Dags för status augusti 2019. Familjen IGMR firar denna månad att vi sparat i ett och ett halvt år. Jag tänkte summera vad vi åstadkommit på dessa 18 månader.

  • Vårt sparande har gått från 0 kr till 489 992 kronor – Nästan en halv miljon!
  • Nettoförmögenheten har gått från 1 624 000 till 2 307 000 kronor.
  • Vi har amorterat 93 000 kronor på kreditkort, bolån och CSN. Kreditkortsskulden är raderad.
  • Vi har helrenoverat vår tvättstuga.
  • Familjen har varit på en tvåveckorsresa till Kroatien med tåg i maj.
  • Fru IGMR har tagit tre veckors obetald semester utöver sin vanliga semester.

Pengarna är en sak men framförallt mår vi bättre. Vi har skapat oss andrum och möjligheter. Familjen lägger tid, energi och pengar på det som är viktigt för oss därför att vi har kapat det mesta av det andra. Det finns en plan, mål, delmål och en famtidsvision som driver oss. Vi offrar inget och vinner massor. Vi har tagit kontrollen över våra liv.

Skola och jobb

Vad har hänt sedan sist? En hel del faktiskt. IGMR junior började förskoleklass förra veckan. Tack och lov har allt gått bra och han stortrivs. Fru IGMR tog sju veckors semester för att kunna vara närvarande vid skolstart och det var ett bra val för hela familjen som skapade lugn för alla.

De vuxna har båda börjat jobba igen. En liten chock för hela systemet. Ögonen gillar inte skärmarna, axlarna värker, huvudet är trött. Man vänjer sig… Själv avslutar jag min andra arbetsvecka och det börjar kännas ganska ok ändå. Jag har det absolut inte dåligt på jobbet och arbetar på ett väldigt bra och kreativt företag vars värderingar ligger nära mina egna. Det känns bara artvidrigt att sitta på sitt kontor åtta timmar varje dag och förhoppningsvis få se solen lite på lunchen. Jag kan bara konstatera att kontrasten mellan ledighet och arbete är brutal.

Städtjänsten

Vi har tagit över städandet igen och sagt upp vår städtjänst. Efter två genomförda städningar känns det som om jag knäckt koden. Vi plockar undan dagen innan städning och sedan lägger jag dryga tre timmar på att fräsa igenom huset. Det blir minst lika bra som när vi hade städhjälp och jag kan, under tiden jag städar, tvätta och torka badrumsmattorna. Tricket till fina städresultat heter microfiber och jag vill härmed tacka Fru EB för fin coaching via SMS. Hon tipsade om Clas Ohlsons microfibertrasor som både är billiga och bra. Det blir skinande rent!

Periodisk fasta

Jag kör vidare med periodisk fasta och jag ska inte sticka under stolen med att det var ganska kämpigt innan kroppen vande sig. Det första jag äter på dagen är lunch vid 12:00 och sedan äter jag igen när jag kommer hem vid 17:00. Jag avslutar med något enklare vid 19:00, typ macka och te. Thats it. Nu när jag kommit in i det måste jag säga det både är enkelt, praktiskt och att jag mår bättre. Vill ni veta mer om fördelarna – kolla in dessa två TED talks. Why fasting bolsters brain power samt Fasting: Awakening the Rejuvenation from Within.

Annat

Vår rivstart med sparandet och livsomställning har gjort att det börjar kännas lite mer verkligt och greppbart att vi faktiskt kan bli fria om en inte allt för lång framtid. Faktum är att de pengar vi sparat ihop hade täckt våra levnadsomkostnader för två år i frihet. Vi kommer inte göra så men bara att möjligheten finns ger något slags mentalt andrum.

Denna månad fick fru IGMR en halv lön på grund av ovan nämnda ledighet. Jag däremot har side hustlat, fått en gratifikation från jobbet eftersom jag täckt upp glappet mellan en uppsägning och nyrekrytering samt fått in semesterersättning. Sammantaget slår jag inkomstrekord på en enskild månad. All in all får vi in lite mindre än en normal månad och vår sparkvot denna månad hamnar på 50%.

Palmkål
Palmkålen är underbar och vi har sått massor.

Augusti är en fin månad och trädgården ger och ger. Varje morgon innan jobbet går jag ut och plockar ihop min lunchsallad med vår fina palmkål som bas. Det är verkligen en gåva som jag är tacksam för.

Pumpor
Pumpor på tillväxt. Bladmjöl/mögel får vi varje år på grund av lindarna i tomtgräns som sockrar ner bladen.
Signatur