Vårt bolån som vi band för tre år sedan på 1,45% gick ut igår. Därför såg vi till att omförhandla vår ränta så att det inte skulle övergå i en ny bindningsperiod som det annars gör. Det hela gick finfint och vi fick till ytterligare en go besparing per år och månad.

Denna gång såg jag till att vara väl förberedd kombinerat med en belåningsgrad på ungefär 60%. Ett ganska bra utgångsläge med andra ord.

Hemmet som skuld befrielse
På temat boende. Hemmet som skuld och befrielse. Ett gammalt läsvärt inlägg.

Processen

Vi har Danske Bank och de har ett ganska förmånligt avtal för oss som har ett fackförbund knutet till dem. Utan förhandling kunde vi få 1,18% ränta på bundet lån ett år. Där var min baseline och därmed hade jag något att utgå ifrån.

För att få en koll på läget surfade jag in på Compricer bolån och kollade aktuella listräntor och snitträntor för de flesta banker. Den kollen sade mig att Danske Bank låg bra till men att Landshypotek och Hypoteket också hade låga snitträntor.

Jag skickade in en ansökan till dessa banker och fick tillbaka ungefär samma resultat. Hypoteket lite sämre och Landshypotek i linje med Danske Bank. Jag kontaktade sedan dessa banker personligen för att följa upp ansökningarna men de var inte villiga att sänka ytterligare.

Jag hörde då av mig till min banktjänsteman på Danske Bank för att se om jag kunde få ner deras ränta som vi får genom fackförbundet. Det kunde jag dock inte men jag såg till att göra en annan förändring.

Vårt bolån är uppdelat i tre delar och vi amorterar 500 + 1500 +1500 på respektive del. 500 kronor amorteringen kunde jag ta bort och därmed kan vi öka vårt investeringsutrymme med just 500 kronor.

Resultatet av ”förhandlingen” av bolån

Ränta Lån Ränta 12 mån Ränta mån
1,45%             3 129 000 kr                45 371 kr                  3 781 kr
1,18%             3 129 000 kr                36 922 kr                  3 077 kr
    
 Besparing år/mån–               8 448 kr –                   704 kr

Vi sänker vår räntekostnad med 8 448 kronor per år eller 704 kronor per månad innan ränteavdraget. Utöver det minskar vi vår amortering just med 500 kronor per månad. Detta gör i sin tur att vi har utökat vårt investeringsutrymme med 1 200 kronor per månad. Trevligt!

Summering

Trots att det inte blev någon regelrätt förhandling kunde jag sänka vår bolåneränta och amorteringstakt med 1 200 kronor per månad. Det kommer göra gott i vår ISK och för vår framtid. Jag och vi känner oss nöjda trots allt.

Bäst vore dock om jag kunde fått bankerna att buda mot varandra. Att det inte blev så beror nog på att jag inte valde traditionella banker som kombattanter. Hade kampen stått mellan Swedbank, Nordea och SEB kanske de hade kunnat börja buda mot varandra.

Hur gör ni med era bolån?

Fler spartips.

Signatur