DIY to FI – att lära sig göra saker själv istället för att leja ut dem spar pengar och berikar. Känslan att kunna och inte vara helt utlämnad om något händer eller om man behöver göra en renovering, byta däck eller annat är, för mig, lite berusande och stärkande.

I sommar har jag ett par större projekt och i närtid två mindre. I veckan rev jag dessutom av att byta köksblandaren som irriterat mig sedan inflytt 2015.

Sommarens projekt

Renovera papptaket

Sommarens stora projekt är taket. Tanken var att leja ut att byta vårt papptak till en firma. Men… inflation? ALLA grannar har bytt sina tak för 30 – 40 000 kr för så sent som fyra år sedan. Min offerter från samma firmor klockar in på mellan 100 – 125 000 kronor efter rot. Vad har hänt? Någon som har koll?

Här ställs man inför två val. Suck it up eller gör det själv. Jag kommer göra det själv. Vårt tak är inte i dåligt skick men vårt takfönster är det. Dessutom har vi span på solpaneler och därför behöver vi se till att utöka takets livslängd så att det i alla fall lite matchar solpanelernas 25 åriga förväntade livslängd.

Byta takfönster själv
Dåligt orginalfönster från femtiotalet.
DIY to FI
Taket bytt år 2006. Södersidan. Tänkt att husera solpaneler.

Jag har funderat på olika lösningar och pratat med olika leverantörer. Man kan lägga om taket själv med produkter som Mataki Självtäck men det kommer jag inte göra. Jag landade i att renovera/underhålla taket eftersom det är i helt ok skick. Det jag kommer använda är Hagmans Kallflytande Takmassa. En bitumenprodukt man stryker ut med takborste. Åtgången är 1 kilo per kvadratmeter och vårt tak är 75 kvadratmeter. Jag köpte 100 kilo just in case till det helt okejiga priset 3000 kronor från Verktygsboden (mycket billigare än andra ställen).

Lägg till hyra av fallskyddssele och lite annat så kanske jag landar på 4 – 5000 kronor.

Byte av takfönster

Vårt takfönster är från 1950-talet och är inte i jättebra skick. Det håller tätt men det ger också tjuvar direkt tillgång till vårt hem via taket. Det känns inte bra i magen när det regnar och därför får det bytas.

Takkupol
Takfönstret i fråga.

Efter noggrant mätande la jag en beställning på en icke öppningsbar takkupol från Bygghemma. 5 500 kronor kostade detta. I samband med takrenoveringen kommer jag byta det gamla fönstret. Det ser på pappret enkelt ut men jag kommer säkerligen stöta på patrull. Alltså ska jag se till att göra det i torrväder 🙂

Totalkostnaden för tak och fönster landar därmed på cirkus 10 000 kronor. Jag får dessutom gratis exponeringsträning mot min höjdrädsla.

Projekt i närtid

Byte av altandörr

Vår altandörr är halvglasad och vi har sedan inflytt velat ha en helglasad. När jag kollade priser på nya helglasade altandörrar satt jag i halsen (igen). Jättedyrt! Vill man inte ha en PVC dörr utan en altandörr i trä med hyfsad kvalitet – ja då får man slanta upp 12 – 15 000 kronor + installation. No bueno och det går jag inte med på.

Altandörr
Status nu. Bloggarjäveln gömmer sin spegelbild.

Vad göra? Jo man skapar en bevakning på Blocket och väntar. En dag plingar det förhoppningsvis till i telefonen (Blocket är de enda aviseringarna jag har på) och så gjorde det i veckan. En obefintligt använd dörr U-värde på 1,0 dök upp för 4 500 kronor. Den prutade jag ner en 500 kronor och åkte och hämtade.

Nu är det lite jobbigt att byta en dörr eller ett fönster. Dels måste man mäta rätt och dels byter man karmen. Det innebär att man kommer göra åverkan och vara tvungen att återställa inomhus och utomhus – om man inte har jättetur. Det verkar som om vi har jättetur. Trots att vår dörr är av ett annat märke än den nya dörren så ser karmen identisk ut.

