Byta bunden bilförsäkring innan förfallodag – går det? I min månadsuppdatering för april klagade jag lite på att jag varit sen på bollen gällande att byta en kostnadsfri prova på försäkring vi fick med när vi köpte vår nya bil.

I och med att vi har vagnskadegaranti på bilen behöver man bara teckna en halvförsäkring. De brukar vara helt okej prissatta men det prisförslag jag fick från Folksam var allt annat än okej. 4 800 kronor ville de ha för en halvförsäkring vilket i mitt huvud är mer än priset för en helförsäkring. Jag tänkte låta det gå ett år och sedan byta men så började det bubbla i kommentarsfältet med tips på hur man kan avsluta en bunden bilförsäkring.

Så hur byter man en bunden bilförsäkring?

Byta en bunden bilförsäkring genom att ställa av bilen

Att avsluta en bunden bilförsäkring mitt i en period genom att ställa av bilen fungerar på vissa försäkringsbolag men inte alla. I mitt fall, med Folksam, är det så att en avställning genererar en garageförsäkring / avställningsförsäkring och den bundna halvförsäkringen läggs vilande. När väl bilen ställs på igen aktiveras halvförsäkringen igen. Alltså är detta inget alternativ för mig.

Så här är det inte på alla försäkringsbolag. Går det att endast ställa av bilen en dag för att bryta försäkringen så är detta det enklaste sättet att göra det. Ta en koll på ditt försäkringsbolags hemsida – där hittar du svaret.

Om du kommer fram till att det går att bryta försäkringen mitt i perioden genom att ställa av den – Ställ av bilen via Transportstyrelsens app ”Mina Fordon”. Ring försäkringsbolaget och säg att bilen är avställd och att du vill säga upp försäkringen. Teckna en ny försäkring samma dag hos ett annat försäkringsbolag. Ställ sedan på bilen dagen därpå med samma app.

Byta en bunden bilförsäkring genom ägarbyte

Att avsluta en bunden bilförsäkring genom ägarbyte fungerar alltid. Bilen byter ägare och en försäkring följer inte med till den nya ägaren. Försäkringen sägs upp automatiskt vid försäljning eller ägarbyte. Alltså måste den nya ägaren teckna en ny försäkring och det är så här vi har gjort.

Vi skrev helt sonika över bilen på min fru, fru IGMR, via transportstyrelsens app ”Mina Fordon”. Det man behöver för att göra ägarbytet genom appen är säljaren och köparens körkort samt en QR kod på det gula registreringsbeviset. Jag laddade ner appen och ägarbytet skedde samma dag. Mycket smidigt.

Dock ska jag tillägga att man innan ägarbytet måste teckna en ny bilförsäkring vilket vi gjorde i fru IGMRs namn. Länsförsäkringar har en bra och billig försäkring och vi är dessutom kunder där förr. En samlingsrabatt och möjlighet till större ägarutdelning där avgör vårt val till Länsförsäkringars fördel. 202 kronor per månad eller dryga 2 400 kronor kostar vår försäkring nu – en besparing på 2 400 kronor för bara kanske tio minuters jobb.

Byta bilförsäkring
Fru IGMRs nya bil.

Nackdelar med att byta bilförsäkring genom ägarbyte

Som jag ser det finns det en stor nackdel med att göra på detta sätt och det är att bilen får ytterligare en ägare i historiken. Andrahandsvärdet är helt enkelt bättre på de bilar som har få ägare. Samtidigt tror jag inte att det spelar så stor roll i vårt fall då bilen kommer att gå inom samma familj vilket en framtida köpare till bilen kan se.

Hur får man billigaste priset på en bilförsäkring?

Jag har skrivit mer om bilförsäkringar i detta inlägg men kort brukar jag göra enligt nedan metod.

1. Bestäm hur riskbenägen du är. Har du en buffert och en inte helt ny bil – fundera på om det går bra med halvförsäkring eller trafikförsäkring istället. Vill du fortfarande ha en helförsäkring – förhandla om den enligt inläggets metod eller på förfallodatum.
2. Gå in på Zmarta och / eller Compricer och gör en offert på en ny bilförsäkring. Allt sker online så man slipper prata med en säljare vilket jag tycker är skönt. Nu har du två jämförelser och ett bra underlag.
3. Är du nöjd med utfallet – teckna billigaste försäkringen och var glad.
4. Vill du köra överkurs – ta offerten du fått från dessa sajter och be ditt nuvarande försäkringsbolag att gå lägre.

Det är bra att lägga tid på att se över sina fasta kostnader. Kan man kapa en eller flera återkommande kostnader tjänar man på det, månad efter månad.

Signatur