Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

FIRE gör dig friskare?

Kan det vara så?

Kan FIRE göra dig friskare? De senaste sex åren har jag inte varit speciellt frisk. Fem lunginflammationer, femte sjukan (inte kul, halvt utslagen länge), återkommande bihåleinflammationer och förkylningar. Astman har inte heller blivit bättre utan snarare tvärt om. Jag är astmatiker men har, i vanliga fall, väldigt lindriga symptom. Värst är det när jag springer i kyla och sedan sätter mig i en varm bil samt detta med katter (speciellt en trubbnosig en).

Alla dessa sjukdomar har sammanfallit med att jag blev chef, fick barn, flyttade, renoverade, stressade och gick i väggen. Det har känt som om kroppen mer eller mindre monterat ner immunförsvaret bit för bit med stigande kortisolnivåer.

När baby IGMR gjorde entré hösten 2013 var jag ändå i ganska hyffsat skick. Löpningen fungerade bra och Runkeeper visar att jag gjorde milen på knappa 49 minuter och 15 kilometer på 1h 15 min. Hösten 2014 när kroppen fått sin dos av småbarnsliv och chefande för en avdelning med öppna konflikter och kontorsgråt, sprangs det inga milsrundor längre. Runkeeper visar att jag nu lite pliktskyldigt sprang tre kilometer högst en gång i veckan, dessutom på sämre kilometertid än tiderna jag hade på milen året innan.

Baby IGMR börjar förskolan och helvetet bryter loss. En dag på jobbet börjar jag känna mig konstig och tar mig hemåt. Väl hemma landar jag på soffan och börjar frossa. Jag kan inte ta mig till köket och värktabletterna utan får ringa Fru IGMR och be henne komma hem då jag kände att något var allvarligt fel. Det var det också. Min första lunginflammation konstaterades på akuten och jag klarade mig med nöd och näppe (någon procents syresättning av blodet) att slippa bli inlagd. Jag var jättedålig och fick krypa till toaletten. Väl på toaletten fick jag ligga och vila på golvet för att orka ta mig tillbaka till sängen. Det tog en dryg vecka innan jag kunde ta ett djupt andetag eftersom lungorna var så dåliga. Otroligt jobbig period.

Först ett halvår senare var jag helt ok igen. Första veckan tillbaka på jobbet fick jag ta taxi eftersom jag var för svag för att åka buss (bil hade vi inte då).

Sjukdomarna och lunginflammationerna avlöste varandra, precis som konflikterna på min avdelning. Många dagar har spenderats jobbandes i sängen med feber bara för att få det att gå runt på avdelningen och jobbet. Totalt klockade jag in på fem lunginflammationer under dryga fyra år, varav den jag beskrev var riktigt illa.

Klipp till 2018/2019. Baby IGMR har blivit fem och börjat på storbarnsavdelningen. Själv har jag lugnat ner livet och klivit av chefandet. Jag har inte haft en sjukdag efter sommaren 2018 fram till nu. Tvärtom har jag kommit fint igång med löpningen. Igår kutade jag runt milen i Bokskogen på dryga 50 minuter trots att jag inte sprungit milen sedan i somras. Jag känner mig frisk, stark och full med energi. Att leva på halva lönen är verkligen en fin huvudkudde.

Vad tror ni? Är det dags för bok signerad Herr IGMR med vinkeln – “Gör dig frisk med FIRE. En empirisk studie av ett tillfrisknande?”

För övrigt är det lite rörande att titta över mina tider på löparappen Runkeeper nu när jag sitter med facit i hand. Jag ser en människa som inte riktigt fungerade och tappade farten och sig själv. Löpningen är något jag hållit på med, och njutit av, sedan jag var ung. Det ger mig energi, egentid och frihet. Nu är jag på gång igen och det känns fantamej härligt. Jag inbillar mig att FIRE gör dig friskare.

