I slutet av augusti bad jag er om råd. Frågan gällde hur man bäst finansierar nödvändiga renoveringar. Jag fick många goda råd men det satte också igång andra tankar hos mig. Tankar som både har, och inte har med pengar att göra. Hur långsiktiga ska vi vara i vårt nuvarande boende och hur gör man då med renoveringar?

Renoveringar
Renovering av vardagsrummet anno 2017-ish

Huset & renoveringar

Låt mig utveckla. Vi bor väldigt bra i ett hus som jag lagt ner min själ i. Jag har renoverat tvättstugan, fixat alla ytskikt, fixat köket, vi har byggt altan, jag har satt upp staket runt hela tomten, i trädgården har jag anlagt djupbäddar och rabatter. Ett cykelskjul och lekstuga har också fixats. Elen har ordnats till, garageporten har bytts ut, ett gym har inretts och en kamin har installerats med tillhörande renovering av rökkanalen. Ännu mer är gjort på huset och det har kostat tid och pengar (tid det också).

Vi gillar vårt hus, vår trädgård, våra grannar och vårt område. Det är grönt, lugnt, nära till våra jobb och nära till sonens skola och vänner. Ändå skaver det lite. Nu passar det vår livssituation (som heltidsarbetande) bra men vi vill inte leva såhär för alltid. Vi vill ha mer kontakt med vatten och tillgång till skogen på ett annat sätt än vad vi har nu. En mindre stad är också något som vi känner vore attraktivt.

Lösa tankar har varit att senare, när vi är FIRE och sonen slutat skolan, att flytta mot norra Skåne. Där finns Hallandsåsens skogar och havet nära. Det är ganska länge dit i och med att vi är i början av FIRE, men främst eftersom sonen precis börjat förskoleklass.

Dessa stora frågor aktualiserades för oss igen, bland annat eftersom att vi nu gjort slag i saken och lagt om en del av vårt bolån till obundet. Samtidigt har vi lånat till de renoveringar jag nämnde i inlägget jag länkar till ovan.

Frågan är om man skall renovera för att det ska hålla i 50 år eller vilken nivå man skall lägga sig på. Speciellt om man inte vet hur länge man bor där? Ska man ens byta ett tak som kan hålla i 10 år till bara för att det nått sin tekniska livslängd? Ska vi ens byta fjärrvärmepannan från 1980 om den fortfarande fungerar rätt ok? Pengarna är parkerade på ett räntekonto till vi har tänkt klart.

Tankarna är som sagt inte färdigtänkta så jag kommer inte leverera en lösning i detta inlägg. Blott en liten inblick i vad som upptar vårt medvetande nu.

Detta med att hitta sin plats… Ett lästips om att hitta sin plats på jorden är Enkelboning’s inlägg om just detta.

Signatur