Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Klippa håret själv

Klippa håret själv? Jag kan säga att tröskeln till att skippa frisören och att bli klippt hemma har varit väldigt hög för mig.

När det gäller att effektivisera sitt liv och att spara pengar på det sättet vi gör krävs att man ifrågasätter gamla sanningar och bryter gamla vanor. För vår del har har det varit så enkla saker som att sluta med sköljmedel, lukta/smaka istället för att gå på bäst före datum, sluta köpa vissa varumärken eller att börja köpa kläder second hand. Men klippningen…

Före vår sparresa

Före vår sparresa sportade jag en corporate / business frilla som krävde en klippning för 600 kronor minst varannan månad. 3 600 kronor per år samt den tid det tog att ta sig till och från stan, hitta parkering och allt det där. Parkeringen skulle också betalas + bensin så vi säger 4 000 kronor per år. Det kanske inte verkar som jättemycket pengar men 330 kronor per månad är ändå pengar enligt mig.

Investerat med 7% avkastning per år blir det ändå 1 012 000 kronor vid den tidpunkt när det statistiskt är dags för mig att ta på svepningen (till jag dör alltså).

Klippa håret själv

Nu är det inte en ekonomisk eller effektivitetsfråga varför jag inte gått till frisören på ett och ett halvt år och numera sportar den californiska surfarlooken. Det är faktiskt för att jag 1. har en fantastisk hårkvalitet som jag inte vill beröva världen att beskåda samt 2. att jag inte vill se ut som förr. Jag gillar mitt lite längre hår och frihetens vindar som blåser i det. Basta.

Men som alla med långt hår märker så blir det slitet med tiden – och så även mitt. Därför var det igår dags för mig att underkasta mig en hemmaklippning. Här är det kanske också dags att komma med en rättelse. Jag kommer inte klippa håret själv utan jag oursourcar den tidigare otänkbara hemmaklippningen av mitt hår till fru IGMR. Hon har med bravur börjat klippa sitt eget hår och till och med vågat sig på att klippa lugg själv.

klippa håret själv
Gör inte så här

Klippa håret själv – gör så här

Vad vi har förstått måste man ha en sax som är bättre än en hushållssax. Därför beställde vi en billig frisörsax med bra recensioner. Rustad med denna började igår lockarna falla. En halvtimme senare är jag vacker som en dag och mitt hår går att kamma igenom igen utan trassel. Hur klipper man sitt eget, eller någon annans hår?

Vi följde denna youtubevideo och resultatet blev väldigt bra. I videon får man tips på hur man klipper långt hår själv och hur man klipper någon annans långa hår.

That´s it – jag kommer definitivt att besöka Salong IGMR i vardagsrummet igen.

Klipper du håret själv? Kort hår och trimmer är populärt vad jag förstår…

Signatur

23 kommentarer

 1. Smygekonomen

  Jag har gjort resan åt andra hållet när det gäller hårlängd, från midjelångt till snaggat bak i nacken. Ångrar mig inte alls (bara när jag skulle på fin fest med långklänning och inte kunde göra någon ”speciell” frisyr, men det gör man ju inte speciellt ofta..).
  Jag har upptäckt att med kort hår går det till en viss gräns att skjuta på frisörbesöket, men sen helt plötsligt på bara några dagar så blir det akut att klippa sig på en gång. Håret kring öronen blir tufsigt, virvlarna bak i nacken gör att håret står rakt ut och luggen hänger ner i ögonen. En sån känsla fick jag precis innan jul när jag precis satt mig själv i karantän inför julfirandet.
  Hemklippt har jag blivit av mamma en gång i tiden med långt hår, men jag hade aldrig klippt mig själv innan. Det fick bära eller brista, jag tog fram trimmern med tillhörande sax och körde igång. Två och en halv timme senare med hår i hela badrummet kände jag mig tillräckligt nöjd och la ner arbetet. Det blev väl inte precis som jag hade tänkt mig, men det känns betydligt bättre än innan.
  Nöjd över att jag vågade och fick till ett resultat jag känner mig bekväm i, men min hårklippning överlämnar nog jag fortsatt till frisören.

  • HerrIGMR

   Man ska göra det man är bekväm med. Har man testat hemmaklipp och inte gillar det så ska man inte uthärda 🙂 Tänker att det är lättare med att klippa långt hemma eller riktigt kort snagg med trimmer.

   Och visst är det märkligt med en kort frisyr – det går från en dag till en annan att man VERKLIGEN måste gå till frisören/klippa sig. Med långt hår har jag skjutit på det i ett kvartal utan att känna att jag verkligen måste klippa mig nuuu.

 2. AK

  Jag har börjat klippa min sambos hår, han har en vanlig herrfrisyr och jag tycker det är vansinnigt dyrt med 400kr för 20 minuters klippning. Det tog några gånger men nu blir det riktigt bra! Tips på bra video för en klassisk herrklippning: https://youtu.be/QmtPlbxB7rA

  //AK

  • HerrIGMR

   Mycket bra tips och video. Och ja – det är väldigt dyrt för en snabb klippning. 600 kr kostade min och klockade in på 20-30 min + transit.

 3. Northernlightsinvestment

  Klipper mig själv, har så gjort i minst 20 år. Mao både är jag OCH ser ut som Einstein 🙂

  • HerrIGMR

   Underbart! Två goda ting!

