Så börjar det närma sig. Nästa vecka åker vi tåg till Kroatien och är borta i knappa två veckor. Det blir vår sons första semester som ”medveten”. Han är lite berest redan. Tidigare har vi bilat till Frankrike med ett gäng nedslag i länderna på vägen samt varit på Teneriffa. Allt detta skedde dock när baby IGMR var ett år eller yngre. Nu ska han fylla sex och vi vill passa på att åka iväg innan han börjar skolan.

Vi hade en del bekymmer med att boka tågresan till Kroatien. Det löstes dock fint efter sisådär tio timmars hårslitande och googlande. Som med det mesta – bara man i lugn och ro börjar nysta och läsa på brukar de flesta saker klarna. Så även med tågbokeriet. Utmaningen är att vi bokar resan via tre tågbolag: DSB, DB samt Öbb. Det finns ingen heltäckande bokningstjänst. Lägg därtill att det står överallt att Interrailkortet skall vara så billigt – det är det inte om man vill ha sovvagn och platsbiljetter hela vägen. Bara att klura ut att det var billigare att boka utan Interrail tog flera timmar…

Förra gången vi var i Kroatien var 2009 och vi hade träffats för ett knappt år sedan. Nu är situationen en helt annan.

Tågsträckning

Tågresan ner kommer gå via Köpenhamn, Hamburg, München, Zagreb och sista sträckan med bil till vår slutdestination – ön, Krk. Där kommer vi husera i en marklägenhet hyrd via Airbnb. Tanken med hela resan är att få tid tillsammans i värmen, göra dagsutflykter eller bara hänga vid den uppvärmda poolen eller stranden.

Kostnad för resan

Vad kostar då detta 10-dagarskalas oss?

Tågresa: 9 000 kr
Boende: 5 300 kr
Bilhyra: 925 kr

Dryga 15 000 kr för 12 dagar om man räknar in resdagarna. Hade vi tagit flyget skulle resebiten landat på ungefär 5 000 kr inklusive tåg till och från Kastrup. Vi hade haft två dagar färre tillsammanstid och jag verkligen vill testa att ta tåget. Det är en underdrift att säga att Baby IGMR är peppad på resan och att få sova på ett tåg.

Om vi inte bokat själva? Det finns flera resebutiker som säljer tågresor inom Europa. Kalmar Resebutik och Alingsås Resebutik är två av dem. De har dock hektiska tider nu och det var väldigt svårt att få svar. När jag väl fick svar och en offert landade den på 11 500 kr. Det är alltså väl värt att boka själv.

En fråga till er läsare. Har ni något Kroatientips och då gärna i norra delarna av landet?

Sammanfattning hur resan blev hittar du här.

Signatur