Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Laga en dragkedja som delar sig

Lagningstips för dragkedjor som delar sig.

Vår son nöter en del på sina kläder. Han har under nästan hela sitt förskoleliv varit på en avdelning med uteinriktning. Inte ur och skur men nära på. Detta innebär att ytterkläder skall tas av och på flera gånger om dagen. Dessa ytterkläder är inte sällan (nästan alltid) köpta second hand eller “pre loved”. Utmärkta förutsättningar för delade dragkedjor med andra ord.

Guide till att laga en dragkedja som delar sig.

Dragkedjor är en kritisk punkt. Använder man dragkedjan mycket slits den förstås och kan börja dela på sig. Ni vet, glad i hågen drar man upp dragkedjan för att sedan märka att jackan/fleecen/väskan fortfarande är lika öppen.

Detta hände häromdagen med sonens fleece från PoP som vi tidigare på säsongen inhandlat för en billig peng på Tradera. Skit också, tänkte jag, och började leta efter en till begagnad fleece på Tradera och Sellpy. Men så kom jag på att internet brukar kunna lösa de problem som dyker upp.

Tydligen är det så att själva släden, som är den delen man drar, vidgas när man använder dragkedjan. Detta gör att mellanrummet mellan släden och dragkejdan blir för stort och därmed kan släden inte låsa dragkedjan.

Nu ska vi laga denna dragkedja som delar sig. Det är superlätt att lösa och tar under minuten.

 • Ta en tång och knip försiktigt på båda sidor av släden. Knip inte för hårt för då blir dragkedjan trög.

Jag gjorde detta på sonens fleece och den fungerar finfint nu. Good as new!

Skulle du ha knipt för hårt på släden och dragkedjan har blivit trög kan du enkelt vidga den med en liten kniv eller något platt.

Superenkelt!

Lagningsbloggen har förklarat hur man lagar dragkedjan fint i ovan klipp. På denna fina blogg finns även fler lagsningstips. Har du annat som gått sönder? Testa att göra en enkel googling innan du kastar eller köper nytt.

Om det fortfarande inte löser problemet eller om löparen gått sönder

Vi har framgångsfullt använt ZlideOn som är en ersättningslöpare som just ersätter original. Denna produkt lagar de flesta trasiga blixtlås som inte ovan trick löser. Väskor, kläder, kuddfodral, ett par jeans eller ett båtkapell?

ZlideOn ersätter den gamla trasiga löparen och monteras på den befintliga dragkedjan. OBS! Det finns en mängd olika storlekar på löpare men denna passar så gott som alla i dag kända dragkedjor. ZlideOn öppnas upp och knipsas enkelt på den befintliga dragkedjan. När du har rätt storlek går lagningen fort och det är bara att börja använda dragkedjan igen.

Du köper ZlideOn här och fler fler spartips hittar du här.

Signatur

12 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  Geniskap. Hur många gånger har man själv inte tagit tillbaka ett nyinköpt plagg till lindex eller HM och bytt på grund av detta problem? Helt värdelöst ur miljösynpunkt (för jag betvivlar att de har en syavdelning som sitter och kniper slädar) och tar en masssa tid i anspråk. TACK för att du löser alla vardagsproblem!

  För att relatera till en liknande händelse så kanske du minns att vårt kyulskåp liksom…brummade en del. Efter ett halvår av experimenterande med klossar och kilar av olika storlek och material tog jag i helgen tag i det och skaffade en stor träkloss som jag lät man såga i en jättelång och stor kil och med hjälp av ett vatttenpass lyckades vi få till exakt rätt lutning åt alla håll och BAM inget mer surr. Jag har varit inne och googlat på ett antal kylskåp under vintern för att surrandet håller på att driva mig till vansinne. Ställ den miljövinsten – skippat nytt kylskåp – mot en träkloss.

  • Anonym

   Ja det där kylskåpet högg jag på som en vessla. Man kan säga att det gjorde sig påmint – minst sagt. Gött att du fixade det! Träklossen kan du sedan återanvända som barnfösare, botten i en hugelbädd eller brasved när kylskåpet gjort sitt.

   Just dragkedjan var verkligen en stor vinst i vardagen. Som du säger, detta händer ganska ofta och visade sig vara otroligt lätt att fixa. Sonen var också superförtjust i sin Traderafleece och ville ICKE skiljas från den.

 2. Flow-FI

  Gött! Det finns nya slädar som man kan "klipsa" på dragkedjan också om släden är helt bortom räddning. Tror det finns ett märke som heter ZlideOn eller nått sånt. Kostar inte jättemycket och kan förlänga livstiden på väskan, skon, plagget osv. De finns i olika storlekar också.

  • Anonym

   Smart! En annan sak som också gärna går sönder är flärpen som sitter på kedjan, den man drar i. Vi brukar lösa det med att trä på en nyckelring i en bra storlek.

  • Flow-FI

   Ett gem brukar också fungera bra. =)

  • Anonym

   Smarty pants!

 3. Cosmonomics

  Tack för det här, precis som du har jag ju förskolebarn som sliter något enormt på sina ytterplagg (ärligt talat ser det ju för närvarande oftast ut som att hon rullat sig i lera, hon var till och med smutsig i håret!) och det här är en svag punkt. Ska testas!

  • Anonym

   Man kan nästan tro att det är små grisar som bökar… ofta kan sonens kläder i princip stå av sig själv pga all lera.

 4. The Simplicitas

  Åh vilket bra tips! Min trädgårdsjackas dragkedja delade sig i helgen, ska genast testa detta!

  • Anonym

   Yay! Återkom med resultat!

 5. Pappa betalar?

  Tack för ett bra tips.
  Mvh PB?

Kommentera