Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Projekt tvättstuga – uppdatering januari.

Projekt tvättstuga. I helgen hade jag tänkt att ta ett ryck och göra klart en del av mina 16 to do punkter jag har kvar. Det blev inget med detta eftersom min energi brändes på annat…

#Fails

Först lyckades jag få tjuvstopp på bilen efter att den varit igång i två-tre sekunder efter en kallstart. Det gillade bilen inte och vägrade sedan starta. Halva lördagen gick åt till felsökning men till slut visade det sig vara ett enkelt skitfel. Bilen var sur och genom att hålla fullgas vid start stängdes bränsleinsprutningen och bilen startade. Nu spinner vår Ford som en katt igen. Så var det dags för tvättstugan tänkte jag.

Sagt och gjort gick jag ner och började borra upp en vinkel som skall stabilisera den del av bänkskivan som inte sitter fast i våra bänkskåp. Jag kände direkt att något inte var rätt. Jag hade borrat rakt igenom röret där elkablarna till ett av uttagen ligger. Som grädde på moset tog jag fel på vilket av eluttagen vars kablar jag förstört. Jag började fixa problemet, fast på fel ställe. Resten av lördagen gick åt till att dra nya kablar i väggen till båda uttagen – så nu kan man det också.

Projekt tvättstuga

Vi backar bandet till projektets början. I början av november 2018 fick jag feeling och rev lite av en panel som satt på väggarna i tvättstugan. Den visade sig dölja hemskheter jag inte kunde leva med. Eftersom jag gillar att göra saker ordentligt fick jag för mig att byta brunnen och även fönstret då det var gammalt och dragigt. Jag har alltså gjort allting själv i detta projekt (förutom att koppla bort ett element). Det har också inneburit att allt tar tid. Läsa på, skaffa material, läsa på och sedan utföra + rätta fel. Nu har vi kommit till den punkten där det börjar se trevligt ut i tvättstugan. Fru IGMR står drömskt i dörröppningen och himlar med sina blå samtidigt som hon peppar att “det ska bli så gött att få öppna tvättstugechampagnen och ta sig ett bad”. Jag kan inte annat än att hålla med.

Jag måste erkänna att vi sprängt vår budget och att jag tidigare skrivit en sak jag måste få be om att äta upp.

Budget: 

Jag har tidigare skrivit att vi skulle landa på mellan 40-45 000 kr för hela renoveringen. Så bra blir det INTE. Jag har missbedömt vad inredningen skulle kosta med bänkar och skåp (eller egentligen glömt att räkna med det öht). Dessutom har färg, mosaik och fästmasseåtgången varit större än beräknat. Det är ändå ett utrymme på 20 kvm och det sväljer material. Ett mosaikgolv har efter några kvadrat lagda också fått rivas upp och reklameras. Den nya mosaiken kostade knappa 4 000 kr mer.

Till dags dato har vi lagt ut 54 300 kr. Jag inväntar en faktura på badkarsblandaren på ungefär 3000 kr. En del rördelar och kopplinga måste köpas för 2000 kr högt räknat. Kanske, kanske kan vi komma under 60 000 kr. Grannarna som bor i identiska radhus har betalat mellan 200 – 400 000 kr när de gjort om dessa två utrymmen som vi benämner som vår tvättstuga.

Äta upp:

Jag har också i ett tidigare inlägg ondgjort mig över Tapwellkranar och medelklassens dragning till dem likt katter och kattmynta. Det är väl lika bra att säga det – både tvättställ och badkar kommer utrustas med Tapwellkranar.

Fri eldgivning på herr IGMR i kommentarsfältet.

Jag kan tillägga att jag börjar blir lite trött på detta projekt och vill få gå ner på halvtid (bara lönejobba). Det är ett projekt i sann FIRE-anda där jag lärt mig massor och sparat massor av pengar. Nu känner jag dock att jag vill återvända från källaren till marknivå och ta del av det som försigår där. I och med att alla moment innebär att jag måste läsa på tar det mycket tid och utrymme i huvudet. Nu känner jag för att vara mer med familjen, fylla på med annat och läsa ikapp alla nya och grymma FIRE bloggar som poppar upp.