Altandörr helglas
Nya fönstret + karm. Lägg märke till geniala draget med ett dra på lakan för att skydda dörren.

Idag kommer en granne över och vi ska testa att bara byta dörr och se om det verkligen är samma karm. Spännande! Ser fram emot ett ljusare vardagsrum och vackrare utsikt.

*Uppdatering*

Före
Tungt! Grannen hjälpte till med ett lyft.
Skillnaden är JÄTTESTOR i verkligheten. Ljuset! Rummet känns större samt att nya dörren är i nyskick.

Och sedan till bonnaturen. Jo, det var samma karm som satt i. Vår gamla dörr är en ”Lenhovda” och efter lite googling inser jag att nya dörren från ”Elit” är gjord av samma företag men med nytt namn. Det var alltså bara att lyfta i nya dörrbladet. SÅ SKÖNT!

Byte av blandare gånger två

Köksblandaren har varit en eye sore för mig sedan dag ett. Den är jätteful. Men… den har fungerat och därför har det inte känts aktuellt att byta – tills nu. Strålsamlaren har guckat igen trots bad i kalklösare, den glappar och läcker. Att köpa nya reservdelar känns inte lockande då jag inte gillar den.

DIY to FI
Kommer inte sakna dig!

Så en Blocketbevakning samt ett Traderasök satt igång. På Tradera vann jag en endast provmonterad men ej använd Tapwell ARM 984 (nypris 3700 cirkus) för 900 kronor.

Efter klurande och ett klagosms till Utdelningsbagaren fick jag koll på vad jag behövde för att koppla in nya blandaren.

10 mm slätrörsända
Sympatifiske

Den gamla installationen saknade dessutom kulventiler för att stänga av vattnet till bara blandaren. Det ville jag ha för att slippa stänga av vattnet till hela huset när man gör arbete med diskmaskin/köksblandare.

Efter en tripp till Rinkaby Rör blev det som nedan.

DIY to FI
Koppling på gamla blandaren
Vatette kulventil
Så här blev det. Nu kan jag enkelt stänga av vattnet till blandare/diskmaskin.
DIY to FI
Klart!

Totalkostnad inklusive kulventiler hamnar på 1 200 kronor. Hade jag köpt blandaren ny och fått den installerad skulle det landat på dryga 5 000 kronor cirkus.

Nu väntar jag på en ny blandare (också från Tradera) till gästtoaletten i källaren. Den läcker och reservdelarna kostar med än vad min nya FMM Garda från Tradera kostar. Jag fick den ny och oanvänd för 280 kronor + 99 i frakt. Ny kostar ungefär 1 200 kronor. Begagnatmarknaden är fantastisk! Plånboksvänligt och miljösmart.

Andra projekt framöver

Tvättstugan

Jag har två projekt framöver. Ett större och ett mindre. När jag renoverade tvättstugan kunde jag inte lägga golv på en mindre del i ”torkrummet” på grund av att vi hade en stor fjärrvärmepanna där. Nu är den bytt till en mindre vägghängd modell. Därmed är golvytan fri och det är bara att lägga sista biten golv. Jag har allt jag behöver till projektet men det lockar inte att hänga i källaren på sommaren. Alltså får det bli ett dåligtväder/höstprojekt.

När väl golvet är lagt kan vi köpa en garderob som får bli städskåp.

Foga om fasaden

Vår tegelfasad är orginal 50-tal. Fogarna behöver snart bytas men detta är ett tidsödande och halvjobbigt projekt eftersom man måste hyra ställning.

Kostnaden att leja ut detta låg på runt 100 000 kronor senast jag kollade. Troligtvis bortåt 150 000 kronor nu.

Jag är övertygad att jag klarar att göra det själv till en tredjedel av priset men frågan är om man vill fräsa fog en hel sommar. Svårt! Input?

Nock om mina renoveringar. Har ni några wins eller renoveringar på gång?

Signatur