Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Fylla på braständare själv?

Fylla på braständare eller gaständaren själv? Vi har frångått tändstickor till förmån för sådana där miljövidriga braständare. Det blev helt enkelt mycket lättare att tända vår kamin med dessa. När väl den livsstilsinflationen satt sig spred den sig till att vi numera använder braständaren till alla värmeljus och långa ljus (kronljus?).

Jag måste erkänna att det gör ont i själen när jag köper dessa moderna avarter av plast och metall. Skulle man falla för att köpa en billigare version håller de inte speciellt länge heller. Fy skäms på oss och ett gäng ave maria.

Kan vi fylla på braständare själv?

Ja det kan vi. Det är nämligen så att dessa tändare oftast är påfyllningsbara. Till dags dato har jag inte köpt någon som inte gått att fylla på. Vill man vara säker kan man först och främst fråga personalen, läsa på förpackningen eller titta i botten på braständaren.

Det skall se ut så här:

Via denna ventil fyller man på sin braständare. Denna billiga braständare kostade 12 kronor om jag inte missminner mig.

Okej. Säg att vi nu tuttat på trettio brasor och några tjog kronljus. Braständaren är slut. Förr hade vi lämnat in den på återvinningen eftersom det är där de hör hemma. Nu återupplivar vi braständaren och nedan visar jag hur.

Instruktion fylla på braständare:

 • Köp tändargas. Vi köper Biltemas 150 ml för knappa 35 kronor.
 • Se till att braständaren är tom och ställ in lågan på minus/lägsta låga om den möjligheten finns.
 • Fyll på med tändargas. Braständaren hålls med ventilen uppåt och själva flaskan med tändargas hålls upp och ned. Fyll på i 5-10 sekunder och kontrollera nivåmätaren på braständaren.
 • Låt braständaren vila i 5-10 minuter innan du använder den. Gasen blir kall vid påfyllnad och behöver värmas innan braständaren kan fungera som vanligt.
 • Ställ in önskad låga och använd din braständare som vanligt.

Bilder:

Fylla på braständare
Utgångsläget. Tom braständare och tändargasrefill.
Fylla på braständaren hålla
Placera tändargasmunstycket i braständarens ventil och håll dem så här. Tryck ned 5-10 sekunder och kontrollera nivå i braständarens nivåfönster.
Nivå braständare
Avlånga genomskinliga plasten är nivåfönster. Skaka på braständaren så ser du om det skvalpar vätska. Gör det det är den inte helt full. Fyll då på lite mer.
Adapter tändargas
Passar inte tändargasens munstycke följer det med adapters i locket. Här har jag satt på en av dem.
Adapters i locket tändargas refill
Adapters för att fylla på braständare och annat.

Lönar sig detta?

Man blir inte rik på att fylla på braständare. Kom dock ihåg – det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, det är de små utgifterna (och ett sparande då).

Vi räknar lite. Var beredd på grova gissningar.

Vi har fyllt på vår braständare ett tiotal gånger och jag känner inte ens att tändargasflaskan är använd. Redan har vi alltså sparat 85 kronor då vår braständare är av den billigare sorten á 12 kronor stycket. Jag gissar att vi har minst trettio påfyllningar kvar i tändargasflaskan. Det skulle ge en total besparing på knappa 450 kronor. Nu börjar det faktiskt bli pengar.

40 påfyllningar istället för nyköp av 40 st 12 kronorsbraständare. 40 X 12kr = 480 kronor. Sedan drar vi bort inköpet av tändargasen och nu återstår 445 kronor som är ren besparing.

Gör vi övningen med en dyrare braständare blir det ännu mer attraktivt att fylla dem själv.

40 påfyllningar istället för nyköp av 40 st 40 kronorsbraständare. 40 X 40 kr = 1600 kronor. Minus inköp av tändargas sparar vi 1565 kronor.

Detta är ett bekvämt, ekonomiskt, tidseffektivt, miljö- och preppersvänligt spartrick.

Fyller ni braständarna eller kör ni old school tändstickor, eller varför inte klassikern – förstoringsglas vid soligt väder?

Andra spartips hittar ni här.

Signatur

20 kommentarer

 1. Kristoffer

  Tack för alla nyttiga tips!

  • HerrIGMR

   Tack! Roligt om det kan inspirera och bidra till något gott. Sparade kronor och miljö i detta fall 🙂

 2. F-lediga läraren!

  Jag tänker att den stora vinsten ändå ligger i miljön. Allt som går att fyllas på är ju en hit!

  • HerrIGMR

   Verkligen så. Dessa braständare är verkligen en avart från den moderna världen.

   Om man tänker på att vi, för att tillverka en, behöver ta upp malm och olja ur jordens inre. Sedan skall det förädlas till metall och plast genom vissa processer. Råvaran skall sedan förädlas ytterligare till delar och till slut sättas ihop till denna tändare. På med en förpackning och antagligen en liten nätt båttransport från Kina till EU. Tömning av container, hantering, transport till ett huvudlager. Vidare transport till butik och sedan står man med den i handen. Använder 40-50 ggr och sedan är den slut. Tippen eller återvinningen (förhoppningsvis den sista). Sedan köpa en ny som genomgått samma process. 12 kronor kostar den bara. Vem betalar? Mother earth?

   Detta tankesätt kan appliceras på mycket vi konsumerar och visar hur absurt det är.

   • F-lediga läraren!