Signatur

13 kommentarer

 1. Studenten A

  Det är dessa personliga stories från hårt arbetande människor som gör allt "rätt", man lever livet som alla andra, som fått mig att välja en annan väg redan från start i arbetslivet. Går livet ut att sitta på ett bås 8-5 fyra dagar i veckan, i 50år? Nej jag tycker inte det och strävar därför mot FIRE.

  • Anonym

   Det är svårt att lägga pusslet trots att man har alla pusselbitar. Gällande utbrändheten var sjukdomarna så klart en tydlig pusselbit tillsammans med ryggont, oro, skenande astmabesvär, blodtrycksfall på möten und so weiter. Jag borde ha stannat upp och lagt pusslet men när man är så uppe i allt ser man bara bitarna, inte att de hör ihop.

   För mig har arbetslivet också varit så smart konstruerat att alla steg i karriärsstegen har samtidigt inneburit, via miniomorganisationer, att dörren till det gamla har stängts. Jag har klättrat och jagat, delvis eftersom jag inte haft något val (det har jag så klart haft men inte förstått). Lägg därtill en stor kostnadsmassa att dra runt – what is the option? (FIRE is the option).

  • UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

   @Studenten: Lägg dessutom till att vara hel slutdränerad av energi efter en arbetsdag så en behöver sova ett par timmar när man kommer hem för att ha energi att laga mat på kvällen före läggdags.

  • Anonym

   Ja den förlamande tröttheten. Vanlig lösning är hämtmat och därmed gräva sig djupare.

  • Flow-FI

   Är så himla trött på att vara trött. Inne i någon svacka nu men segdragen förkylning som aldrig riktigt bryter ut eller blir bättre. Tänker att snart vänder det! Himla gött att dagarna blir märkbart längre iaf. 🙂

  • UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

   Sol, ljus, värme hjälper rejält. Nov-Mars är värst, resterande månader ökar serotonin nivåerna igen, även i ett kontorsbås.

 2. Fru EfficientBadass

  Intressant! Jag tänkte faktiskt på det igår, att det här är min friskaste vinter på länge. Hade också lunginflammationer – två på raken 2015 och jag var borta i två månader från jobbet. Men gjorde 0 koppling till att mitt artvidriga sätt att leva hade någonting med det hela att göra. Jag ser det framför mig hur du stapplar ur taxin vid jobbet, orkeslös, för att axla ännu en dag med gråt. Fy!!! I alla fall, jag drabbades ju av en massa jox när jag slutade jobba, som om det låg en del krämpor "på kö". Men nu känns det som att jag har rökt ut dem. Jag tror att man ska förbereda sig på det inför sin Exit eller göra en Bagarn – trappa ner så sakta att kroppen inte reagerar så häftigt. Hörde du förresten #50 med Mad FIentist? Apropå att FIRE inte kan bota en trasig själ. Rätt rörande. https://www.madfientist.com/tony-interview/

  • Anonym

   Tack för tips EB! Är det rygg och sådant som spökat post patron ur?

 3. The Simplicitas

  Vilken resa! Så härligt att det har vänt. Jag känner igen mig så mycket, är sjuk för jämnan 🙁 Kronisk stress leder till allehanda hemskheter:

  https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-your-immune-system-gets-stressed-out/

  • Anonym

   Ja fy… det är inte sköj alls. Addera all annan skit långvarig stress leder till = inte bra.

 4. Frihetsmamman

  Fantastiskt! Känner också igen mig och brukar dessutom ägna ALL semester åt att ligga i sängen med influensa, magsjuka, migrän, förkylningar och så vidare. Det är typ inte värt att ta semester. Jag tror FIRE på riktigt skulle lösa det problemet. 🙂

 5. Sahil Bhalla

  Yourghostwriter is one of the professional fiction ghostwriting services agencies in India or anywhere else in world. With a great experience in writing books in all genres like fiction, academic, business and more.

 6. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera