Kan det vara så?

Kan FIRE göra dig friskare? De senaste sex åren har jag inte varit speciellt frisk. Fem lunginflammationer, femte sjukan (inte kul, halvt utslagen länge), återkommande bihåleinflammationer och förkylningar. Astman har inte heller blivit bättre utan snarare tvärt om. Jag är astmatiker men har, i vanliga fall, väldigt lindriga symptom. Värst är det när jag springer i kyla och sedan sätter mig i en varm bil samt detta med katter (speciellt en trubbnosig en).

Alla dessa sjukdomar har sammanfallit med att jag blev chef, fick barn, flyttade, renoverade, stressade och gick i väggen. Det har känt som om kroppen mer eller mindre monterat ner immunförsvaret bit för bit med stigande kortisolnivåer.

När baby IGMR gjorde entré hösten 2013 var jag ändå i ganska hyffsat skick. Löpningen fungerade bra och Runkeeper visar att jag gjorde milen på knappa 49 minuter och 15 kilometer på 1h 15 min. Hösten 2014 när kroppen fått sin dos av småbarnsliv och chefande för en avdelning med öppna konflikter och kontorsgråt, sprangs det inga milsrundor längre. Runkeeper visar att jag nu lite pliktskyldigt sprang tre kilometer högst en gång i veckan, dessutom på sämre kilometertid än tiderna jag hade på milen året innan.

Baby IGMR börjar förskolan och helvetet bryter loss. En dag på jobbet börjar jag känna mig konstig och tar mig hemåt. Väl hemma landar jag på soffan och börjar frossa. Jag kan inte ta mig till köket och värktabletterna utan får ringa Fru IGMR och be henne komma hem då jag kände att något var allvarligt fel. Det var det också. Min första lunginflammation konstaterades på akuten och jag klarade mig med nöd och näppe (någon procents syresättning av blodet) att slippa bli inlagd. Jag var jättedålig och fick krypa till toaletten. Väl på toaletten fick jag ligga och vila på golvet för att orka ta mig tillbaka till sängen. Det tog en dryg vecka innan jag kunde ta ett djupt andetag eftersom lungorna var så dåliga. Otroligt jobbig period.

Först ett halvår senare var jag helt ok igen. Första veckan tillbaka på jobbet fick jag ta taxi eftersom jag var för svag för att åka buss (bil hade vi inte då).

Sjukdomarna och lunginflammationerna avlöste varandra, precis som konflikterna på min avdelning. Många dagar har spenderats jobbandes i sängen med feber bara för att få det att gå runt på avdelningen och jobbet. Totalt klockade jag in på fem lunginflammationer under dryga fyra år, varav den jag beskrev var riktigt illa.

Klipp till 2018/2019. Baby IGMR har blivit fem och börjat på storbarnsavdelningen. Själv har jag lugnat ner livet och klivit av chefandet. Jag har inte haft en sjukdag efter sommaren 2018 fram till nu. Tvärtom har jag kommit fint igång med löpningen. Igår kutade jag runt milen i Bokskogen på dryga 50 minuter trots att jag inte sprungit milen sedan i somras. Jag känner mig frisk, stark och full med energi. Att leva på halva lönen är verkligen en fin huvudkudde.

Vad tror ni? Är det dags för bok signerad Herr IGMR med vinkeln – ”Gör dig frisk med FIRE. En empirisk studie av ett tillfrisknande?”

För övrigt är det lite rörande att titta över mina tider på löparappen Runkeeper nu när jag sitter med facit i hand. Jag ser en människa som inte riktigt fungerade och tappade farten och sig själv. Löpningen är något jag hållit på med, och njutit av, sedan jag var ung. Det ger mig energi, egentid och frihet. Nu är jag på gång igen och det känns fantamej härligt. Jag inbillar mig att FIRE gör dig friskare.

Signatur