Bolån, omförhandling

Vårt bolån som vi band för tre år sedan på 1,45% gick ut igår. Därför såg vi till att omförhandla vår ränta så att det inte skulle övergå i en ny bindningsperiod som det annars gör. Det hela gick finfint och vi fick till ytterligare en go besparing per år och månad.

Denna gång såg jag till att vara väl förberedd kombinerat med en belåningsgrad på ungefär 60%. Ett ganska bra utgångsläge med andra ord.

Hemmet som skuld befrielse
På temat boende. Hemmet som skuld och befrielse. Ett gammalt läsvärt inlägg.

Processen

Vi har Danske Bank och de har ett ganska förmånligt avtal för oss som har ett fackförbund knutet till dem. Utan förhandling kunde vi få 1,18% ränta på bundet lån ett år. Där var min baseline och därmed hade jag något att utgå ifrån.

För att få en koll på läget surfade jag in på Compricer bolån och kollade aktuella listräntor och snitträntor för de flesta banker. Den kollen sade mig att Danske Bank låg bra till men att Landshypotek och Hypoteket också hade låga snitträntor.

Jag skickade in en ansökan till dessa banker och fick tillbaka ungefär samma resultat. Hypoteket lite sämre och Landshypotek i linje med Danske Bank. Jag kontaktade sedan dessa banker personligen för att följa upp ansökningarna men de var inte villiga att sänka ytterligare.

Jag hörde då av mig till min banktjänsteman på Danske Bank för att se om jag kunde få ner deras ränta som vi får genom fackförbundet. Det kunde jag dock inte men jag såg till att göra en annan förändring.

Vårt bolån är uppdelat i tre delar och vi amorterar 500 + 1500 +1500 på respektive del. 500 kronor amorteringen kunde jag ta bort och därmed kan vi öka vårt investeringsutrymme med just 500 kronor.

Resultatet av ”förhandlingen” av bolån

Ränta Lån Ränta 12 mån Ränta mån
1,45%             3 129 000 kr                45 371 kr                  3 781 kr
1,18%             3 129 000 kr                36 922 kr                  3 077 kr
    
 Besparing år/mån–               8 448 kr –                   704 kr

Vi sänker vår räntekostnad med 8 448 kronor per år eller 704 kronor per månad innan ränteavdraget. Utöver det minskar vi vår amortering just med 500 kronor per månad. Detta gör i sin tur att vi har utökat vårt investeringsutrymme med 1 200 kronor per månad. Trevligt!

Summering

Trots att det inte blev någon regelrätt förhandling kunde jag sänka vår bolåneränta och amorteringstakt med 1 200 kronor per månad. Det kommer göra gott i vår ISK och för vår framtid. Jag och vi känner oss nöjda trots allt.

Bäst vore dock om jag kunde fått bankerna att buda mot varandra. Att det inte blev så beror nog på att jag inte valde traditionella banker som kombattanter. Hade kampen stått mellan Swedbank, Nordea och SEB kanske de hade kunnat börja buda mot varandra.

Hur gör ni med era bolån?

Fler spartips.

Signatur

Publicerat

i

av

Subscribe
Notify of
guest

29 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Flow FI
4 years ago

Snyggt jobbat! Inte bara ökar ni investeringmöjligheterna utan toksänker era utgifter. 1200kr i månaden är lika med 360 000kr investerat kapital. Den ni!

The Dividend Story (@Dividend_Story)

Stort grattis och grymt jobbat!! Det är en riktigt fin summa som kan göra stordåd med ränta-på-ränta effekten 🙂

Investeringsundersköterskan

En av nackdelarna med att leva billigt och därmed inte jobba så mycket är att man har så låg lön så att man inte ens blir beviljad bolån. Då gäller det att ha kontakter och vara känd som en redlig person. När jag bytte bank till LF var det inga problem att flytta över bolånet då bankkontakten var en bekantskap från en idrottsförening familjen varit med i tidigare. Men när jag testade med SBAB var det kalla handen, trots att jag på den tiden amorterade 5000kr/månad.

