Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status maj 2020

Dags för månadsuppdatering eller status maj 2020 som jag kallar den.

Maj 2020 är månad 27 i vårt spar- och livsprojekt som kan kallas FI, FIRE eller bara fler möjligheter och mindre tyngd på våra axlar. Återigen noterar vi ett nytt ATH för vårt sparande men för de mjuka värdena måste jag tillstå att våren 2020 har varit dynga.

Vi börjar med pengarna så att vi får det ur världen.

Pengarna!

Vi har eftersläpningar på VAB-pengar och regeringens karenspengar (glöm inte att ni måste ansöka om dem) vilket gör att lönerna inte blir vad de brukar. Vi saknar cirkus 10 000 kr denna månad jämfört med en vanlig lön.

Vårt liv denna månad har jämfört med förr varit billigt trots att vi har haft en del byggprojekt och käkat ute ett par gånger och bunkrat vin via Systembolagets hemleveranstjänst.

Har ni hört talas om Tink?. Det är där vi håller koll på om våra betal- och kreditkort går varma eller ej. Appen är gratis och en viktig del i hur vi fick koll på våra utgifter.

Status maj
Klickar man på ikonerna i appen kan man borra sig djupare ner och då segmenteras kostnaderna ytterligare.

Sparkvoten denna månad hamnar på 55% och medel över alla 27 månader är cirkus 62%. Portföljen klockar in på nästan 850 000 kronor vilket vi är otroligt glada och nöjda med. Något vi inte trodde var ö.h.t. möjligt på dryga 27 månaders sparande.

Utveckling över tid

En annan sak som slog mig när jag loggade in på Lysa och Avanza var att vi nu faktiskt är miljonärer. Adderar man vår kontantbuffert samt barnsparande till ISK så är det faktiskt så. Det visar vad hårt arbete och medvetenhet kan göra över tid. Det trodde vi inte i början på 2018 när vi stod med en kreditkortsskuld och levde upp alla våra pengar. Vi räknar dock inte in buffert och barnspar i vår portfölj så än är vi inte miljonärer officiellt.

Livet

Våren 2020 har bjudit på solglimtar men mest dynga. Coronaskitstormen, mycket på våra jobb, social distansering med allt vad det gör, vi har varit sjuka länge i misstänkt covid-19 och mormor dog nu i maj.

Ja det har inte varit peachy om man säger så. En väldigt prövande vår på alla sätt. Mormors bortgång tog mig och oss hårt både innan det hände och nu efter med saknad och existentiella tankar. Lägg därtill att det blir svårt att göra rätt i coronatider. Begravning, avsked och allt försvåras.

Hälsomässigt har våren 2020 inte heller varit någon hit som sagt. Nu efter vår misstänkta covid-19 är lungorna mos. Jag kunde ganska ledigt springa milen innan vi blev sjuka. Nu har jag kanske två kilometer i kroppen och då med redigt ansträngda lungor. Det har tagit hårt och det kommer ta tid att komma tillbaka i full styrka. Fru IGMR dock klarat sig bättre och är igång med löpningen som förr även om hon numera måste använda min astmaspray för att kunna springa ok. Så var det inte innan vi blev sjuka (hon har icke astma).

Men samtidigt har vi och jag så mycket att vara tacksamma över. Vi har det bra och vi har ett stort stöd i varandra, familj och vänner. Några utomhusträffar med familj och vänner har vi också fått till vilket verkligen är fint. Trädgården prunkar och vi står på en stabil grund. Vi blickar framåt och då ser allt ljusare ut.

Maj 2020 i bilder

Fina dagar i hängmattan med många “Pappa, varför xxx…”
DIY projekt som kommer upp i bloggen inom kort. Staketribbor blir till en stol.
Mormors gamla räfsa fick nytt träskaft.
Många får matades. Maskros och morötter verkar vara favoriter.
Mormors pall från hennes barndomshem blev ett nytt nattduksbord åt IGMR junior.
Pyssel på skärmfria dagar.
Pizza en masse. Comfort food. Leilas Pizzadeg gjord på Manitoba Cream mjöl och långkokt tomatsås. Ovanpå finns förrymd t.e.x. palmkål hittad i en rabatt.

Fyra veckor kvar till sommarledigheten. Den kommer inte bli som vanligt, det är vi medvetna om. Men, det går att göra mycket som inte går stick i stäv med de restriktioner vi har i Sverige. En lista med saker som vi vill göra är in the making. Fem veckors sammanhängande ledighet tar vi i år och det ska bli skönt.

Signatur

18 kommentarer

 1. Investeringsundersköterskan

  Ja, den här våren har varit annorlunda. Skönt ändå att ha ordning på ekonomin och en sparad slant när sjukskrivningar och VAB har avlöst varandra. Tråkigt med din mormors bortgång dock.

  • HerrIGMR

   Att inte behöva fundera på ekonomin är en lyx jag inte vill vara utan i framtiden. Allt för många år har spenderats åt att fundera på och oroa sig för detta. Lösningen var inte svår heller…

   Ja mormorn. Hon var ju 94 år så det var inte oväntat. Men hon betydde mycket för mig och har gjort genom livet. Min mor dog tidigt så jag och mormor har varit tajta över åren och jag har skött hus och annat åt henne. Nu ligger det praktiska på mig kring dödsfallet också och det är en ny situation. Tidigare har jag alltid haft en generation mellan mig och det praktiska vilket gjort att jag kunnat bara få vara ledsen. Nu blev det mer drabbande på något sätt. Maj 2020 var prövningens månad…

 2. Cosmonomics

  Beklagar sorgen med din mormor.

  Ja inget är som vanligt denna vår. Alla planer går om intet och vi har vabbat mer de senaste tre månaderna än på resten av tiden vi haft barn på dagis sammanlagt. Själva har vi – peppar, peppar – inte varit sjuka, men jag har två Covid-sjuka kollegor och maken har också haft kollegor tidigare.

  Men skönt med en ekonomi som är stabil när det gungar omkring en. Hade ju varit betydligt värre att ligga ute med 10 000 om man lever lön till lön.

  /Cosmonomics.se

  • HerrIGMR

   Tack. Ja det har blivit en hel del vabb. Vår son har hostat i två månader men inte sjuk i övrigt. Det blir ju också ett stigma på skolan. Folk är rädda. Så när det varit som värst har han fått vara hemma samt att vi hämtat tidigt hela våren.

   Lön till lön är icke skoj och än mindre nu.

 3. Snålgrisen

  Beklagar mormoderns bortgång, alltid tråkigt när sådant händer.

  Imponerande att portföljen återgick till det normala och lite till redan efter en månad. Här ligger vi fortfarande på ca -20% i värde jämfört med innan corona. Kontaktinsättningar eller enbart en extremt defensiv portfölj?

  Det är kul med diverse hemmaprojekt, dock hittar vi sällan användbara grejor, utan det blir för det mesta soptippen 🙂

  • HerrIGMR

   Ja det var trist men samtidigt är jag glad för hennes skull. Hon led verkligen de sista månaderna. Men det är en reality check när något sådant händer. Prioriteringar och livet blir lite tydligare.

   Portföljen ser ut som så att 600K exakt ligger hos Lysa med 100% aktieexponering. Indexfonder alltså. Resterande bit ligger hos Avanza med 50/50 Avanza Global och Spiltan Investmentbolag.

   Vi hade många extra inkomster som kom loss lägligt till dippen. Min fru hade två projekt som hon fick betalt för, jag hade extrainkomster från mina side hustles, 17K skatteåterbäring och bra löner den månaden. Nästan 70K kunde vi sätta in i botten så det hjälpte förstås upp.

   Avanza är ner 15% från toppen och Lysa är ner knappa 20%.

 4. Lupinerna

  Tråkigt med din mormor 🙁 Beklagar verkligen!

  En fråga om Tink. Använder ni en instans till hela hushållet? Min man och jag har separata konton och några gemensamma så svårt att få överblick över hela hushållsekonomin.

  • HerrIGMR

   Tack 🙂

   Ja angående Tink. Vi har bara ett konto i hushållet där båda löner går in och används av oss båda två. Dock kan man koppla olika kort osv till Tink. Vi har kopplat våra komplett, ikano och norwegian dit så att vi har koll. Setupen vi har där är att jag står för huvudkontot och att min fru har “underkortet” eller vad man kallar det.

   • Lupinerna

    Ah, misstänkte att ni hade helt gemensam ekonomi. Jag ändrade så att alla våra gemensamma konton visas som full utgift på mig istf 50% som man kan ställa in. Min man använder ändå inga pengar så det blir nästan som en hel översikt. 😂

    Tink hjälpte mig verkligen för några år sedan när jag tog tag i mitt spenderande.

 5. Utdelningsbagaren

  Glöm inte vår cykeltur till Falsterbo i semesterplaneringen 🙂

  Grattis till inofficiella miljonen, bra jobbat!

  • HerrIGMR

   Tack UB! Ja det ska bli gutt att med vår cykeltur i sommar. Stålhästen står redo och väntar samt att det är noterat på semesterlistan.

 6. Alice

  Det såg lite läskigt brandfarligt ut med en massa ljus bland papper och gosedjur, hoppas de aldrig är tända när de står sådär på golvet bland en massa annat jox?

  • HerrIGMR

   Haha nej, de står helt fritt när de är tända. Tänder vi dem vid pyssel får de snällt flytta på sig till fönsterkarmen.

 7. The Dividend Story

  Hej!

  Vad tråkigt med din mormor 🙁 Beklagar verkligen! Hoppas också att lungorna kommer ge med sig snart.

  Grattis till miljonpassering och snart kommer också portföljen ha passerat en miljon kronor 🙂

  • HerrIGMR

   Lungorna kommer nock sakta men säkert. Får tänka långsiktigt precis som med iskn och allt annat 🙂

   Tack! Jag förstår inte hur vi kunde leva från lön till lön förr…

 8. FruEfficientBadass

  Som alltid så sjukt inspirerande att ta del av era uppdateringar. Kraften i beslut!

  • HerrIGMR

   Tack EB.

 9. Skogsanna

  Och jag har inte ens skaffat en lönecava sen förra månaden, snacka om att vara i ekorrhjulet! Men tack för påminnelsen jag ska se om jag kan få till sammanställningen ändå!

  Beklagar mormors bortgång. Det är ett skifte när man ska börja fixa det praktiska efter dödsfall själv. Själv konstaterade jag att om inte min pappa gått bort för ett drygt år sedan så hade han gjort det nu, hans kol-sjuka lungor hade inte pallat många dagar med detta virus. Nåväl en dag ska vi dö och alla andra dagar ska vi leva som nån klok typ har sagt!

  Bihotellet närmar sig!

Kommentera