Ekonomibyrån i SVT om FIRE. Igår sände Ekonomibyrån i SVT ett program om att bli fri vid 40, eller egentligen om FIRE.

Framtidsfeministen Sandra Bourbon, ekonomen Klas Eklund och psykologen Niklas Laninge gästade programmet. Jan Bolmeson (Rikatillsammans) och Anders Gustafsson (Tid och Pengar samt Onkel Tom) susade också förbi kort.

Kort sagt kom det inte upp något nytt utan det var mer det vanliga pratet om att de som tjänar mindre inte kan spara. Man blir inte glad av att pensionera sig och sitta på händerna samt att det ses som ett självspäkeri eller att det krävs ett ”extremsparande”.

Ekonomibyrån i SVT om FIRE

Ett halvtimmesprogram hinner bara skrapa på ytan och så var det i detta fall också. Även om inga nyheter eller nya insikter levererades tycker jag ändå att tonen var rätt bra i programmet.

Några saker hakade jag dock upp mig på…

De som tjänar lite kan inte spara”

Det stämmer OM man inte är beredd att göra någon slags förändring. FIRE för mig handlar mycket om utveckling, lärande och knep för att komma vidare. I detta fall kan man angripa problemet från två håll. Minska kostnaderna och öka inkomsterna (vilket är samma för alla). Jag har en hel sida om att tjäna extra pengar. Till dags dato har jag dragit in långt över 100 000 kronor på dessa extraknäck.

Senast idag såg jag att Pappa Betalar? skrev om att vara valförättare i kyrkovalet. 2800 kronor brutto tjänade han där och han ämnar att göra det igen under riksdagsvalet. Samme man har även en egen sida med panelundersökningar som man kan dra in pengar via från sofflocket. Realiteten är att en förändring i beteende eller situation måste till. I FI communityt finns massor av tips.

Investeringsundersköterskan är också en stor inspiration och som denna månad sparade mer pengar än vad vi lyckades göra. Hon är grym.

Mysteryshopping Ekonomibyrån i SVT
Extraknäck – ett mysteryshoppinguppdrag. Lön på ungefär 600 kronor brutto.

Pension ger inte lycka och inte att nå FIRE heller

Jag håller helt med här. Samtidigt verkar det som att RE-delen (Retire, pensionering) av FIRE är vida missförstådd. Själv har jag svårt att se någon kämpa hårt för att nå detta mål under många år för att sedan sätta sig på händerna eller på en strand med paraplydrink. Det är klart att någon kommer göra det men för den stora massan inom FIRE (vill jag tro) handlar pensioneringen att pensionera sig från ofriheten att någon annan än en själv äger ens tid.

Man vill kunna styra sitt liv själv, ta de beslut som behövs vid olika tillfällen utan att vara bunden av en arbetsgivare eller vad just det uppdraget ger i lön. Jag vill tro att arbete i sig blir bättre och mer lustfyllt om inte det är direkt pengadrivet.

Ta min fru som exempel. Hon konsultar och känner att hon i princip alltid har för få timmar och för liten budget. Kreativt som busen men alltid en sur eftersmak att inga projekt blir helt genomarbetade på grund av tidsbrist. Tänk att faktiskt kunna vara mer frikostig med sin tid och lägga extratid för att något ska bli bra utan att behöva tänka på debiterbarhetsgraden, budget eller nästa projekt?

Anders Gustafsson kommenterade på detta men jag känner personligen att han kanske gjorde en lite för extrem exit. Flytta sin familj från en stad till ett enkelt torp på landet med djur och i min mening alldeles för snål kalkyl. Jag hade nock också hellre flyttat tillbaka till stan och jobbat vidare i hans skor.

Det krävs ett extremsparande för att nå FIRE

På många sätt är det nock sant – men ändå inte. Vi sparar 50% + av vår lön men känner inte att något fattas, tvärtom. Förr spenderade vi mycket på allt och nu spenderar vi mycket på det som ger värde och har kapat resten. Vi ser hela och rena ut, vi kör en ny bil, vi bor i ett finare område, vi reser och vårt hem ser fint ut.

Tvättstugan är nyrenoverad men det gjorde jag själv för en bråkdel av pengarna som en som anlitar hantverkare att göra det. Prylar och saker vi konsumerar gör vi på ett smart sätt med mycket begagnat, cashback och på REA. En yoghurt med röd ”kort datum lapp” för halva priset smakar lika gott som en vanlig yoghurt. ICA har bytts mot Willys och Lidl.

Bilen använder vi vid längre turer och matlådorna tar vi alltid med till jobbet. ALLT detta gör att vi kan spara mycket pengar. Jag tycket inte det är extremt utan ett bättre ord är effektivt.

Vi värderar vår tid och därmed värderar vi våra pengar och hur vi spenderar dem. Det är ju trots allt så att vi sålt timmar av vårt liv för att tjäna dessa pengar.

Det var några saker jag spontant tänkte på framför dumburken igår. Har ni sett avsnittet. Vad fick du för tankar om avsnittet och vad jag gaggat på om ovan?

Signatur