Fylla på braständare eller gaständaren själv? Vi har frångått tändstickor till förmån för sådana där miljövidriga braständare. Det blev helt enkelt mycket lättare att tända vår kamin med dessa. När väl den livsstilsinflationen satt sig spred den sig till att vi numera använder braständaren till alla värmeljus och långa ljus (kronljus?).

Jag måste erkänna att det gör ont i själen när jag köper dessa moderna avarter av plast och metall. Skulle man falla för att köpa en billigare version håller de inte speciellt länge heller. Fy skäms på oss och ett gäng ave maria.

Kan man fylla på braständare själv?

Ja det kan man. Det är nämligen så att dessa tändare oftast är påfyllningsbara. Till dags dato har jag inte köpt någon som inte gått att fylla på. Vill man vara säker kan man först och främst fråga personalen, läsa på förpackningen eller titta i botten på braständaren.

Det skall se ut så här:

Fylla på braständare
Via denna ventil fyller man på sin braständare. Denna billiga braständare kostade 12 kronor om jag inte missminner mig.

Okej. Säg att vi nu tuttat på trettio brasor och några tjog kronljus. Braständaren är slut. Förr hade vi lämnat in den på återvinningen eftersom det är där de hör hemma. Nu återupplivar vi braständaren och nedan visar jag hur.

Instruktion fylla på braständare:

  • Köp tändargas (populärnamn för butangas). Vi brukar köpa Biltemas 150 ml refill. Runt 40 kronor kostar den.
  • Se till att braständaren är tom och ställ in lågan på minus/lägsta låga om den möjligheten finns.
  • Fyll på med tändargas. Braständaren hålls med ventilen uppåt och själva flaskan med tändargas hålls upp och ned. Fyll på i 5-10 sekunder och kontrollera nivåmätaren på braständaren. Upprepa vid behov om nivån inte är full.
  • Låt braständaren vila i 5-10 minuter innan du använder den. Gasen blir kall vid påfyllnad och behöver värmas i rumstemperatur innan braständaren användning.
  • Ställ in önskad låga och använd din braständare som vanligt.

Bilder:

Fylla på braständare
Utgångsläget. Tom braständare och tändargasrefill.
Fylla på braständaren hålla
Placera tändargasmunstycket i braständarens ventil och håll dem så här. Tryck ned 5-10 sekunder och kontrollera nivå i braständarens nivåfönster.
Nivå braständare
Avlånga genomskinliga plasten är nivåfönster. Skaka på braständaren så ser du om det skvalpar vätska. Gör det det är den inte helt full. Fyll då på lite mer.
Adapter tändargas
Passar inte tändargasens munstycke följer det med adapters i locket. Här har jag satt på en av dem.
Fylla på braständare
Adapters för att fylla på braständare och annat.

Lönar det sig att fylla braständaren själv?

Man blir inte rik på att fylla på braständare. Kom dock ihåg – det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, det är de små utgifterna (och ett sparande då).

Vi räknar lite. Var beredd på grova gissningar.

Vi har fyllt på vår braständare ett tiotal gånger och jag känner inte ens att tändargasflaskan är använd. Redan har vi alltså sparat 85 kronor då vår braständare är av den billigare sorten á 12 kronor stycket. Jag gissar att vi har minst trettio påfyllningar kvar i tändargasflaskan. Det skulle ge en total besparing på knappa 450 kronor. Nu börjar det faktiskt bli pengar.

40 påfyllningar istället för nyköp av 40 st 12 kronorsbraständare. 40 X 12kr = 480 kronor. Sedan drar vi bort inköpet av tändargasen och nu återstår 445 kronor som är ren besparing.

Gör vi övningen med en dyrare braständare blir det ännu mer attraktivt att fylla dem själv.

40 påfyllningar istället för nyköp av 40 st 40 kronorsbraständare. 40 X 40 kr = 1600 kronor. Minus inköp av tändargas sparar vi 1565 kronor.

Så…

Detta är ett bekvämt, ekonomiskt, tidseffektivt, miljö- och preppersvänligt spartrick.

Fyller ni braständarna eller kör ni old school tändstickor, eller varför inte klassikern – förstoringsglas vid soligt väder?

Andra spartips hittar ni här.

Signatur