigt, down time eller vad man ska säga. Tänker att det skulle vara en go retreat. En hög med böcker, poddar, musik och bara att vara.

   USA-AUS hade varit cool alternativt EU – USA östra, då klipper man åsså Panamakanalen (har en grej för USA). Ekvatorkorsning hade också varit något…

 5. FruEfficientBadass

  Jag är helt för men med ett litet aber som inte är så litet och sprunget ur mitt neurotiska jag och det är det du nämner i stycke tre nämligen pirater. Jag liksom ser framför mig hur den poesiskrivande tysken och hans gitarrspelande Fräulein dekapiteras och slängs över bord, tillsammans med såväl poesiblock som gitarr (men ex. VISA och mobiler). Bortsett från det så ÄLSKAR jag tanken. Love it love it love it!!! OCH måste jag säga IGMR, du skriver så bra. Korta, koncisa stycken utan svammel.

  • Anonym

   Tack EB. Jag får inte betalt per ord så inget ordbajseri här inte!

   Just pirater finns mest kring Afrikas Horn, Adenviken. De flesta betalar pirattillägg (kid you not) för att åka i en ränna bevakad och säkrad av krigsskepp. Ingen fara att fräsa över till nord/sydamerika med andra ord. Nurå – ska du åka?

Kommentera