Arne
Arne
4 years ago

Jag kör den enkla och tar Avanza / Stabelo. Har bara ett lån på ~500 kkr så inget som bankerna är särskilt intresserade av. 1.27% utan förhandling, ”enda” krav är lån på <60% av värdet.

Är inte villig att binda mig, är väl bara där bankerna är villiga att ge rabatter idag, då rörliga kunder är det värsta de vet, inte mindre nu sedan det blivit någon typ av konkurrens på bolån.

Hanna
Hanna
4 years ago

Gött!

Handlar ni fonder för 100 procent av det ni sparar eller går en del till buffert? Du kanske skrivit ett inlägg om detta tidigare, tar tacksamt emot länken i så fall. 🙂 Har själv en del bryderier kring hur jag ska fördela mitt sparande.

Hanna
Hanna
4 years ago
Reply to  Herr IGMR

Tack! Det är alltid intressant att höra hur andra resonerar och agerar, även om det inte går att likställa våra förutsättningar rakt av.

Jag har ett kapital på cirka 800 000 varav 200 000 finns i buffert, dvs på ett sparkonto utan ränta, och resten på börsen. Har i snitt över 17 000 av lönen varav 10 000 går till fonder och resten till bufferten varje månad.

Bor i bostadsrätt så _behöver_ egentligen inte en så stor buffert. Vi går i husköpartankar och har en idé om att inte ta något lån (här går ett hus loss på mellan 400 och 800k), men har inte bestämt oss helt i låna/inte låna-frågan. Räknar med att få cirka 100 000 för lägenheten.

Eftersom att jag kan behöva pengarna från ”bufferten” relativt snart vill jag inte gå in med mer på börsen för att inte riskera att sälja med förlust vid eventuell börsnedgång. Samtidigt så kan jag ibland bli otålig och vilja gå in med mycket mer varje månad för att snabbare komma framåt. Angenäma bryderier får man komma ihåg att det är! 🙂

bananacosmicgirl
bananacosmicgirl
4 years ago

Vi bytte över till Danske Bank som jag skrev om i december. Fick ner våra lån till 1,08% vilket blev betydligt lägre än våra föregående (5 år bundna på 1,8 (då var jag inte så insatt…)). Vi är mycket nöjda, det blev nästan 20 000 om året bättre.

Sorana Pålsson
Sorana Pålsson
4 years ago

Hej! 1,08 % gäller för vilken bindningstid?

Mina
Mina
4 years ago

Hej, intressant inlägg! Fåt man lov att fråga hur du resonerar kring bundet o obundet lån? Sitter själv med rörlig men inte riktigt hundra på om jag ska binda eller ej

C
C
4 years ago

Bra jobbat med räntan!
Vi har en belåningsgrad på under 20%, så vi är inte så attraktiva som låntagare…
Vi kör avanza och har då 1,27% som någon annan ovan skrev. Swedbank ville inte gå ner så lågt.
Amorterar en del varje månad och har slutat låna upp på huset för renoveringar (det gjorde vi förr).
/C

C
C
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ständig diskussion här hemma om detta…
Men, mannen tänker: den som är satt i skuld är aldrig fri.
Således en kompromiss: vi amorterar 7,5% av vår inkomst och investerar 25%. Typ.
Jag tänker att geoarbitraget växer när vi amorterar.

Alice
Alice
4 years ago

För ca 2 år sedan hade vi bara 10% belåning på vår bostadsrätt i Sthlms innerstad, med ränta 2% i Skandiabanken. Insåg då att vi egentligen varit berättigade till lägre ränta i flera år men inte fått det bara för att vi inte bett om det! Därför flyttade vi lånet till Avanza med 1,29% ränta och passade samtidigt på att öka till ca 40% belåning och investera mellanskillnaden i aktier och fonder. Med de pengarna investerade, ihop med våra tidigare besparingar, kom vi tillsammans upp i 3 miljoner hos Avanza och blev då Private Banking-kunder. Då lyckades vi få deras superbolån med 0,79% ränta (nu höjd till 0,99%).

