Uppdatering tvättstugerenovering – Jag vet att en hel del av er läsare dööööör av nyfikenhet på mitt källarprojekt (tvättstugerenovering) som jag skrev om här.

Det var ju så att jag fick feeling och skulle frilägga två väggar från den panel som satt där. Panelen dolde ett + annat och resten är historia. Jag har tagit en aktiv paus från renoveringar eftersom det var en av de bidragande orsakerna till att jag gick i väggen för ett par år sedan.

Skillnaden pre- och post vägg är att jag ser livet annorlunda nu, speciellt men FIRE mentaliteten. Jag ser detta som en möjlighet att lära mig nya färdigheter då jag vill göra mycket av arbetet själv. På så vis blir jag klokare och jag får ner kostnaderna, win – win. Detta rum är också ett rum som vi kan leva utan och därför känner jag ingen stress.

Uppdatering tvättstugerenovering – Så vad har hänt sedan sist?

Det första jag gjorde var att försöka koppla bort vattnet till tvättstugan. Det gick inte så bra då avstängningen var gammal och började läcka så fort jag pillade på den. En rörläggare fick komma och fixa läckan, plugga rören men också koppla bort ett gammalt element som satt ivägen.  Själva vattenrören i tvättstugan kunde jag ta bort själv.

All el skulle också bort. Det blev extra spännande då vårt elschema till huvudsäkringarna i huset inte visade sig stämma. När jag började montera bort kablarna ur kopplingsdosan small det och huset blev mörkt. Jag hade väldig tur att jag inte åkte på en stöt. Proppen gick och en granne kom och räddade mig då jag inte hade några porslinsproppar med rätt ampere. Jag löste allt till slut och elen är nu också deletad från rummet.

Idag har jag roat mig med att slipa bort alla gamla limrester från betonggolvet, slipa bort all plastfärg från väggarna och lekt med borrhammaren. Jag har lyckats bila upp den gamla gjutjärnsbrunnen och tagit bort den. Imorgon skall en ny brunn inhandlas, monteras och gjutas in.

Kostnad hittills för rörmokaren, hyra av saneringsfräs samt borrhammare är ungefär 2 500 kr. Nya golvbrunnen, diverse rör och kopplingar samt betong kanske landar på ca 600 kr. Runt 3 000 kr är inte illa för rivning, brunnsbyte samt ett rum som snart är klart för att byggas upp igen.
Jag har dessutom lagt till brunnsbyte i min mentala verktygslåda – gött!

Nu tänker ni – pictures or it ain´t happened. Så till bilderna:

Tvättstugerenovering brunnsbyte
Dagens arbete startar. Brunnsbyte på schemat.
tvättstugerenovering. Blåslampa på gjutjärnsbrunnen som sitter hårt.
Väggarna samt golvet är slipade. Hål uppbilat kring gamla gjutjärnsbrunnen. Blåslampa på gamla brunnen som sitter hårt.
blåslampa på gjutjärnsbrunnen
Närbild. Detta löste inte mitt problem utan jag fick bila och spräcka brunnen.
spräcka gjutjärnsbrunnen
Gamla gjutjärnsbrunnen borta utan att förstöra röret. Otroligt nöjd över detta.

Den uppmärksamme ser att jag har en konstig mojäng stående på golvet. En jästunna till öl/vin med en sak fastsatt på toppen. Det är en hemmasnickrad cyklonseparator som sitter som ett förfilter till grovdammsugaren. Det är en väldigt smart uppfinning som man använder mycket inom indrustrin.

Skräpet som sugs in hamnar i tunnan och luften som går vidare till dammsugaren innehåller inte mycket smuts. På så sätt förstör man inte dammsugaren och slipper byta dammsugarpåsar. Sök på DIY cyclone separator om du vill bygga en egen. Perfekt till tvättstugerenovering eller annat som dammar.

Signatur