I helgen var det dags för vårgrävning av djupbäddarna. Att odla i djupbädd är en av de bättre saker jag gjort i vår trädgård. Varför? Jo, dels blir skörden oftast väldigt bra i dem (om inte sniglar och annat oknytt ställer till det) och dessutom behöver man inte vattna dem så mycket.

En annan stor fördel med djupbäddarna är att när jag matar dem med organiskt material på hösten – då sväljer de nästan allt trädgårdsavfall vi har. Löv från tre stora lindar, gräsklipp, grönsaksblast och nerblåsta pinnar från kommunens lindar.

I skrivande stund håller vi oss med tre djupbäddar. Två lite mindre, en låååång och två lite som är lite för breda för att de ska vara bekväma att vårgräva eller mata på hösten.

Anlägga en djupbädd

Att anlägga en djupbädd är enkelt. Jag har följt Lena Israelssons instruktioner i fina boken ” Handbok för köksträdgården” samt tagit inspiration från Sara Bäckmos Youtubekanal ”Skillnadens Trädgård”.

Jag anlade mina på hösten och gjorde som så att jag täckte den tänkta odlingsytan med gräsklipp och löv. Detta fick gosa till sig över en bit in på våren så att maskarna skulle kunna göra en stor del av förarbetet till grävningen. Vi har lerig, kalkrik jord som måste matas med mycket växtmaterial för att bli lucker och fin.

När våren kom var det dags för djupgrävning och jag passade även på att mata djupbädden igen med växtmaterial.

Grävningen görs enklast genom att gräva en ränna/rad i kortändan av bädden. Jorden lägger jag i en skottkärra eller bara bredvid högen. Rännan fyller jag helt med organiskt material som jag packar genom att jag trampar runt lite. Bottnar gör jag gärna med större grenar som kommer binda mycket vatten.

Sedan fortsätter jag med rad efter rad. När jag gräver nästa rad täcker jag rännan med växtmaterial jag just fyllt. Så gör jag rad för rad till jag kommer till slutet. Den rännan fyller jag med jorden från första raden. Vips så är djupbädden klar för att planteras. Bädden blir djup, näringsrik, har ett rikt mikroliv och växternas rötter utvecklas fint i den porösa jorden. Morötterna trivs om man säger så…

Sara Bäckmo har en lite annan approach när hon anlägger men inget sätt är fel.

Anlägga en djupbädd.

Höstgrävning / matning av djupbäddarna

När hösten så kommer är det dags att mata djupbädden med växtmaterial inför vintern. Gör man inte det blir inte jorden lucker och man återför inte den näring man tagit genom att odla och skörda grönsaker.

Här har jag snott Sara Bäckmos knep rakt av. Enklast är att gräva en längsgående ränna i mitten av djupbädden två spadtag djupt. I den rännan lastar man i växtmaterial och täcker över med jord igen.

Tack för tips Sara!

Vårgrävning av djupbäddarna

Så har vi kommit till våren den sköna och nutid för när jag skriver detta inlägg. helgen grävde jag om våra djupbäddar. Här kan man göra på två sätt. Antingen bara vänder man jorden som Sara Bäckmo tipsar om eller så matar man bädden igen. Jag hade en del växtmaterial, mestadels löv, kvar från i höstas men även ogräsrens och grenar från beskärning av diverse buskar. Så istället för att bara vända djupbädden fick växtmaterialet åka i. Jag har ingen kompost i trädgården och trädgårdstunnan är uppsagd. Därför måste Allt växtmaterial tas hand om genom att mata djupbäddarna och genom chop and drop metoden för rabatterna.

Vårgrävning av djupbäddarna
En ränna grävd ett drygt spadtag djupt.
Vårgrävning av djupbädd
I med växtmaterial och tryck till.
Vårgrävning av djupbäddarna
Fyll igen och gräv nästa rad, och nästa, och nästa. Nu är bädden klar att odlas i. Växtmaterialet blir näring och håller vatten.
Remmarslöv Crankshaft
Tre djupbäddar vända. En liten belöning i aprilsolen.
Sara Bäckmo gör så här när hon vårgräver. Ingen matning utan bara vändning.

Odlar du i djupbädd och i så fall – hur gör du vårgrävning av djupbäddarna?

Signatur