Status oktober 2022. Hej på er – det var ett tag sedan! Det finns en god anledning till detta och den anledningen kommer du finna nere under ”Status oktober 2022 hälsa”. Jag kan ju säga så mycket som att min kropp inte har varit kompatibel med att sitta framför en dator.

Status oktober 2022 hälsa

Jag påbörjade ekonomidelen för oktober med att beklaga mig över utgifterna men inser att det hänger ihop med hälsodelen. Alltså vettigare att direkt lägga hälsan överst.

Jo – I början av månaden hade jag väldigt ont i nacken. Det brukar jag ofta få i början av varje höst efter att ha kontorsnött lite på kroppen efter sommaruppehållet. Inget konstigt i det – det är två olika rörelsemönster och dessutom spökar min axel (som gått ur led tre gånger) när jag sitter mycket still. Jag har dessutom kört många långa sträckor i sommar vilket har börjat göra sig påmint i kroppen. Sagt och gjort – jag gick till en kiropraktor för att få hjälp. Och det hjälpte. Helt plötsligt kunde jag röra mig bättre än på länge och till och med ta djupa andetag eftersom bröstryggen nu inte var låst.

Ryggen

Glad i hågen över min nyvunna rörlighet körde jag på med diverse projekt for runt som en tätting över ägorna. Men när jag skulle plocka upp en dammsugare högg det till i ländryggen. Detta ryggont blev värre och värre till att jag inte kunde sitta utan fick ligga i ”psoasställning” eller stå/gå. Förra helgen kunde jag knappt gå och mitt första akuta ryggskott var ett faktum. Smärtan var så stark att jag såg färger och nästan spydde.

Men med kiropraktorbesök med knäck och akupunktur, aktiv vila, värme, stretch, maxdos ibuprofen/paracetamol samt muskelavslappnande är jag nu så bra att jag är tillbaka någorlunda. Segt är det dock på många sätt och jag har en resa kvar. En resa som jag inte tänkte ska ta slut i och med att vardagen fungerar igen.

Kiropraktor och sjukgymnasten har visat på att jag har en ryggkonstitution som kräver lite mer styrka och stabilitet än vad jag har för närvarande. Alltså blir det sjukgymnastövningar och sedan tänker jag gå vidare ytterligare. Skulle i detta skede vilja få kontakt med en PT / annan som kan hjälpa mig vidare.

Jag är så evigt trött på att ha ont i ryggen så nu vill jag hitta en väg som fungerar framåt. Kan jag påverka min situation så måste jag göra det. 41 år fyllda inser jag att det är svårare att fuska med dålig ergonomi och att inte träna rätt. Målet är en funktionell kropp som är någorlunda smärtfri och klarar vardagen + ett äventyr då och då.

Status oktober 2022 ekonomi

Status för IGMRs ekonomi oktober 2022. Vi sparar på enligt ”just keep buying” (vilket också tas upp i veckans BiggerPockets podcast här). Det är det enklaste sättet att bli rik och tar bort klåfingrighet och försök till att tajma marknaden. Låter du pengarna dessutom, som vi, strömma in i indexfonder med låga avgifter så har du ett sparande som kräver minimal skötsel och slår de flesta över tid.

Så hur har det gått? Månad 56 från att vi startade från absolut noll noterar jag 2074000 kronor vilket också är vår näst högsta notering. Nettoförmögenheten steg till 4 282 000 vilket också är den näst högsta noteringen.

Månadens sparkvot är 42% och vår frihetsgrad är 34,6% om vi räknar oss som fria vid 6 msek.

Vardagsekonomin oktober

Ryggen, ryggen och ryggen. Jag räknar till sju kiropraktorbesök, några sjukgymnastbesök och att jag tyvärr måste konstatera att vår säng inte håller måttet längre.