 4. Lina

  Jag klipper själv. En flytt till en ny stad och kort hår gjorde att det inte kändes så lockande att ge sig ut på jakt efter en ny frisör. Jag bestämde mig för att testa klippa själv. Trimmer och sax köptes in för en kostnad motsvarande en klippning. Första gången tog ca en timme och resultatet var ok enligt arbetskamraterna. En kompis som inte visste att jag klippt själv berömde håret så jag kan konstatera att den är ok. Idag efter ett antal klippningar kan jag konstatera att det tar ca 20 minuter och jag spara 600-700 kr i månaden. Eftersom jag övergett färgning så sparas ca 1000 kr per kvartal också.

  • HerrIGMR

   Det är pengar… Fru IGMR har också övergett färgningen och det sparar massor med pengar jmf att färga sig på fina salongen mitt i stan.

 5. Anna

  En f.d kompis berättade för typ 10 år sedan att han klippte sig själv med hjälp av trimmer och gjort så ett tag. Hans recept var att han drack en – två öl först och sedan med lite mod i blodet så drog han fram trimmern och körde. Han har kort och snyggt hår så jag hade inte gissat att han gjorde det själv.

  Själv har jag senaste åren kört med att bara låta håret växa och typ 1 gg/år gå till frissan. Nu sist så klippte jag själv genom att sätta håret i två tofsar och sedan med hjälp av 20 år gammal kökssax modell mindre klippa av en tått i taget. Resultat så där – men ok.

  • HerrIGMR

   Haha! En öl i varje ben och sen bara köra!

   Det fina med om det blir dumt eller så är ju att barren växer ut igen…

 6. Investeraren_tw

  Sambon har klippt mig själv i många år. Räknade just ut att jag har sparat mer än 50,000 kr på det redan. Lägger man på ränta på de pengarna, eftersom jag kunnat spara istället, blir det än mer. Från början var det nog dock för att jag tyckte det var lite smått jobbigt att sätta av tid till att hinna med klippning. Jag har ju ingen direkt avancerad frisyr heller.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  • HerrIGMR

   Det är rätt mysigt att göra det hemma också och slippa frisörtjötet… Pengarna är en del men fasen vad bekvämt det är också.

 7. Lupinerna

  Jag klipper man och barn! Gjorde det några gånger på min man back in the day och började igen innan pandemin för min man är värdelös på att ta sig till frisören. Inte en chans att jag tänker betala för barnklippning heller.

  Jag har faktiskt klippt mig själv också i höst och ska försöka mig på något lite mer omfattande snart. Gillar annars att gå till frisören, men det är svårt att hitta någon bra. Jag har även klippt några vänner, utan klagomål. 😁

  • HerrIGMR

   Extraknäck på gång månne? Eller en klippning mot en lönecava?

 8. Investeringsundersköterskan

  Jag har också klippt mig själv några gånger nu. Jag har halvlångt hår och det är nog den svåraste längden för självklippare. Men jag har köpt en klämma som ser ut nästan som en väldigt stor påsklämma med bågform. Har även investerat i nya saxar, bl a en urtunningssax som gör underverk och jag tycker faktiskt att resultatet blir bättre än när jag gick till frissan och betalade 600kr för en klippning.

  • HerrIGMR

   Jag är fascinerad över att så många gör detta – det som jag verkligen trodde att ingen gjorde förr. Nu fattar jag hela grejen och är man noggrann så blir man ju fin å. Urtunningssax är nog ingen dum idé…

 9. FruEfficientBadass

  Snyggt! Jag har ju klippt mitt hår själv (eller med 13-åringens hjälp) i tre år nu. Jag är otroligt nöjd med resultatet, särskilt med flexibiliteten och tidsbesparingen. Ledtiden att fixa håret har gått från dagar till minuter. Tricket är att köpa en riktigt bra sax, själv kör jag Tweezerman. Googla Tweezerman+frisörsax, kostar runt 300kr.

  • HerrIGMR

   Will do men saxen i texten funkar fint och mellan dig och mig – Fru IGMRs lugg är en kökssaxlugg.

 10. Skogsanna

  Nej det är värt pengarna att gå till frisören! Jag har däremot slutat färga det och smink och parfym jag aldrig förstått mig på. Gubben trimmar jag till 13 mm då och då när han börjar se ut som professor Kalkyl.

  • HerrIGMR

   Är det värt så ska man! 🙂

   Trimmer verkar himmelens praktiskt. Ska se om inte IGMR junior vill börja med det.

 11. Kemiläraren

  Jag ska börja klippa mannens hår, han tar över F-ledigheten nu så jag har 8 månader på mig att lära mig få till en schysst frisyr innan han går tillbaka till jobbet.. (fd F-lediga läraren som nu får döpa om sig till kemiläraren!!)

  • HerrIGMR

   Det kommer du lyckas med! Tänkte väl att ditt alias hade ett bästföredatum 😉

   • Kemiläraren

    Ja, bäst före datumet kändes så långt bort när jag satt där i januari och kommenderade för första gången! Men nu är det ruskigt snart det är dags att “gå tillbaka” till jobbet (på distans första veckorna)…

Kommentera