Löpning & skador – behöver tips

Löpning & skador – inte blir man f*n yngre. Löpningen går bättre och bättre igen efter lite skador, stukningar och vår misstänkta covid-19 i mars förra året.

Löpningen är väldigt viktig för mig. Det rensar huvudet, lugnar och håller kroppen i form. Grejen är att jag tycker hela tiden att jag har små skador. Det är ofta nån skit som gör ont. När jag löser det dyker något annat upp och hämmar mig.

Jag hade ont i höger knä för ett tag sedan och rehabade bort det. Nu har jag fått problem, dvs smärta i, vänster knä, ljumske och i viss mån vaden. Det känns som att jag löser en sak och sedan flyttar sig problemet vilket på något sätt tyder på en obalans tänker jag.

Livet!

Vem vänder man sig till?

Det är svårt att hitta någon sjukgymnast som tar ett helheltsgrepp och det är det jag tänker att jag behöver. Jag vill kolla över mitt löpsteg, eventuell obalans i styrka, svagheter och så vidare. Jag vill kunna springa smärtfri och gärna i många, många år till. Frågan är bara – var vänder man sig för att ta ett helhetsgrepp?

Någon som sitter inne på kunskap/tips om en sådan person i Skåne eller bara peka mig rätt. Är det en sjukgymnast, primärvården, nödslakt, veterinär eller schaman jag behöver avlägga ett besök hos?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

30 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
GW
GW
3 years ago

Jag har inget bra svar på din fråga, däremot dras jag med liknande problem. Det kom som från ingenstans när jag passerade 35 för några år sen.
Min lösning var, efter tröstlösa försök att hitta en sjukgymnast som förstod problemet, att helt enkelt dra ner på löpningen.
Från 6 dagar i v till 2-3. Och så köpte jag mig en Concept2 roddmaskin samt en dito SkiErg stakmaskin. 2 dagar löpning, 2 dagar rodd och 2 dagar stakning har gjort underverk för gubbkroppen. Löpning är skönt men sliter.

GWd
GWd
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Kom på ett life hack till. Nu med hemjobb ser jag till att stå på balansbräda så fort jag kan. Nån timme om dagen gör underverk för små konstiga muskler.

Zeke
Zeke
3 years ago

Hej
Finns idrottsskadeklinik i Landskrona och Halmstad
https://idrottsskademottagningen.se/
https://www.aktivrehabhalmstad.se/

Aktivrehab i Halmstad har många elitidrottare som kunder

Anna
Anna
3 years ago

Boka besök hos Markus Greus -> https://www.optimum-metoden.se/
Väl värt några besök hos honom även om det är att ta sig till Borås.
Han har varit god hjälp för mig!

Arne
Arne
3 years ago

Hur långt och hur ofta kör du? Ett ”problem” är att flåset utvecklas snabbare än musklerna så går du för fort fram så kommer dessa skador. Dessutom att tänka på att musklerna inte får chansen att återhämta sig om du kör för hårt för ofta. Brukar finnas gott om träningsscheman på nätet: x km på y veckor.

Finns säkert 1000 övningar du kan göra men använt mig av dessa för att bygga upp ”löparmusklerna”:
https://www.youtube.com/watch?v=MGojZnIqUFQ&list=WL&index=17

Mina
Mina
3 years ago

Hej! Vill varmt tipsa dig om Björn på Tre Kotor. Han är naprapat och gör underverk. Du får gärna hälsa från mig:) ( har gått hos honom flertal ggr pga olika muskel och led-relaterade smärtor).Hoppas det blir bättre

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Fysioterapeut inom idrottsmedicin. Finns på t ex Kulan på stadionområdet. Jag har tyvärr ingen erfarenhet själv men mina löparkollegor brukade alltid snacka om det.
Generellt fått bra hjälp av de flesta fysioterapeuter jag gått hos (går på Citysjukgymnasterna nu).

Styrketränar du? Alltså rejält? Marklyft, frivändningar osv? Hjälper löparkroppen. Kör du bara långpass? Tränar du backe?

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Jag har löptränat lite då och då i livet och jäklar vilken skillnad det är med mer muskelvolym och muskelstyrka. Kroppen håller mkt bättre. Det och variation i underlag.

Hoppas du hittar något som funkar!

Johan
Johan
3 years ago
Reply to  Lupinerna

Måste bara säga att även jag har fått bort alla skavanker efter att styrketränat ordentligt. Kört baslyft, typ marklyft, knäböj, press, bänkpress, chins. Jag har också försökt köra tungt efter en uppbyggnadsperiod i syfte att bli både rejält starkare och bygga muskelmassa. Det har gjort underverk. Jag har heller inte blivit speciellt mycket tyngre. Kanske 3-4 kg, men då jag tappat en del fett så tror jag nog att min muskelmassa ökat med det dubbla. Väl värt ett försök tycker jag. Det värsta som kan hända är att du får mer muskler och blir starkare… Dessutom är det bra mycket billigare än att springa hos olika vårdinrättningar.

Mattan
Mattan
3 years ago

Har du koll på din löpkadens?
Annars är ett bra tips att försöka höja den upp mot 170-180 bpm.
Skonar kroppen och förbättrar din löpekonomi på köpet.