    Ja precis.. Hade sådana tankar för några år sedan när jag jobbade på IKEA och fyllde på handdukar som kostade 3 kr styck… Vem betalade för dem..? Kan inte vi i västvärlden punga ut mer än 3 kr för handdukar för att ex de som jobbar i fabriken ska få lön så de klarar sig för dagen… I småbarnstiden har jag handlat extra handdukar på second hand, klippt dem i småbitar, fållat och använder som torkdukar för diverse som kommer ur barnet, känns bättre än engångswipes med gud vet vilka kemikalier i dessutom plastförpackningar!

    • HerrIGMR

     Är helt enig men just dessa engångswipes är jag tyvärr lite förtjust i. De är überbra till att fräscha upp sneakers med samt att de typ tar alla fläckar på våra målade väggar 🙂 Nu använder vi dem så sparsamt att de sista i paketet brukar vara rätt torra men ändå…

 3. Investeringsundersköterskan

  Har tidigare hittat instruktioner på Youtube och sett att det finns gas på Biltema, men det har ännu inte varit dags att fylla på. Perfekt att få så eminenta instruktioner här på bloggen, lagom till grillsäsongen. Läste ERE-boken för en tid sedan och är supertaggad på allt man kan göra själv.

  • HerrIGMR

   Googling på “ERE-boken” gav inget och jag är för trött mellan öronen för att lista ut vad det är för bok. Please enlighten me.

   Det finns så mycket man kan göra och det råkar också ofta vara ganska kul (tycker jag).

   • Investeringsundersköterskan

    Kul att kunna upplysa om något 🙂 Jag syftar på Early Retirement Extreme av Jacob Lund Fisker. Nuförtiden köper jag aldrig böcker utan lånar det jag vill läsa på stadsbiblioteket, men denna bok kommer jag att köpa.

    • HerrIGMR

     AHA! Den ska jag ta en koll på. De jag har köpt är “Your Money or Your Life”, “Art of Frugal Hedonism” samt “Digital Minimalism”. Tack för tips!

 4. Kalle

  Fråga: Är de egentligen inte helt onödiga? Kamin är väl bara ett mindre miljövänligt uppvärmningsalternativ än alternativen. Mysfaktorn väger väl inte upp de miljömässigt negativa konsekvenserna för en hard-core frugalist? Ljusen fixar man med tändstickor.

  • HerrIGMR

   Ja herregud. De är otroligt onödiga och kaminen också för oss. Radhuset vi bor i är fjärrvärmeuppvärmt men från 50-talet och självdrag. Är det ruggigt och blåser får vi inte inte upp värmen utan att kräma max. Kaminen löser det men som sagt, onödigt. Ett par inomhustollor + mysig filt hade gjort jobbet.

   Vi är verkligen inga hardcore frugalister i allt. Det sliras en hel del i vårt hushåll men vi har bra koll totalt och på de stora utgifterna. Kaminen är livskvalitet och speciellt eftersom vi är mycket hemma och pysslar/umgås i vardagsrummet.

 5. FruEfficientBadass

  Senast igår stod jag och fyllde på en av våra efter att minstingen försökt tända ljusen och sagt: “Är det inte dags att ladda den här?” (dagens ungdom). Och när jag stod där med diskhandskar funderade jag just på varför det blir så kallt när man fyller på dem. Vidare undrade jag hur man ska hålla gasburken – med pipen upp eller ner. Och så kommer du med detta eminenta inlägg! Tack!

  Bor man nära en Dollar Store är det 2 gasflaskor för 30 btw.

  • HerrIGMR

   Wow. Dollarstore får ett besök av mig framöver. Du behöver fö inga diskhandskar. Kör korta stötar i lugn takt istället.

   Tar man ut för mycket gasol snabbt hinner inte gasolvätskan att koka av ny gas utan den kyls ner och det bildas frost/is och trycket sjunker.

   Trivia : tar man ut för mycket gasol ur en gasoltub blir tuben trycklös trots att det finns vätska kvar. Du tror att flaskan är tom, och kanske byter en halvfull flaska. Då blir det väldigt dyrt att använda gasol. Detta händer mig ibland när jag kör ogräsbrännaren.

 6. Lupinerna

  Vi använde dessa till vår gamla gasspis, förstod att de var påfyllningsbara men förstod inte riktigt hur. Jag har inte heller förstått var man kastar dem så nu är det bara att köra…

  • HerrIGMR

   “Just do it” som de säger på andra sidan Atlanten 🙂

  • Skogsanna

   Bara för sakens skull så för att tända en gasspis så behövs bara gnistan från tändaren, det spelar ingen roll om man har gas i tändaren. Men vill man använda samma tändare till ljus, brasor och annan pyromani så behövs det gas.

   Men det är mysigare med tändstickor ?

   • HerrIGMR

    Just! Gasen kommer annorstädes ifrån på en gasspis. Bra tips.

    Håller med om tändstickorna men är ändå rätt förtjust i min giftgröna braständare 🙂

 7. Ulrika

  Ett litet sidospår här, men inom ämnet ?
  Bras-tips : spara alla ljusstumpar och placera en strategiskt i brasan och tänd på ljusstumpen, stearinet droppar så fint på ved eller näver och det tar sig riktigt bra. Ute är det suveränt som bra hjälpmedel istf tändvätska både miljömässigt och praktiskt. Vissa ambitiösa gör braskottar och andra finurliga grejer med överblivet stearin, men jag gör det bara enkelt och funktionellt ?
  Trevlig blogg det här, första gången jag hittat hit, återkommer sannolikt!

  • Herr IGMR

   Hej Ulrika. Kul att du hittat hit och tack för kommentaren. Ja ljusstumpar som braständare är ett supertips. Att inte ta omvägen stearin -> kotte utan bara göra det enkelt gillar jag. Vi gör faktiskt som du skriver redan men hade inte tänkt på att det är bra att ta med dem på utflykt också. Den noterar jag.

Kommentera