Kiropraktorn har kostat 3 500 kronor i skrivande stund. Sjukgymnasten är jag uppe i högkostnadsskyddet på. Sängen… vår gamla har en grop i mitten. Vi har vänt på madrasser och gjort enligt alla konstens regler men sju år var vad den klarade. Och då köpte vi en bra och inte billig kontinentalsäng från Mio. Svagt enligt mig. Jag är ingen tungviktare med mina 75 kilo och 183 cm. Grop på min sida blev det ändå.

Så vad göra? IGMR junior har en Emma madrass och den sover jag jättebra i. Lagom hård och väldigt bra stöd. Alltså har jag och IGMR junior bytt plats i nästan en månad. Men nu har jag äntligen fått leverans på en 180cm Emma madrass som ersätter topplagret i vår kontinentalsäng. IGMR junor har bara madrassen på en Ikeasängstomme och det fungerar lika bra. Jag vill dock inte köpa ny sängram etc.

Halva priset var det på Emma så det blev billigare men inte billigt. 8 000 gav vi inklusive madrasskydd. De brukar ha bra rabatter då och då.

Nöden har dock ingen lag och just denna madrass tog hem vinsten i testfaktas tester (länk här). Sugen? Refunder har cashback på Emma eller så kan du använda rabattkoden ”SMBLEU314MJ3” som jag fick när jag köpte madrassen vilket ger dig 250 kr rabatt. Kanske funkar de i kombination…

Sparåret har börjat rätt pissigt med detta denna månad och tvättmaskinen förra 🙂

Status oktober 2022 – livet

En stillsam och smärtsam oktober har snart passerat. På något sätt är det lite märkligt med en sådan här grej som ryggskott eller andra bekymmer. De äter upp andra bekymmer, tar över. Hur jobbigt det än har varit har det varit skönt att ha något handfast att tänka på och inte hur tråkigt det är med att jag inte har mycket att göra i trädgården etc. Sedan har vi tacksamheten när smärtan lättar och ödmjukheten och förståelsen för hur många andra som lever med smärta och stelhet har det.

Lite har hänt dock. Jag och Utdelningsbagaren har varit ute och kört motorsåg på tomten. Eller ja – han motorsågade och jag haltade omkring och skötte elden. Mysigt oavsett.

Jag har också haft förmånen att träffa min sedan länge digitale vän Flow FI i verkligheten. Vi tog en Jallajallafalafel på Möllan/Malmö och jag haltade runt ett tag medan han tålmodigt promenerade långsamt. Vi har nog haft kontakt nästan dagligen i tre år utan att ha träffats i verkligheten. Väldigt roligt och jag är väldigt tacksam att det blev av och väldigt uppiggande. 60 kronor kostar en falafel nu btw. När jag flyttade till Malmö 2004 var det 15 kronor. Times change.

Annars har vi haft en vacker och varm oktober. Trädgården är förvånansvärt grön och de flesta löven sitter snällt kvar på träden. Inte mig emot.

Lite bilder

Status oktober 2022
IGMR junior hänger med mig i källargymmet när jag kör rehabövningar.
Status oktober 2022
Vardagsbild ur en ryggajjig mans liv.
Vildvin
Staketet. vildvin och stockros.
Lokförare Bergfält
Lokförare Bergfälts jättesockerärt bestämde sig för att komma igen. Älskar denna kulturarvssort.
Status oktober 2022
Nytt och gammalt
Status oktober 2022
Trädgården nu. Ängen har kommit igång och växa igen.

Hur har din oktober varit?

Ps. Vintern kommer till Ukraina och det finns stora humanitära och militära behov. Cornucopia har en lista på var och hur man kan bidra. Själv blev det en Swish till Blågula bilen denna månad.

Vi har tidigare bidragit till Hospitallers, Swedish Rescuers och direkt till Ukrainska statens uppsatta hjälpfond. Nästa månads skänk kommer gå till Jonas och hans leveranser av pick up bilar till fronten. Länk till allt finns i Cornucopias lista ovan.

Din hjälp gör skillnad.

Signatur