Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tvättstugerenovering budget – summering av kostnader.

Då var vi äntligen framme vid slutet på min trestegsraket, nämligen tvättstugerenovering budget. Jag har fotobombat er, gått in mer i detalj i de olika momenten och nu är det dags att redovisa kostnaderna samt totalsumman för denna tvättstugerenovering.

Först och främst vill jag berätta vad som är gjort och vad vi fått för pengarna.

Grundförutsättningar för tvättstugerenoveringen

Det är alltså ett utrymme på 15 kvm som har fått helt ny inredning, nya blandare, nya ytskikt, ny golvbrunn, nydragen el, nydragen vvs, nytt treglasfönster, nytt element,  samt ett badkar. Jag har gjort allt själv förutom bortkoppling av det gamla elementet där jag fick ta in hjälp.

Från rivning till klart tog det dryga fyra månader att färdigställa utrymmet. Allt arbete har utförts på kvällar, helger samt över julledigheten.

Jag har ingen tidigare erfarenhet från så stora projekt. Det jag har gjort tidigare, och kan, är mer allmän renovering typ målning och snickeri. Jag betraktar mig som normalhändig men flitig och vetgirig. Det kan inte kan kompenserar jag med att läsa på, nogrannhet samt tid.

Varför renoverade vi tvättstugan?

Upprinnelsen till detta projekt är att vår 70-talstvättstuga var till synes fräsch men jag ville ta fram ett par putsade väggar. När jag väl satte kofoten i bastupanelen uppenbarade sig bristfälliga el- och vatteninstallationer och saken var biff. Det var bara kavla upp ärmarna och åtgärda det.

Med min hyffsat nyfunna vurm för FIRE gick jag in i detta projekt med tanken att hålla nere kostnaderna genom att göra så mycket jag kan själv samt att komma ut på andra sidan rikare på kunskap och nya färdigheter. Initialt tänkte jag inte att putsa väggar, kakla eller lägga mosaik själv. Svärfar och Fru IGMR tyckte dock att jag borde försöka själv. Så blev det och därmed föll det sig så att jag gjorde allt själv.

Tvättstugerenovering budget

Vi hade först satt en budget på 40 000 kr. På något sätt hade jag då glömt att vi också måste ha inredning till tvättstugan. Eller glömt och glömt. Jag hade en övertro till Blocket på just inredningsfronten. Ikeas generösa returpolicy gör dock att det inte finns så mycket från köksserien Metod att köpa. Att jag ville ha projektet i land ganska snabbt gör också att det är viktigt att ha sakerna på plats för att komma vidare i projektet. Nu är det en tvättstuga och det är en viktig kugge för att vardagen ska flyta på. Hade jag istället planerat projektet i förväg och därmed kunna ackumulera fler fynd innan byggstart, skulle jag förstås kunnat göra det billigare.

Våra grannar som bor i likadana radhus har, beroende på luxusnivå, renoverat samma utrymme för 175 – 400 000 kr. Fyrahundratusingen inkluderar bastu, Sonossytem samt större spabad klätt i mosaik. Etthundrasjuttiofemtusingen är ett enklare utrymme med plastmatta.

Så vad landade vi på? Jo 60 010 kronor totalt. Hade jag inte råkat ut för missödet med golvmosaiken som hade olika färg, och därmed sluppit köpa dyrare golvmosaik, hade totalsumman varit ungefär 55 000 kr.

Tvättstugerenovering budget
Fördelning av kostnader

Summering av budget och renovering

Jag tycker vi har fått mycket för pengarna och det är en investering i huset. I mina stooooora excelblad över vårt sparande och lån har jag skrivit upp värdet på vårt hus med 100 000 kr i och med denna renovering. Det tror jag dock är konservativt och faktiskt inte så viktigt.

Det som är viktigt är att jag känner mig stolt och glad att jag har rott detta stora projekt i land. Utrymmet har blivit mer anpassat till våra behov och det är en fröjd att vistas där nu. Känslan när jag fick ta första badet…

Sparkvoten under renoveringtiden? Det var också ett av mina mål – att hålla den över 40 %. trots renovering. Det har vi också lyckats med.

Ärligt talat är det lite svårt att tvärt sluta med något som upptagit all ens tid under fyra månader. Träningen har dock kommit igång igen vilket är skönt. Böcker ska läsas och poddar skall lyssnas på. Nästa projekt blir två djupbäddar i trädgården som ska husera en massa gott.

Signatur

8 kommentarer

 1. Flow-FI

  Det hela blir förhoppningsvis en bra ekonomisk investering även om det stora värdet såklart ligger i att ni nu har ett göttigt bad/tvättrum. Hade ni tänkt sälja huset och göra en geoarbitrage vid exit?

  • Anonym

   Verkligen så.

   Jag är lite inne på det. Har dock själv blivit runtflyttad som barn och det är inget jag önskar för Baby IGMR. Det är en långt senare fråga men själv hade jag gärna haft tillgång till både skog och hav. Ängelholmstrakten ish?

 2. UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

  Hur många kg grönsaker räknar ni med att skörda iår? Om det blir en OK odlingssäsong d.v.s.

  • Anonym

   Jag vet faktiskt inte vad man kan förvänta sig. Hoppas på många kg (förstås) men jag har varit en riktig failure gällande odling. Jag hoppas dock på att jag med plugg och ihärdighet får en ok avkastning.

   Ska stega upp och djupgräva i helgen om vädret håller i sig.

 3. The Simplicitas

  Sweet att ni har kunnat hålla sparkvoten så pass hög trots renoveringskostnader. Vi tänker likadant med vår fasadrenovering. Det kommer antagligen att ta många månader i anspråk men eftersom material mm köps in allt eftersom så räknar jag med en hyfsad sparkvot ändå.

  Kul med odlingen! Ett tips är dock att göra ytan dubbelt så stor som ni tänkt från början 🙂 Det är synd att behöva begränsa sig pga utrymmet när man ändå är igång.

  • Anonym

   Fasadrenovering. Är det fogarna månne? Det är en sådan sak som vi också måste ta tag i inom de närmsta åren. '

   Helt inne på din linje med odlingen. Gräsmattan är ändå bara tråkig att underhålla.

  • The Simplicitas

   Vi måste byta ut brädor och läkt som ruttnat på husets södersida och måla om hela huset. Tänkte byta husfärg när vi ändå är igång. Vi är inte sysslolösa de närmaste somrarna om man säger så…

   Jajemän, lika bra att odla upp ytan till nåt vettigt 🙂

 4. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera