Byta inbyggd ugn eller inbyggnadsugn själv? I helgen blev det till att byta vår trasiga inbyggnadsugn. Varför? Jo, lagom till att vi skulle smälta osten på nachosen började vår gamla ugn föra oväsen. Det lät som att fläkten gick emot baksidan på ugnen och skrapade. Fläkten gick långsamt och det var helt klart att något var fel.

Byta inbyggd ugn själv – felsökning

Efter lite sökande på nätet var jag rätt säker på att det var fläktmotorn som blivit dålig. Min första tanke var att laga ugnen. En ny fläktmotor till denna inbyggnadsugn kostar ungefär 600 kronor + frakt enligt Google.

Men – först måste jag så klart verifiera att det är motorn som är dålig och inget annat. Fram med verktygslådan och… Skruvarna satt som berget. Ett bra trick när en skruv, mutter eller bult sitter fast är att värma på den. Jag tog fram blåslampan och värmde på – då lossnade skruvarna finfint.

Byta inbyggd ugn själv

Efter att ha lossat på denna plåt och konstaterat att fläkten skavde mot bakstycket insåg jag att hela ugnen måste ut för att komma åt fläktmotorn. Mycket enkelt visade det sig. Ugnen sitter fast med två skruvar i köksstommen som man kommer åt när ugnsluckan är öppen.

Byta inbyggd ugn själv?
Nej, jag har ingen aning om vad det är för uggabugga på ovansidan. Rätt säker på att vi inte är skyldiga till det dock.

Ugnen elförsörjs med en vanlig stickkontakt i väggen (dra ut kontakten direkt du kommer åt den). Mycket smidigt. Fläktmotorn sitter bakom plåten som ser ut som en långpanna på baksidan av ugnen. 4-5 skruvar och sedan plåten loss och motorn frilagd.

Hos många tillverkare av ugnar är motorn fäst med skruvar men hos Electrolux vrider man bara motsols och sedan är den loss. Tips är att ta en bild på hur allt sitter innan man börjar ta bort motor och kablar. OBS – gör inte detta om du inte är säker på hur man gör OCH kontakten skall självklart vara urkopplad.

Fläktmotor inbyggd ugn
Fläktmotorn.

Köpa ny ugn eller byta fläktmotorn

Någonstans här tog jag och fru IGMR ett snack. Beställer vi en ny motor kostar det ungefär 700 kronor inklusive frakt och vi kommer vara utan ugn en vecka. Det är dessutom så att vår ugn inte är superfräsch då föregående husägare hade fått in fett mellan de två rutorna på ugnsluckan samt bränt fast fett på sidorna av ugnen. Den gick inte att få ren.

Men det kanske största bekymret med vår ugn var att tidigare ägare hade haft sönder barnlåset. Detta har gjort att vi i fem års tid har öppnat ugnen med en kniv, baksidan av en sked, en gaffel eller varför inte en sådan där man känner om potatisen är klar med. Detta var vi rätt less på. Barnlåset går klart att laga det också men nu börjar det bli mycket som talar emot denna ugn. En subtil nick och ett leende i samförstånd senare – vi köper en ny ugn.

Köpa och installera inbyggnadsugn själv

Jag tog en koll på Blocket, Mediamarkt, Ikea och Elgiganten vad som fanns begagnat och i lager just nu. Begagnat fanns inte mycket men Elgiganten hade en fin kandidat för 3995 kronor med ok recensioner. Den knep jag och betalade online. En timme senare låg den i bagaget på vår Honda Civic och jag kände mig rätt nöjd med både köp och att nästan alla köpställen har drive in nuförtiden.

Jag tog en koll på måtten på vår gamla ugn men det är standardmått på dessa så det var mest för att stilla min nyfikenhet.

Installera inbyggt ugn

Installationen är enkel. Av med plasten. I med kontakten och sedan lyfter man in den i hålet. Öppna ugnsluckan och skruva i fyra skruvar, två på vardera sida i köksstommen. Ugnen skall sedan stå på maxeffekt i en timme för att bränna ur eventuell beläggning. Sätt på köksfläkten och vädra – det luktar inte hälsosamt.

Byta inbyggd ugn själv?
Like a glove

Sådärja. Från start till mål inklusive att lämpa av den gamla på återvinningen tog kanske tre timmar. Detta är verkligen något alla kan göra själv.

#fail

Självklart skulle den gamla ugnen kämpa emot och dumma sig in i det sista. Jag tappade den på vägen till bilen och ugnsluckan gick i tiotusen bitar. Det blev lite sopande…

Tre saker:

  1. Vitvarorna i vårt kök är från 2012 när vårt hus tidigare ägare renoverade köket. Jag har sedan vi flyttat in fått byta diskmaskin, köksfläkt och nu ugnen. Micro och kyl/frys återstår att haverera. Jag tycker det är under all kritik att det inte håller längre. Alla vitvaror har varit Electrolux.
  2. Det är underbart att kunna själv. Youtube och Byggahus hjälper mycket.
  3. Att inte känna panik eller oro för en oväntad utgift på 4 000 kronor är underbart.

Hur hade ni gjort? Köpt nytt eller begagnat? Lagat? Fler DIY projekt hittar du här.

Signatur