Pics or it ain´t happened:

projekt tvättstuga innan rivning
IGMRs på visning anno 2015
Status i slutet av december 18. Väggarna som skall kaklas färdigputsade och vattenrör samt el är infrästa i väggen.
Väggarna äro färdigkaklade och nu skall det målas med silikatfärg.
Barnarbete. Stor hjälp men deras känsla för kvalitet är lite sisådär.
Torrläggning av mosaikarken för att kontrollera färg på batchen och passform.
Det börjar arta sig…
Status just nu. Bänkskåp och garderober på plats. Bänkskiva och diskho sitter som ett smäck.
Signatur

13 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  Ujujujuj jag ömsom skrattar ömsom gråter lite, jag visste ju redan från början att det här var ett Pandoras box-projekt eftersom jag är synsk. (Plus att i princip alla hemrenoveringsprojekt jag hört talas om till dags dato inte har gått exakt enligt plan). Men satan i gatan vad snyggt det blir! Tapwellkranar fanns inte på min radar men de ser ju fantastiska ut! Månne är det i Hr+Fru IGMR-kretsar man diskuterar sådant? Ser emellertid mindre stabilt ut att låta så juniora hantverkare lägga golvkaklet.

 2. S.L.I.M.

  Frächt! Visst e de en go kännsla när man varit sin egen byggare! Inte enbart för kostnadens skull utan också för egot. Jag saknade att jobba med händerna när jag flyttade till lägenhet så jag köpte mig en koloni. Eftersom "stugan" är på 9 kvm och utan el och vatten kan man gå loss hej vilt utan att va rädd för IGMR fadäser 😉
  Måste också erkänna att Tappwellkranar inte fanns i mitt ordförråd. Vad är kravet för att kalla sig för Tappwell månne?

  • Anonym

   Ja visst är det gött att få sätta händerna i något. Lärandet och att arbeta med något som inte liknar att fylla ett svart hål (jobbdatorn) med siffror.

   Tapwell är ett blandarmärke som varit väldigt i ropet ett tag. Deras obehandlade blandare i mässing är en sån där som folk bara måste ha. Jag ska villigt erkänna att jag gillar designen och vi har fått våra väldigt billigt jmf listpris. En av dem på ett halvhemligt klurigt sätt (inte stöld eller lur) och en via ordinär realisation.

 3. The Simplicitas

  Tjusigt alltså! Och tänk vilken besparing ni gjort genom att göra jobbet själva. Hur är det ens möjligt att lägga 400 k på en renovering av tvättstugan, klinker av guld??

  Efter ett rejält projekt är man bara så himla nöjd. Ni är väl värda en riktig budget champagne efter det där monsterprojektet. Får jag rekommendera invigningsskål i:

  https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/pannier-770901

  • Anonym

   Tack för smicker! De med 400K grävde ur utrymmet, golvvärme, kakel och klinkers. för 2 – 3000 per kvadrat, möbelsnickeriinredning osv osv. Pengar går att spendera om man så vill. Tänker lite pareto här. Vi får 80% av resultatet till 20% av investeringen. Good enough.

   Åh tackar tackar. Bubbeltips är mycket uppskattat. Ska kollas upp! Vid just detta tillfälle kommer vi dricka en öronmärkt flaska som vi fått av svärföräldrarna.

  • The Simplicitas

   Jag har också "sänkt" mina standards till good enough på rätt många hemma/jobbprojekt. Najs att invigningsflaskan redan ligger på kylning 🙂 Pannier är värt att testa någon gång, rätt brödig champagne, funkar till det mesta.

  • Anonym

   Det bästa med att göra själv är, förutom cheapnessen, att jag accepterar ett lite sämre resultat och gläds mer åt slutresultat. Man kommer dessutom ut på andra sidan med lite nya skills.

   Brödig champagne är som musik för mina gubbaöron. Nästa lönecava kanske? Behöver ju inte vara en gavs trots att EB bestämt det. Uppror i FIRE communityt!

 4. Pappa betalar?

  Asså wow, det blir ju sjukt fint. Du är asgrym!
  Jag ringer dig om jag behöver hantverkshjälp.

  Mvh PB?

 5. Fru Lugn

  Attans tjusigt det blir! Jag var också tvungen att kolla upp Tapwell, men har nu insett att jag varit på flera arbetsplatser där de nyrenoverade köken har haft sådana kranar i obehandlad mässing. Tänk vad man inte vet när man inte läser inredningstidningar längre… och tur är väl det! 😉

  Alltså kan någon förklara fenomenet "badrum/tvättstuga med badkar/dusch i källaren" för mig? Jag förstår att folk som har källare har en ordentlig tvättstuga där, men varför har man extra badkar/dusch? Det är ju inte ett komplett extra badrum med toalett och handfat i de flesta fall. N00b är jag..?

Kommentera