Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Renoveringar och huset – framtidsfunderingar

I slutet av augusti bad jag er om råd. Frågan gällde hur man bäst finansierar nödvändiga renoveringar. Jag fick många goda råd men det satte också igång andra tankar hos mig. Tankar som både har, och inte har med pengar att göra. Hur långsiktiga ska vi vara i vårt nuvarande boende och hur gör man då med renoveringar?

Renoveringar
Renovering av vardagsrummet anno 2017-ish

Huset & renoveringar

Låt mig utveckla. Vi bor väldigt bra i ett hus som jag lagt ner min själ i. Jag har renoverat tvättstugan, fixat alla ytskikt, fixat köket, vi har byggt altan, jag har satt upp staket runt hela tomten, i trädgården har jag anlagt djupbäddar och rabatter. Ett cykelskjul och lekstuga har också fixats. Elen har ordnats till, garageporten har bytts ut, ett gym har inretts och en kamin har installerats med tillhörande renovering av rökkanalen. Ännu mer är gjort på huset och det har kostat tid och pengar (tid det också).

Vi gillar vårt hus, vår trädgård, våra grannar och vårt område. Det är grönt, lugnt, nära till våra jobb och nära till sonens skola och vänner. Ändå skaver det lite. Nu passar det vår livssituation (som heltidsarbetande) bra men vi vill inte leva såhär för alltid. Vi vill ha mer kontakt med vatten och tillgång till skogen på ett annat sätt än vad vi har nu. En mindre stad är också något som vi känner vore attraktivt.

Lösa tankar har varit att senare, när vi är FIRE och sonen slutat skolan, att flytta mot norra Skåne. Där finns Hallandsåsens skogar och havet nära. Det är ganska länge dit i och med att vi är i början av FIRE, men främst eftersom sonen precis börjat förskoleklass.

Dessa stora frågor aktualiserades för oss igen, bland annat eftersom att vi nu gjort slag i saken och lagt om en del av vårt bolån till obundet. Samtidigt har vi lånat till de renoveringar jag nämnde i inlägget jag länkar till ovan.

Frågan är om man skall renovera för att det ska hålla i 50 år eller vilken nivå man skall lägga sig på. Speciellt om man inte vet hur länge man bor där? Ska man ens byta ett tak som kan hålla i 10 år till bara för att det nått sin tekniska livslängd? Ska vi ens byta fjärrvärmepannan från 1980 om den fortfarande fungerar rätt ok? Pengarna är parkerade på ett räntekonto till vi har tänkt klart.

Tankarna är som sagt inte färdigtänkta så jag kommer inte leverera en lösning i detta inlägg. Blott en liten inblick i vad som upptar vårt medvetande nu.

Detta med att hitta sin plats… Ett lästips om att hitta sin plats på jorden är Enkelboning’s inlägg om just detta.

Signatur

13 kommentarer

 1. Utdelningsbagaren

  Om inte annat är det värdeökande renoveringar, men alla spekulanter kikar ju inte på när pannan bytte senast utan kanske mer ytkikt intryck.

  Att hitta sin plats på jorden tror jag starkt på. Just nu är vi inte på rätt plats men snart så. Jag tror man känner när en hittat hem.

  • HerrIGMR

   Det ska bli spännade att följa er resa. Hantlangar som sagt gärna lite åt er vid tillfälle.

   Det är ju det, vissa spekulanter nagelfar det tekniska. Andra köper utsikten.

 2. Lotta

  Jag skulle nog resonera utefter att jag ska trivas där jag bor. Är det en kort tid, ett år eller två så skulle jag inte bry mig nämnvärt om bostaden bara såg ok ut, kanske måla en vägg om den nuvarande störde alltför mycket. Men i övrigt så är det dyrt med ett tak som börjar läcka, det kan också vara något som gör att potentiella köpare backar då det är ett ganska ordentligt jobb, både i kostnad och arbetsinsats. En värmepump kan man ju använda mer tills den tar slut. Kanske blir lite kallare några dagar, men går ju alltid att sätta in en värmefläkt eller dyl på vanliga nätet så visst, obekvämt, men inte särskilt fördyrande.
  Om man som ni ändå ska bo kvar i ish 10-15 år så skulle jag inte fundera idag på vilka renoveringar som ev inte ska genomföras. Det är för lång tid och personligen så vill jag bo bekvämt (och kanske sänka en del kostnader genom bättre energiprestanda). Ett välskött hus är också lättare att sälja än ett där man ska börja med att renovera tak och byta värmesystem det första man gör.
  Allt sparande i livet är inte att hålla i kronorna allt man kan.
  /Lotta

  • HerrIGMR

   Helt enig Lotta. Vårt hus är i bra skick men vissa större renoveringar som sagt närma sig… Papptaket är bytt 2006. Det hade jag kanske gett mig på att byta om vi ändå ska foga om delar av fasaden och ställningar är uppe runt huset. Effektivt. Nu funderar jag lite på om man faktiskt ska det eller vänta några år till taket faktiskt behöver bytas. Det ser helt ok ut förutom någon lav som jag ska ta bort i vår / sommar.

   Livet 🙂

  • HerrIGMR

   Just ja – värmesystemet. Det är gammalt men fungerar ok (verkar ha lagat sig själv med för låg uttemp). Byta nu eller när det går sönder? Värmen klarar vi med kamin i några dagar.

 3. Hea

  Vi är på rätt plats sedan många år tillbaka och har inga tankar på att flytta förrän vi inte kan gå i trapporna längre. Så allt vi gör gör vi för vår egen skull. Snart fyller huset 100 år så vissa saker är nödvändiga och vissa saker är bara för att öka trivseln.

  • HerrIGMR

   Låter som ni har hamnat rätt. Lugnt och skönt att känna så inför liv och det praktiska.

 4. Lupinerna

  Om fjärrvärmeväxlaren sju ger på sista versen och det inte föreligger någon risk så kan man ju vänta. Är risken dyrare eller om en ny är effektivare så man kan spara in driftskostnader så hade jag bytt direkt.
  Samma egentligen med tak, vad är risken med att vänta?

  Ska ni flytta när barnet är klar med gymnasiet (jag antar att en 16-åring uppväxt i stan helst stannar kvar i stan?) så är det väl 12 år kvar. Det är ju många års underhåll. Nu säljs hus utan att lätt eftersatt underhåll verkar ha någon effekt på priset, men man vet ju inte hur husmarknaden ser ut då? Då är dessutom alla hus 12 år äldre…

 5. Flow FI

  Att landa på rätt plats som bagarn är inne på ger verkligen ett annat perspektiv. Tänk att tex renovera sin bostad utifrån att man vill/behöver utan en tanke på värdeökning eller hemnetability!

  Om ni ska flytta inom en rätt snar framtid hade jag nog bara satsat på kosmetiska renoveringar. Dränera osv kan man skippa. Håller taket 10 år till = håll ut.

  • HerrIGMR

   Att göra allt har en alternativkostnad jmf pengar på börsen. Sedan kan man också fundera på om man ska foga om tre fasadsidor om bara en är dålig. Shit pommez det är svårt.

 6. Skogsanna

  Jag säger som Lupinerna, en ny värmepanna kan ju tänkas spara in lite energikostnad varje år så byt den. Då har du tid att prisjämföra i lugn och ro. Foga om den fasad som är dålig, det är inte ovanligt att man bara målar om den fasad som är mest utsatt om man har trähus. Håll koll på taket och försök få det att hålla tätt tills det är dags att flytta, plötsligt vill köparen ha ett annat tak och då var det inte värt nåt!

  Om du inte hade varit i andra änden på landet i förhållande till mig så hade jag sålt min byggnadssnickare till dig för ett bra pris ?

  • HerrIGMR

   Tack för input Skogsanna. Ja hela konkarongen har kommit i ett annat ljus nu när vi stod här med renoveringspengar i hand och spanar mot framtida horisonter.

 7. Pappa Betalar?

  Hej IGMR!
  Intressanta tankar, som vanligt.

  Jag har också gått i tankar att renovera här hemma. Skrev om det för inte så längesedan.
  https://pappabetalar2018.blogspot.com/2019/10/slosarenovera-lagga-pengar-pa-huset.html

  Kommer bo kvar i många år så det är inget problem. För mig handlar mycket av tankarna om det är värt alla pengar det kostar.
  Visst skulle det vara trevlig med ett fint kök här hemma. Men maten blir inte godare och jag personligen skulle inte trivas med här hemma.
  Frugan däremot skulle älska ett nytt kök. Men som sagt är det värt att låna upp en massa pengar. De ska ju faktiskt betalas tillbaka också.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

Kommentera