Börja spara. FIRE sägs ha fötts ur 2008 års finanskris. Så är det inte riktigt men många fick upp ögonen för att de levde sitt liv på gränsen. Det de gick igenom då ville de aldrig gå igenom igen.

Det gick upp för massor av människor att det inte är hållbart att leva över sin ekonomiska förmåga eller på marginalen. Nu är vi i ett liknande läge och jag tror att det tänds ett ljus i många hem runt om i världen. Nu är ett perfekt läge att se över sitt liv och börja spara – eller som vi gör nu, utöka sparandet.

Det är i kriser eller vid exceptionella händelser som mentala fönster öppnas och man i större grad är beredd att förändra beteenden eller åsikter. I mitt fall var det att jag gick i väggen år 2016. Vårt liv var inte hållbart och det gick sönder. Fyra år senare har vi samlat ihop skärvorna och arrangerat om dem så att de bildar en mer hållbar vardag, värdemässigt, ekonomiskt och tidsmässigt.

Börja spara

Detta inlägg är en uppmaning till dig som kanske börjat läsa bloggen eller egentligen till alla som trillar in här. Detta är ett ypperligt tillfälle att se över hur man lever sitt liv, både de mjuka och hårda bitarna.

börja spara
Så mycket klokskap i en mening.

Genom att starta ett sparande gör man också att man framöver har större bestämmanderätt, mer frihet och mindre oro i sitt liv.

Varför är detta en bra tid att börja spara pengar?

Först och främst är vi mitt i en kris där jag tror att många funderar på vad man värderar, samhället, sin roll i samhället, var man lägger sin tid, vad man bidrar med, hur sårbar man är ekonomiskt och socialt.

Denna kris gör också att många människor, frivilligt eller ofrivilligt har mer tid över. Denna tid kan man använda till något konstruktivt.

Som en konsekvens av denna kris har också börsens värdering fallit stort. Man har alltså möjlighet att köpa in sig på en mycket lägre värdering.

Så…

Se över din ekonomi och vad du kan och vill spara in på. Läs mer här.

Var och hur man sedan sparar pengarna är en annan fråga. Vi sparar hos den utmärkta tjänsten Lysa men även hos Avanza. Det är en smaksak. Vill du läsa mer om hur vi sparar gör du det här under vår investeringsfilosofi.

Utöka sparandet

Under coronakrisen har vi utökat vårt sparande något. Vi lever billigare och sedan har det också trillat in extrapengar från våra extraknäck.

Idag kom ytterligare en pusselbit då Finansinspektionen föreslår att alla bolånetagare skall få amorteringsfritt fram till juni 2021 eller längre. Detta kommer vi utnyttja och styra om dessa dryga 3000 kronor per månad till vårt fondsparande istället. På sikt är jag helt övertygad om att det är en bättre affär. Trots att bestämmelserna inte är på plats förrän 14 april har jag faktiskt redan nu mailat vår bank i detta ärende. Ett tips.

Detta är förstås upp till var och en. Vi har en belåningsgrad på mellan 55-60% beroende på värdering på huset. Därför känner jag mig bekväm med att styra om amorteringarna till sparandet under en period.

Signatur