Filmrecension – Playing with FIRE. Igår bänkade jag och Fru IGMR oss för att se den otroligt efterlängtade dokumentären Playing with FIRE”. Nu har jag väntat på denna film i över ett år samtidigt som ChooseFI och andra poddar tjatat hål i huvudet på mig hur bra den är. Det kändes med andra ord lite speciellt att få glida ner i soffan med en stor kopp te igårkväll.

Copyright Playing With FIRE Movie

Jag vill inte spoila filmen alls så jag kommer bara skriva ganska löst om handlingen samt vad jag gillade med den och några personliga reflektioner om vår resa.

Filmen

Filmen handlar om Scott och Taylor Rieckens och deras tvååriga dotter. De lever ett gott och strandnära liv i Californien. Familjen bor i ett fint hus och kör två nya och dyra bilar. Båda arbetar 100%, Scott inom filmproduktion och Taylor inom rekrytering. De kör på, tjänar bra och mår relativt bra.

Copyright Playing With FIRE Movie
The Rieckens family

När deras dotter föds börjar något skava. De jobbar för mycket och inser att de inte kommer kunna spendera så mycket tid med henne som de vill om de fortsätter på inslaget spår. De har råd med sitt liv men de har inte råd att spara något. Bilarna leasas och huset hyr dem.

Det är när Scott lyssnar på Tim Ferris intervju med Mr. Money Mustache som poletten trillar ner. Två månader senare har de gjort stora förändringar och börjat sin personliga resa mot FIRE.

Känslorna

Det är en känslosam film på många sätt. Främst är det kanske Taylors inre kamp och process som kommer mest fram i filmen. Det är inte lätt att bryta invanda mönster och tankesätt. Att dessutom rycka upp sitt barn, sina rötter, flytta på sig, leva snålt och fortsätta arbeta 100% tar hårt. Många uppoffringar på samma gång och väldigt lite positiv feedback annat än fler siffror på ett kontobesked.

Här i ligger också, för mig, filmens styrka och budskap. Det är inte pengarna som är det viktiga. Det är livet. Pengar på ett kontobesked gör ingen lycklig, det är vad man gör med möjligheterna som pengarna erbjuder (samt i viss mån att slippa oro för pengar). Innan familjen hittar sin väg i filmen har de det ganska tufft.

En sak jag reflekterar över här i vår resa mot FIRE är hur mycket enklare vi har haft det än Scott och Taylor. Vårt radhus som vi älskar, går att dra runt på ett någorlunda frugalt sätt. Fru IGMR hade redan innan dragit i bromsen för mitt bilköpande. Med andra ord behövde vi inte göra en jätteomställning och ta svåra beslut som att flytta eller sälja bilar och annat. I vårt fall handlar det om synliggörande av kostnader och en optimering. Det är jag tacksam över.

FIRE

Filmen blandar teorin bakom FIRE (4% regeln och sparkvot e.t.c.) med det mänskliga på ett bra sätt. Ett helt batteri med FIRE-kändisar susar förbi som Vicki Robin, MMM, J.L Collins, Paula Pant och Mad Fientist. Det ger en speciellt inramning för mig eftersom detta är människor jag finner mycket inspiration och kunskap i.

Dessa agerar också som lotsar och inspiration på FIRE-vägen till Scott och Taylor. En snygg inramning till filmen.

IGMRs filmrecension – Playing with FIRE

Personligen tycker jag att filmen var riktigt bra. Informativ med fokus på livet och inte pengarna. Speciellt Taylors resa är verkligen värd att följa. Filmen går inte in i minsta detalj på sparandet vilket jag är tacksam för. Det som berörs är det stora, boende, bil och mat. Får man styr på de kostnaderna är större delen gjort.

Detta är en film som är perfekt att visa för en person som är nyfiken på FIRE men inte är helt insatt i vad det är eller hur man gör. För mig som lever och andas FIRE blir det klart lite repetition med teorierna och verktygen som gör det möjligt. Det är ändå en väldigt sevärd film som jag kommer se om. Se den!

Fyra av fem frugala tummar får denna dokumentär av familjen IGMR.

Vill du också se filmen?

  • iTunes – vårt val. 69 kronor betalade vi när vi förhandsbeställde.
  • Amazon
  • Google Play
  • Vimeo
Signatur