Extrema sparåtgärder? Detta med sparande möts ofta med en viss grad av skepsis och tanken om att det är självspäkeri och barkbrödsätande man ägnar sig åt. Jag tycker själv det har varit väldigt odramatiskt i förhållande till siffran på ISKn.

Jag satt och funderade häromdagen på vad jag gjort eller gör som kanske kan kännas lite väl gnidigt. Fyra saker lyckades jag vaska fram.

Listan:

Tegelstenen i toaletten

1. Tegelstenen i toaletten. Vi har en gästtoalett i källaren där själva tronen är från 50-talet när vårt hus byggdes. Först och främst vill jag nämna att den gamla toalettstolen från IFÖ är jag mycket förtjust i. Jag gillar designen med spolarmen på sidan och hur lätt det är att öppna själva vattencisternen om den behöver lagas. Det jag inte gillar är att den i grundutförandet spolar säkert mer än 10 liter och saknar snålspolning.

Sagt och gjort. Jag modifierade flottören och sänkte vattennivån i cisternen. Det fungerade fint och nu kanske den spolade 6-7 liter. Räknat på hur mycket vi använder den toaletten blir det ungefär 2000 L per år i minskad vattenförbrukning. Jag var dock inte helt nöjd så ett par glaserade tegelstenar flyttade in i cisternen och nu spolar toaletten under 5 liter med bibehållen funktion. En besparing på ungefär 3000 liter per år. Pengarna? 20 kr/år?

De glömda matlådorna

2. De glömda matlådorna. En enkel grej. Vi har alltid med oss matlådor. Skulle jag glömma matlådan en dag får jag helt enkelt gå utan lunch om jag inte har havregryn eller annat. En remake på den gamla klassikern ”är huvudet dumt, får kroppen lida”. Detta passar också väl in i periodisk fasta.

Klippa håret själv

3. Frillan. Jag har i snart 10 år haft en mellanchef-corporate-frisyr. Kortklippt propert med frisörbesök en gång i månaden cirkus. 500 kr per klippning ger 5 – 6 000 kr för att hålla rufset representabelt.

NO MORE! I min ljuva ungdom sportade jag längre hår och sommaren 2018 lät jag det växa igen. En strategisk klippning i aug 2018 var mitt senaste frisörbesök hos en riktig frisör. Nu är det Salong IGMR som gäller vilket du kan läsa mer om i detta in lägg om att klippa håret själv.

Gratis tändved

4. När det är dags att beskära mina fruktträd i radhusträdgården lägger jag inte pinnarna i trädgårdstunnan (för den har vi sagt upp hihi). Jag klipper istället pinnarna i lagom långa bitar och lägger i dem på tork i garaget. Pinnarna använder jag sedan att tända höstens brasor med.

Andra sparåtgärder

Alla andra sparåtgärder vi gjort är effektiviseringar, bortskalning, omförhandlingar, anammande av en värdegrundad inköpsfilosofi och DIY/insourcing.

Här blev reglar från vår tvättstugerenoveringen tändved. #sparadkrona.

Har ni något extremt sparknep ni själva håller på med?

Signatur