Byta takfönster själv. I maj 2022 skrev jag att jag både skulle byta takfönster / takkupol och renovera taket själv. Det blev det inget med. Jag prioriterade annat förra sommaren och sedan kom ryggskottet i september. MEN – nu är jag rehabiliterad och i år är det NYA TAG.

I lördags visade väderprognosen sol och jag hade införskaffat allt som kunde tänkas behövas för att byta vårt gamla takfönster.

Förutsättningarna är att vi har papptak och vårt nuvarande takfönster är original från 1958. Det håller tätt men det är inte installerat enligt modern standard samt är englas och olåst. Vem som helst kan komma in i vårt hus genom takfönstret.

Att läsa på är viktigt

Som vanligt är det viktigt att läsa på hur man byter ett takfönster först. Dels har takfönstret jag köpte en monteringsanvisning som är viktig att följa. Det nya papptaket har också en monteringsanvisning samt att klister från samma märke skall användas. Utöver att lusläsa dessa två har jag tittat på fönstertillverkarens installationsvideos på Youtube. Även papptakstillverkaren har installationsvideos.

Det är viktigt att välja takpapp som klarar den lutning du har på taket. Vårt är relativt platt. Viktigt är också att du väljer takpapp som klarar det underlag du har. Alltså om du lägger nytt tak eller renoverar som jag.

Utöver detta skall underlaget vara rent och fritt från mossa vilket gjorde att jag redan i höstas gick upp på taket, borstade rent och sprayade det med Grön-Fri. Detta dödar mossa och förhindrar återväxt.

Vad valde jag för takpapp och takfönster?

Takfönster / takkupolen jag valde är ”Takkupol Fast 2-glas DXC 60X60” och takpappen ”Ytpapp MATAKI Självtäck 3 kristallsvart 3° 1x7m”.

Takkupolen kostade 5500 kr och takpappen inklusive asfaltklister och annat landade på knappa 1400 kr.

Byta takfönster / takkupol steg för steg

Utgångsläget:

Jag förberedde allt jag kunde på marken. Här skär jag till de bitar takpapp som skall täcka skarvarna.

Byta takfönster själv
Byta takfönster själv

Sedan var det dags att fundera på hur man får upp takfönstret på taket. Efter mycket funderande bestämde jag mig för att dra upp det med hjälp av stark fru och en stege. Det gick lättare än vad jag trott.

Stege tak
Byta takfönster själv

Sedan var det dags att demontera det befintliga takfönstret. Då fönstret är i metall valde jag att såga sönder det med en tigersåg & metallblad. Jag använde inte vinkelslip på grund av brandrisk.

byta fönster papptak
byta takkupol

När det gamla fönstret var borta centrerade jag det nya fönstret över hålet och drog en linje runt det. Detta för att veta hur mycket takpapp jag skulle skära bort. Det blir inte bra att bara sätta det nya fönstret ovanpå takpappen då monteringsanvisningen säger att det skall vara plant underlag.

Det visade sig vara tre lager papptak på vårt tak.

Byta takfönster själv
installera takfönster
Byta takfönster själv

Sedan placerade jag det nya fönstret i fyrkanten och såg till att det låg direkt mot underlagstaket. Det passade perfekt och jag skruvade fast fönstret.

Byta takkupol själv

När detta var gjort målade jag på asfaltsklister på fönstret och runt om som en primer för bättre vidhäftning + tog en obligatorisk selfie.

Byta takfönster själv

Efter en välförtjänt paus började jag att installera takpappen. Våderna hade jag redan skurit till. Dessa hade jag också lagt i solen så att de var mjuka när jag skulle installera dem.

Arbetsgången är som så, enligt monteringsanvisningen, att man lägger två lager om lott. En smalare och ett sista lager som är bredare och täcker det första. Man börjar också ”nerifrån” vilket gör taket tätt.

Mataki självtäck

Klart!

Fakro takkupol

Den sista våden som täcker nocken blev för kort och gick inte över taknocken. Jag fick skära till en ny våd och det blev himla bra.

Är det värt att byta takfönster själv?

Om man är noggrann och påläst – ja. Det får dock inte råda några tvivel om hur man skall göra. Jag har aldrig gjort detta förr men jag upplever inte att det var några problem.

Tidsåtgången blev ungefär en vanlig 8 – timmars arbetsdag med pauser då och då. Jag såg till att verkligen vara noggrann med denna installation och inte skynda och hafsa. Men med Spotify på och pauser i skorstenens skugga var det en ganska behaglig dag trots värmen.

Säkerhet

Vi har som synes långt ner till marken. Lägg därtill att jag är höjdrädd. Skulle jag göra ett jobb där jag måste närma mig kanten hyr jag en säkerhetssele. Här var jag dock bara vid nocken och jag beräknade att jag kunde hejda ett fall innan jag gick över kanten.

Byta takfönster själv – totalkostnad och besparing

Totalt kostade detta mig 6 900 kronor. Den billigaste offerten jag fått är på dryga 20 000 kronor. Bra timpeng för mig.

Detta fönster är isolerat och har ett U-värde på 1,1. Det gamla fönstret var i tunn plåt och englas. Vi kommer kanske till och med spara lite värme på detta i vinter. Vi får se.

Är det tätt?

Dagen efter installation kom det ett skyfall utan dess like samt hagelskur på detta. Tyvärr för mig rök en del av mina solrosor som knäcktes men taket höll tätt. Vi har haft ett par regnskurar till och taket är fortsatt tätt.

Snustorrt
Regndroppar på nya fönstret

Ris/ros? Ser du några uppenbara fel som jag lyckats med?

Signatur