Micke Larsson/Sparo
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Testat att springa barfota?

https://freeradical.me/2014/03/20/barefoot-running-running-cadence/
”His running cadence immediately jumped from ~160 to the mythical, ideal ~180 steps/minute. Vertical oscillation, which is a measure of much his body was bouncing up and down, also dropped indicating a more stable posture.”

Och så sparar man pengar på skor:
https://sparosverige.blogspot.com/2017/11/barfotalopning-sparar-knan-skor-och.html

Micke Larsson/Sparo
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Poängen med att överföra det till asfalt (och att köra riktig barfotalöpning, inte Fivefingers eller liknande) är att löpningen blir självrättande. När du är barfota är det skönare för både knän och fotsulor att ta kortare, mjukare steg, landa rakt under kroppen och längre fram på foten, så då gör man det utan att ens tänka på det.

mr deed
mr deed
3 years ago

Kan bara instämma, testa att köra några korta pass helt utan skor så får kroppen signaler direkt från fötterna och korrigerar löpsteg, hållning och frekvens utan att du behöver fundera på det. Jag tycker att det funkar att varva lite kortare barfotapass med längre pass i skor. Var lite rädd om vaderna i början bara, de är inte vana vid att få vara med så mycket och så aktivt som när du springer barfota.

Anonym-m
Anonym-m
3 years ago

Otränad kropp som vill för mycket tar stryk. Börja långsamt öka sakta lyssna på kroppen. Låt kroppen vila och återhämta sig innan du går ut på löpartur igen. Träna på mjuka underlag som löpning i gräs, skog eller ännu bättre sand som är väldigt skonsamt för foten jämfört med hård asfalt. Har faktiskt inga svar på dina frågor men allt ovan är ju generella saker som jag kan applicera oavsett träningsform.

Fick nyligen lära mig lite kort om inlägg i skorna som jämnar ut belastningen när jag arbetar på extrajobbet alla människor har olika fötter som passar olika och sitter den inte väl i skon överkompenserar andra delar i kroppen och vips så kan man få problem med belastningsskador.

Mvh Anonym-m

Jonas
Jonas
3 years ago

Jag har kört efter maffetones ideer i snart 10 år, har endast haft ett kortare avbrott för ont i ett knä, som visade sig vara en överansträngning efter ultravasan 90. Just nu är jag mitt uppe på en runstreak, sprungit i 887 dagar på raken. Utan några problem alls. Hoppas du hittar den hjälp du behöver för att kunna fortsätta springa!
Mvh Jonas

Jonas
Jonas
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ja det är pulsbaserad träning, vilket betyder för en nybörjar löpare så blir det mycket gång ibörjan, för att stegvis öka distans och tid.

Carl
Carl
3 years ago

Att smärtan flyttar på sig är ganska naturligt då du av ren reflex kommer avlasta de områden som gör ont vilket gör att belastningen blir högre på det andra knät. Själv har jag haft många skador genom åren och det som har gett helt klart bäst resultat är:

  • Löpteknik, löpning är lika mycket en tekniksport som tennis och hockey. Inte bara ger rätt teknik mindre risk för skador men det är också ett enkelt sätt att bli snabbare på. Skador uppstår ofta på grund av att krafterna tas upp av kroppen istället för att åka tillbaka ner i marken och ge dig fart framåt. Det sätt som jag tycker är enklast att träna teknik är att jogga till en fotbollsplan och där springa runt lite barfota. Då känner du av mycket tydligare var problemen ligger och din kropp kommer automatiskt justera sig. Ett annat bra knep är att, eller tänk dig att, sätta ett band runt midjan och knyta fast ett bildäck och dra. Då kommer del posturen bli bättre (ståtligt och lätt framåtlutad) och du aktiverar dina lår och vader mer.
  • Prehab, balansövningar bygger upp stödmuskulaturen i kroppen som hjälper till att avlasta påfrestningarna på ben och leder. Köp en balanskudde (helst mjuk) och ställ dig på ett ben några minuter om dagen. Sen är det klassiska tåhäv, knäböj, bäckenlyft etc. som gäller (finns en anledning till att de är klassiker hos fysio). Gärna med ett ben itaget så säkerställer du att du inte snebelastar dig. Här är det diciplin som gäller. Hänt allt för många gånger att jag slutat för att tre månader senare få smärtor igen.
  • Lär känna din kropp. Skador är något som alltid finns i löpning, det gäller att lära känna sin kropp så man märker det tidigt. Börjar de krypa upp så backa ett steg och byt ut om cykel eller simning (eller annat).

Löpning är otoligt kul och ser man till att ge kroppen kärlek så kan man springa mycket.

Friskare
3 years ago

Kolla om du behöver skoinlägg. Det har hjälpt mig just med problem med knän och ont i ländryggen i samband med löpning. Använder också massagepistol en hel del då det blir ömt. Den får igång cirkulationen på ett mycket bra sätt och jag inbillar mig att den drar ner på smärtan.
Sist men inte minst, lyssna på din inre röst. När den säger att du bör varva ner eller sluta springa ska du göra det!

trackback

[…] och främst vill jag tacka alla i gårdagens kommentarsfält som engagerade sig i min löpning och diverse krämpor relaterad till denna. Har fått en massa bra […]

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x