Då var vi äntligen framme vid slutet på min trestegsraket, nämligen tvättstugerenovering budget. Jag har fotobombat er, gått in mer i detalj i de olika momenten och nu är det dags att redovisa kostnaderna samt totalsumman för denna tvättstugerenovering.

Först och främst vill jag berätta vad som är gjort och vad vi fått för pengarna.

Grundförutsättningar för tvättstugerenoveringen

Det är alltså ett utrymme på 15 kvm som har fått helt ny inredning, nya blandare, nya ytskikt, ny golvbrunn, nydragen el, nydragen vvs, nytt treglasfönster, nytt element,  samt ett badkar. Jag har gjort allt själv förutom bortkoppling av det gamla elementet där jag fick ta in hjälp.

Från rivning till klart tog det dryga fyra månader att färdigställa utrymmet. Allt arbete har utförts på kvällar, helger samt över julledigheten.

Jag har ingen tidigare erfarenhet från så stora projekt. Det jag har gjort tidigare, och kan, är mer allmän renovering typ målning och snickeri. Jag betraktar mig som normalhändig men flitig och vetgirig. Det kan inte kan kompenserar jag med att läsa på, nogrannhet samt tid.

Varför renoverade vi tvättstugan?

Upprinnelsen till detta projekt är att vår 70-talstvättstuga var till synes fräsch men jag ville ta fram ett par putsade väggar. När jag väl satte kofoten i bastupanelen uppenbarade sig bristfälliga el- och vatteninstallationer och saken var biff. Det var bara kavla upp ärmarna och åtgärda det.

Med min hyffsat nyfunna vurm för FIRE gick jag in i detta projekt med tanken att hålla nere kostnaderna genom att göra så mycket jag kan själv samt att komma ut på andra sidan rikare på kunskap och nya färdigheter. Initialt tänkte jag inte att putsa väggar, kakla eller lägga mosaik själv. Svärfar och Fru IGMR tyckte dock att jag borde försöka själv. Så blev det och därmed föll det sig så att jag gjorde allt själv.

Tvättstugerenovering budget

Vi hade först satt en budget på 40 000 kr. På något sätt hade jag då glömt att vi också måste ha inredning till tvättstugan. Eller glömt och glömt. Jag hade en övertro till Blocket på just inredningsfronten. Ikeas generösa returpolicy gör dock att det inte finns så mycket från köksserien Metod att köpa. Att jag ville ha projektet i land ganska snabbt gör också att det är viktigt att ha sakerna på plats för att komma vidare i projektet. Nu är det en tvättstuga och det är en viktig kugge för att vardagen ska flyta på. Hade jag istället planerat projektet i förväg och därmed kunna ackumulera fler fynd innan byggstart, skulle jag förstås kunnat göra det billigare.

Våra grannar som bor i likadana radhus har, beroende på luxusnivå, renoverat samma utrymme för 175 – 400 000 kr. Fyrahundratusingen inkluderar bastu, Sonossytem samt större spabad klätt i mosaik. Etthundrasjuttiofemtusingen är ett enklare utrymme med plastmatta.

Så vad landade vi på? Jo 60 010 kronor totalt. Hade jag inte råkat ut för missödet med golvmosaiken som hade olika färg, och därmed sluppit köpa dyrare golvmosaik, hade totalsumman varit ungefär 55 000 kr.

Tvättstugerenovering budget
Fördelning av kostnader

Summering av budget och renovering

Jag tycker vi har fått mycket för pengarna och det är en investering i huset. I mina stooooora excelblad över vårt sparande och lån har jag skrivit upp värdet på vårt hus med 100 000 kr i och med denna renovering. Det tror jag dock är konservativt och faktiskt inte så viktigt.

Det som är viktigt är att jag känner mig stolt och glad att jag har rott detta stora projekt i land. Utrymmet har blivit mer anpassat till våra behov och det är en fröjd att vistas där nu. Känslan när jag fick ta första badet…

Sparkvoten under renoveringtiden? Det var också ett av mina mål – att hålla den över 40 %. trots renovering. Det har vi också lyckats med.

Ärligt talat är det lite svårt att tvärt sluta med något som upptagit all ens tid under fyra månader. Träningen har dock kommit igång igen vilket är skönt. Böcker ska läsas och poddar skall lyssnas på. Nästa projekt blir två djupbäddar i trädgården som ska husera en massa gott.

Signatur