Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Projekt tvättstuga – uppdatering

Projekt tvättstuga. Herr IGMR är rätt mör i kroppen efter ett 13 timmars pass i tvättstugan igår – det känns nästan som semester att sitta här på lönejobbet.

För er som är nytillkomna  – i början av november fick jag feeling  och rev vår tvättstuga. Tanken var att fram två putsade väggar men slutade i en helrenovering med brunnsbyte och det hele. Den panel som satt dolde en hel del ej fackmannamässigt utförda el- och vattendragningar. Vi visste sedan tidigare att panelen mot källarväggen var en “riskkonstruktion” och så även den röda plastmattan.

Tvättstugan rensades på allt ner till betongen och jag utförde det första svåra momentet brunnsbyte. Tanken med detta projekt är dels, att utmana mig att göra så mycket som möjligt själv och dels att göra det på en budget. Jag vill anamma vårt FIRE tänk och därmed vill vi varken ta av våra sparpengar eller, gud förbjude, lån. Sparkvoten skall gärna hållas hyffsat hög. En hel del köps begagnat (ofta nybegagnat, dvs oanvänt) och en del bitar köps med rabatt, cashback och allt vad det heter.

Första delen av renoveringen bekostades av att jag hittade ett litet pensionshack. Vi har sedan tillfört 15 000 kr till och de är inte förbrukade än trots att vi köpt det mesta förutom garderober och bänkskiva. Det ser ut som om vi kommer landa någonstans kring 40 – 45 000 kr totalt men det innebär att jag måste sätta kakel och lägga golvmosaiken själv. Det blir att läsa på plattsättning under julledigheten.

Andra svåra moment som är avklarade är:

 • Bytt golvbrunnen – förvånansvärt lätt.
 • Bytt fönstret – tungt och halvklurigt. En granne fick komma springande i strumplästen och rädda mig och fru IGMR ur en knivig situation.
 • Fräst spår i väggen för vatten och el – tungt och dammigt
 • Dragit vattenrör och elkablar i väggen – flexrör är märkligt oflexibla.
 • Putsat väggar – väldigt tungt och svåraste momentet hittils.

Ska vi ta en titt på pengarna? Ja, det ska vi. 26 185 kronor i skrivande stund. 10 kvm kakel, 20 kvm mosaik, badrumsfläkt, badkar, fönster med mera – jag tycker vi har fått mycket för pengarna.

Kostnader, renoveringskostnader.

Pics or it ain´t happened som de säger på diverse fora:

klart för kakel
Lilla väggen snart klar för 15×15 kakel i vitaste vitt.
Stora väggen snart färdigputsad inför kakling. Klockan började närma sig midnatt.
Färdigputsat för denna gång. Kakel nästa.

Plattsättningstips på putsad vägg någon?

Signatur

19 kommentarer

 1. Flow-FI

  Snyggt jobbat! Hade jag inte haft släkt på besök i mellandagarna hade jag packat ner en fat och kommit ner och hjälpt till!

  • Anonym

   Tur att väggarna är putsade – efter ett fat öl hade det nog sett ut som lustiga huset där nere 🙂

  • Flow-FI

   Haha, man kaklar först och fatar sen. Någon ordning får det ju allt va.

  • Anonym

   Aha… det förklarar en del…

 2. fruminimera

  Imponerad! Verkligen. Känns som du kanske har ett givet side hustle efter exit?

  • Anonym

   Tanken har slagit mig både en och två gånger… Jag gillar att arbeta med händerna så vi får se vad som händer 🙂

 3. The Simplicitas

  Alltid härligt när ett riktigt tufft projekt börjar bli klart! Imponerad av din väldigt exakta budget också. Tyvärr inga plattsättningstips dock, helt novis på området, behöver du målarhjälp däremot, bring it on.

  • Anonym

   Ja det har varit rätt tufft men också bland det roligare jag gjort på senare år. Jag tänker att bara om man behärskar tekniken någotsånär kan man nog kompensera med noggrannhet och tid (hoppas jag). Det kan inte se värre ut an vad det gjorde.

  • The Simplicitas

   Absolut, nördande + noggrannhet så kan man lösa det mesta själv på egen hand. True. Lycka till!

  • Anonym

   Tackar för pepp 🙂

 4. Anonym

  Bra jobbat! Vår tvättstuga – som är i källardelen på en sutterängvilla – har bara vitmålade putsade väggar och klinkers på golvet (och typ en rad med klinkers runt nedersta kanten på väggen). Du har inte funderat på att göra så istället? Kaklade väggar låter som lite väl estetiskt avancerat i en tvättstuga i mina öron, men men, du gör såklart som du tycker själv! /L

  • Anonym

   Hej L!

   Vi ska ha ett badkar mot väggen rakt fram och därför vill ja kakla just den + lilla väggen. Allt annat kommer målas vitt med silikatfärg för högsta fuktgenomsläpplighet.

   Tidigare hade de båtlackat panelen som var närmast duschhörnan. Det såg ganska funky ut men det var knappt någon mögel bakom panelen.

 5. Pappa betalar?

  Wow, helt fantastiskt!!
  Mycket fint. Tänk vad du kan njuta efter allt är klart.

  Man blir inspirerad att fixa något själv. Men just nu är det inget som behöver fixas.

  Mvh PB?

  • Anonym

   Jag hade tänkt ett renoveringsfritt år men shit happens. Acceptans och hitta snickarglädjen så var jag på banan igen.

 6. Kaktus

  Bra jobbat! En möjlighet är att köra med väldigt stora plattor.För att få så lite skarv som möjligt. Det är ju poppis nu men förenklar också städningen. Själv skulle jag nog köpa det som slumpas ut för tillfället på Höganäs. De brukar ha fina saker i sitt rea-rum.

  • Anonym

   Vi har redan köpt kakel och mosaik till golvet. Det kommer bli vita 15X15 på väggen och vit mosaik på golvet. Mörka fogar för den rätta industriella/slakthuskänslan 🙂

  • Kaktus

   Låter snyggt.

 7. Cosmonomics

  Grymt imponerande! Både vad gäller budget/utgifter och eget arbete!

  • Anonym

   Tack! Det är grymt tillfredställande, kul, lärorikt och lite tröttande 🙂

Kommentera