Under dessa två år har jag nu byggt en utdelningsportfölj som ger mig tillräckligt att leva på, åtminstone med makens inkomst som skyddsnät men jag tror att det ska räcka även om jag skulle bli ensam om jag lever sparsamt och inte räntenivåerna chockhöjs. Så i veckan sa jag upp mig från jobbet som jag totalledsnat på och ska nu börja mitt FIRE-liv efter uppsägningstiden! Har 10 år kvar till ”riktig” pension så jag ska bara överbrygga de åren. Lite läskigt men ska bli fantastiskt spännande. Skulle det skita sig helt får vi ju sälja lägenheten och köpa något billigare.

Alice
Alice
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Tack! Jag vet inte riktigt vad du menar med ”skifta över”, men jag måste jobba ett par månader till och det blir nog tyvärr ganska kämpigt. Sedan tänker jag unna mig att bara ha ”hemester” ett bra tag tills jag har gått ner i varv och verkligen förstått att jag inte behöver gå till jobbet mer. Jag har inga storslagna FIRE-planer utan ska väl inledningsvis bara försöka ta tag i alla dessa projekt hemma som varit dåliga samveten i flera år. I min egen takt utan krav. Ska försöka behålla samma dygnsrytm som resten av familjen (annars vänder jag lätt på dygnet), göra nytta hemma på förmiddagarna i min egen takt, ta en rejäl lunchpromenad om vädret tillåter, och på eftermiddagarna syssla med diverse intressen. Träna och meditera planerar jag också att göra regelbundet, jag har slarvat rejält med sådant i många år. Och jag tror jag ska skriva dagbok åtminstone det första året som fri, det kommer att bli ett intressant år med många nya tankar och känslor tror jag, och det kan vara kul att gå tillbaka senare och se vad som faktiskt hände det här året.

Andreas
4 years ago
Reply to  Alice

Vilken dröm, och snyggt jobbat, stort grattis 🙂

Undrar när bankerna börja dra kortet att dom alltid ser till att kunden får lägst ränta. Som det är nu ska man hålla på och höra av sig osv..lite drygt 🙂

Sänkte själv räntan förra veckan, blev bundet hos Länsförsäkringar ett år på 1,29% (exklusive avdrag, ca 50% belåningsgrad) Dryga 6000kr per år sparat genom ett par mail. Bra bank för övrigt, enligt mig den enda som inte krånglar så mycket förutom Nordnet och Avanza.

Tur att ”dom” höjde räntan ändå, det gjorde att räntan för egen del obunden rullade iväg uppåt vilket ledde till att jag behövde se över lånen. Så istället för mer fick jag betala mindre. Gilla!

Alice
Alice
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Tack för hejaropen! Och tack för tipset om fru EB:s blogg men jag tror att jag redan har läst det mesta där och gillar verkligen hennes sätt att skriva. Jag återkommer säkert i nåt kommentarsfält och berättar hur det går.

Pappa Betalar?
4 years ago

Hej!
Härligt.
Jag är precis i förhandlingstider själv.
Hade ränterabatt hos min sparbank som strax går ut.
Såg för ett par dagar sedan att mitt fackförbund har samarbete med Danske. Precis som ni.

Jag gjorde en intresseanmälan till dem och de ringde upp samma dag.
Kan få 1,19% hos dem. Stannar helst kvar hos min befintliga bank för att slippa krånglet men inte till vilket pris som helst.
Har lite tankar på att låna upp pengar framöver också så måste höra hur Danske ställer sig till det.

Ska bli spännande att förhandla lite 🙂

Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

Pappa Betalar?
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Vår sparbank har varit väldigt lätt att ha att göra med och hjälp oss med massor. Därför jag helst inte byter men som sagt så har det ett pris.
Vi får se vad min bankkvinna säger 🙂

29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x