Ta en nyhetspaus – På senare tid har jag känt att min nyhetskonsumtion har varit osund. Framförallt är det Ukrainakriget som verkligen har satt spår i mitt mående. Detta har jag följt slaviskt och uppdaterat mig flera gånger om dagen på via Cornucopias eminenta blogg. Nu har jag kunnat bidra med att skänka pengar till Ukraina men för mig själv personligen har fokuset och att se alla bilder & videor inte varit speciellt positivt.

Ta en nyhetspaus
En AI-bild skapad av mig med hjälp av DALL-E och Chat-GPT

Men det är inte bara kriget. Det är ekonomin, covid, klimatet, spänningar mellan stormakter, skjutvåldet som är förjävligt och kommer allt för nära men också en mer protektionistisk och stängd värld.

”The Information Diet” – Clay Johnson

Jag sprang på Clay Johnsons bok ”The Information Diet” som handlar om hur vi hanterar all information som bombarderar oss varje dag. Boken uppmanar oss att välja den information vi tar in med omsorg och att ta ansvar för hur mycket vi konsumerar. Överkonsumtion leder till att vi blir överväldigade av allt som händer runt omkring oss kan det göra oss ledsna och stressade.

Men om vi hittar en balans, kan vi vara uppdaterade utan de negativa bieffekterna. Boken föreslår att vi tränar upp våra ”informationsmuskler” genom att göra små förändringar i våra vanor, som att minska tiden vi spenderar på sociala medier eller välja mer djupgående nyheter.

Det handlar om att ha en hälsosam informationsdiet som är bra för vår mentala hälsa, precis som vi väljer vad vi stoppar i oss för att ha en hälsosam kropp. Det påverkar inte bara vår mentala hälsa utan även faktiskt vår syn på världen och våra medmänniskor. Cal Newport är inne på samma sak i sin bok ”Digital Minimalism”.

IGMR på nyhetspaus

Jag fick helt enkelt nog för dryga veckan sedan och bestämde mig för att inte konsumera nyheter eller hemskheter ö h t på i alla fall en vecka. GUD vad skönt det är. Världen finns kvar och jag har istället närt mitt inre med trevligare saker som poddarna ”I trädgården med Karin och Elsa” och ”Trädgårdstrollet”. Steget är lättare och axlarna längre ner.

Vi har en gräns för vad som är möjligt att ta in och hur mycket vi kan bry oss om. Passerar man den gränsen går ut över oss själva.

I ett tidigare inlägg på samma tema skriver jag som nedan och glädjs över mina klokskaper. Då var det pandemi och nu är det annat.

Det finns en gräns när nyheterna inte kan lära en något nytt. När man har förstått huvuddragen och vad man själv kan göra. De viktigaste lärdomarna har satt sig och jag kommer inte må bra av att ytterligare marineras i skräckhistorier. I dessa stunder och under dessa dagar när jag stänger av är det skönt att lämna det stora och gå ner i det lilla. Min och vår lilla circle of control. Där kan jag kraftsamla och vila.

ATT stänga av nyheterna av igmr april 2020

Negativa nyheter kan påverka vår syn på världen

Det var kanske främst detta som denna gång fick mig att få upp ögonen för att jag måste dra i bromsen.

Om vi utsätts för negativa nyheter dagligen påverkar det vår syn på världen och våra medmänniskor. Det kan leda till en känsla av hopplöshet och misstro vilket jag började känna av. Jag vet inte hur det är med er men detta det finns verkligen saker att känna sig nedstämd över just nu. Det känns som om det mesta går åt fel håll och det kan äta en inombords.

Samtidigt finns världen kvar och allt det vackra i den. Bin som surrar i trädgårdens krokusar, ett litet byggprojekt eller vad som, en granne som hälsar – you name it.

Att stänga av då och då är en befrielse och det jag ser när jag stänger av är att egentligen har mycket lite förändras. Världen har inte gått under och jag kan unna mig en att pilla med oviktigheter eller bara att fantisera om oväsentligheter.

Unna dig att ta en nyhetspaus.

Signatur