Projekt tvättstuga. I helgen hade jag tänkt att ta ett ryck och göra klart en del av mina 16 to do punkter jag har kvar. Det blev inget med detta eftersom min energi brändes på annat…

#Fails

Först lyckades jag få tjuvstopp på bilen efter att den varit igång i två-tre sekunder efter en kallstart. Det gillade bilen inte och vägrade sedan starta. Halva lördagen gick åt till felsökning men till slut visade det sig vara ett enkelt skitfel. Bilen var sur och genom att hålla fullgas vid start stängdes bränsleinsprutningen och bilen startade. Nu spinner vår Ford som en katt igen. Så var det dags för tvättstugan tänkte jag.

Sagt och gjort gick jag ner och började borra upp en vinkel som skall stabilisera den del av bänkskivan som inte sitter fast i våra bänkskåp. Jag kände direkt att något inte var rätt. Jag hade borrat rakt igenom röret där elkablarna till ett av uttagen ligger. Som grädde på moset tog jag fel på vilket av eluttagen vars kablar jag förstört. Jag började fixa problemet, fast på fel ställe. Resten av lördagen gick åt till att dra nya kablar i väggen till båda uttagen – så nu kan man det också.

Projekt tvättstuga

Vi backar bandet till projektets början. I början av november 2018 fick jag feeling och rev lite av en panel som satt på väggarna i tvättstugan. Den visade sig dölja hemskheter jag inte kunde leva med. Eftersom jag gillar att göra saker ordentligt fick jag för mig att byta brunnen och även fönstret då det var gammalt och dragigt. Jag har alltså gjort allting själv i detta projekt (förutom att koppla bort ett element). Det har också inneburit att allt tar tid. Läsa på, skaffa material, läsa på och sedan utföra + rätta fel. Nu har vi kommit till den punkten där det börjar se trevligt ut i tvättstugan. Fru IGMR står drömskt i dörröppningen och himlar med sina blå samtidigt som hon peppar att ”det ska bli så gött att få öppna tvättstugechampagnen och ta sig ett bad”. Jag kan inte annat än att hålla med.

Jag måste erkänna att vi sprängt vår budget och att jag tidigare skrivit en sak jag måste få be om att äta upp.

Budget: 

Jag har tidigare skrivit att vi skulle landa på mellan 40-45 000 kr för hela renoveringen. Så bra blir det INTE. Jag har missbedömt vad inredningen skulle kosta med bänkar och skåp (eller egentligen glömt att räkna med det öht). Dessutom har färg, mosaik och fästmasseåtgången varit större än beräknat. Det är ändå ett utrymme på 20 kvm och det sväljer material. Ett mosaikgolv har efter några kvadrat lagda också fått rivas upp och reklameras. Den nya mosaiken kostade knappa 4 000 kr mer.

Till dags dato har vi lagt ut 54 300 kr. Jag inväntar en faktura på badkarsblandaren på ungefär 3000 kr. En del rördelar och kopplinga måste köpas för 2000 kr högt räknat. Kanske, kanske kan vi komma under 60 000 kr. Grannarna som bor i identiska radhus har betalat mellan 200 – 400 000 kr när de gjort om dessa två utrymmen som vi benämner som vår tvättstuga.

Äta upp:

Jag har också i ett tidigare inlägg ondgjort mig över Tapwellkranar och medelklassens dragning till dem likt katter och kattmynta. Det är väl lika bra att säga det – både tvättställ och badkar kommer utrustas med Tapwellkranar.

Fri eldgivning på herr IGMR i kommentarsfältet.

Jag kan tillägga att jag börjar blir lite trött på detta projekt och vill få gå ner på halvtid (bara lönejobba). Det är ett projekt i sann FIRE-anda där jag lärt mig massor och sparat massor av pengar. Nu känner jag dock att jag vill återvända från källaren till marknivå och ta del av det som försigår där. I och med att alla moment innebär att jag måste läsa på tar det mycket tid och utrymme i huvudet. Nu känner jag för att vara mer med familjen, fylla på med annat och läsa ikapp alla nya och grymma FIRE bloggar som poppar upp.

Pics or it ain´t happened:

projekt tvättstuga innan rivning
IGMRs på visning anno 2015
Status i slutet av december 18. Väggarna som skall kaklas färdigputsade och vattenrör samt el är infrästa i väggen.
Väggarna äro färdigkaklade och nu skall det målas med silikatfärg.
Barnarbete. Stor hjälp men deras känsla för kvalitet är lite sisådär.
Torrläggning av mosaikarken för att kontrollera färg på batchen och passform.
Det börjar arta sig…
Status just nu. Bänkskåp och garderober på plats. Bänkskiva och diskho sitter som ett smäck.
Signatur