Ibland gör man rätt - IGMR

Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Projekt tvättstuga – uppdatering

Herr IGMR är rätt mör i kroppen efter ett 13 timmarspass i tvättstugan igår – det känns nästan som semester att sitta här på lönejobbet.

För er som är nytillkomna  – i början av november fick jag feeling  och rev vår tvättstuga. Tanken var att fram två putsade väggar men slutade i en helrenovering med brunnsbyte och det hele. Den panel som satt dolde en hel del ej fackmannamässigt utförda el- och vattendragningar. Vi visste sedan tidigare att panelen mot källarväggen var en “riskkonstruktion” och så även den röda plastmattan.

Tvättstugan rensades på allt ner till betongen och jag utförde det första svåra momentet brunnsbyte. Tanken med detta projekt är dels, att utmana mig att göra så mycket som möjligt själv och dels att göra det på en budget. Jag vill anamma vårt FIRE tänk och därmed vill vi varken ta av våra sparpengar eller, gud förbjude, lån. Sparkvoten skall gärna hållas hyffsat hög. En hel del köps begagnat (ofta nybegagnat, dvs oanvänt) och en del bitar köps med rabatt, cashback och allt vad det heter.

Första delen av renoveringen bekostades av att jag hittade ett litet pensionshack. Vi har sedan tillfört 15 000 kr till och de är inte förbrukade än trots att vi köpt det mesta förutom garderober och bänkskiva. Det ser ut som om vi kommer landa någonstans kring 40 – 45 000 kr totalt men det innebär att jag måste sätta kakel och lägga golvmosaiken själv. Det blir att läsa på plattsättning under julledigheten.

Andra svåra moment som är avklarade är:

Bytt golvbrunnen – förvånansvärt lätt.
Bytt fönstret – tungt och halvklurigt. En granne fick komma springande i strumplästen och rädda mig och fru IGMR ur en knivig situation.
Fräst spår i väggen för vatten och el – tungt och dammigt
Dragit vattenrör och elkablar i väggen – flexrör är märkligt oflexibla.
Putsat väggar – väldigt tungt och svåraste momentet hittils.

Ska vi ta en titt på pengarna? Ja, det ska vi. 26 185 kronor i skrivande stund. 10 kvm kakel, 20 kvm mosaik, badrumsfläkt, badkar, fönster med mera – jag tycker vi har fått mycket för pengarna.

Pics or it ain´t happened som de säger på diverse fora.

Lilla väggen snart klar för kakel.

Stora väggen snart klar. Klockan började närma sig midnatt.

Färdigputsat.

Plattsättningstips på putsad vägg någon?

19 kommentarer

 1. Flow-FI

  17 december, 2018 at 14:21

  Snyggt jobbat! Hade jag inte haft släkt på besök i mellandagarna hade jag packat ner en fat och kommit ner och hjälpt till!

 2. fruminimera

  17 december, 2018 at 14:36

  Imponerad! Verkligen. Känns som du kanske har ett givet side hustle efter exit?

  • Anonym

   17 december, 2018 at 14:55

   Tanken har slagit mig både en och två gånger… Jag gillar att arbeta med händerna så vi får se vad som händer 🙂

 3. Alltid härligt när ett riktigt tufft projekt börjar bli klart! Imponerad av din väldigt exakta budget också. Tyvärr inga plattsättningstips dock, helt novis på området, behöver du målarhjälp däremot, bring it on.

 4. Anonym

  17 december, 2018 at 19:58

  Bra jobbat! Vår tvättstuga – som är i källardelen på en sutterängvilla – har bara vitmålade putsade väggar och klinkers på golvet (och typ en rad med klinkers runt nedersta kanten på väggen). Du har inte funderat på att göra så istället? Kaklade väggar låter som lite väl estetiskt avancerat i en tvättstuga i mina öron, men men, du gör såklart som du tycker själv! /L

  • Anonym

   18 december, 2018 at 10:15

   Hej L!

   Vi ska ha ett badkar mot väggen rakt fram och därför vill ja kakla just den + lilla väggen. Allt annat kommer målas vitt med silikatfärg för högsta fuktgenomsläpplighet.

   Tidigare hade de båtlackat panelen som var närmast duschhörnan. Det såg ganska funky ut men det var knappt någon mögel bakom panelen.

 5. Wow, helt fantastiskt!!
  Mycket fint. Tänk vad du kan njuta efter allt är klart.

  Man blir inspirerad att fixa något själv. Men just nu är det inget som behöver fixas.

  Mvh PB?

  • Anonym

   18 december, 2018 at 10:16

   Jag hade tänkt ett renoveringsfritt år men shit happens. Acceptans och hitta snickarglädjen så var jag på banan igen.

 6. Kaktus

  18 december, 2018 at 05:40

  Bra jobbat! En möjlighet är att köra med väldigt stora plattor.För att få så lite skarv som möjligt. Det är ju poppis nu men förenklar också städningen. Själv skulle jag nog köpa det som slumpas ut för tillfället på Höganäs. De brukar ha fina saker i sitt rea-rum.

 7. Cosmonomics

  22 december, 2018 at 08:47

  Grymt imponerande! Både vad gäller budget/utgifter och eget arbete!

Kommentera