Göra en egen självvattnande kruka – här kommer en guide med steg för steg att göra just en egen självvattnande kruka.

Det är trädgårdssäsong, soligt och varmt och vi som många vill undvika att våra krukade växter torkar. Både när vi är hemma och reser bort.

Att göra en självvattnande kruka är enkelt och man behöver inte köpa en dyr kruka. Faktum är att krukan jag kommer visa gick snabbare att göra för mig än att åka och köpa en.

Göra en självvattnande kruka – steg för steg

  • Välj en kruka eller kärl i rätt storlek. Vi tog en plastkruka men man kan också använda en zinkbalja, murarhink, skurhink eller liknande.
  • Borra ett hål i krukan en bit upp från botten. Volymen under hålet kommer utgöra krukans vattenmagasin och hålet är ett dräneringshål.
  • Fyll krukan upp till hålets kant med lecakulor.
  • Såga av ett rör som är lite längre än krukans höjd och stick ner i lecakulorna.
  • Täck med lecakulorna med fiberduk.
  • Ovanpå fiberduken häller du jord och planterar din eller dina växter.
  • Fyll på vatten i röret till det börjar rinna ut ur dräneringshålet.
  • Vill man kan man sätta en pinne i en liten frigolitbit som får agera flottör som visar vattennivån. OBS – då får det inte finnas lecakulor i röret.

Fyll sedan på vid behov till det börjar rinna vatten ur dräneringshålet.

Göra en egen självvattnande kruka – steg för steg – bilder

Självvattnande kruka
Borra ett hål en bit upp på krukan
Självvattnande kruka lecakulor
Fyll med lecakulor upp till hålets höjd
Självvattnande kruka rör
Stick ner ett rör i lecakulorna. I vårt fall ett gammalt och gratis dammsugarrör som kapades med metallsåg.
Självbevattnade kruka fiberduk
Lägg på en fiberduk och lite jord för att tynga ner och hålla den på plats.
Självbevattnande kruka
Fyll på med jord. Vårt planteringsbord av lastpallar fungerar finfint även denna säsong.
Självvattnande kruka tomater
Plantera vad du vill. Vi odlar tomater i våra självvattnande krukor detta år.
Självvattnande kruka vattna
Fyll vattenmagasinet genom att vattna i röret. Första vattningen vattnar man även igenom jorden.
dräneringshål
Fyll till det rinner vatten ur dräneringshålet.
Självvattnande kruka
Ställ krukorna på sin plats. I vårt fal med dräneringshålet precis vid en trallspringa och på armlängds avstånd från hängmattan.

Göra en självvattnande kruka – kostnad

Som med allt här i livet kan man göra saker dyrt och billigt. Detta är ett billigt projekt som enligt mig ser bättre ut an vad det kostade.

Krukorna har vi fått i den lokala facebookgruppen, dammsugarröret var gratis, lecakulorna hade vi men kostade kanske 20 kronor och jorden likaså. Fiberduken var en gammal kasserad från förra årets odlingssäsong. Tomtatplantorna har vi köpt från en granne för 15 kronor stycket. Om jag räknar rätt kostar dessa två krukor inklusive tomater 70 kronor. Helt överkomligt.

Ikeas självbevattningskrukor med samma funktion går på 199 styck och på plantagen får man betala ungefär 400 – 1000 kronor beroende på modell för ett par.

Avslutningsvis

Fördelen med en självvattnande kruka är kanske uppenbar – växterna klarar sig längre mellan vattningstillfällena. Det gör att man kan åka bort med ett rent samvete eller bara lata sig mer i trädgården. Vill man så fungerar detta även jättefint på en grav man inte besöker så ofta.

En annan fördel med dessa krukor som har ett dräneringshål är att störtskurar och ihärdigt regnande inte dränker växten. Det hände oss förra året då en tomatplanta och en myntaplantering ruttnade bort under tiden vi var på semester.

Vill man göra det ännu enklare kan man göra enligt detta trick med ett bomullssnöre och ett externt vattenmagasin. En enkel och bra semesterbevattning. Andra trick är att fylla en mörk glasflaska med vatten och sticka ner i jorden. Mörk flaska eftersom en genomskinlig kan fokusera ljuset och i värsta fall orsaka en brand. Vi har brännmärken på vårt utebord där detta har hänt med glasvaser…

Fler DIY trädgårdsprojekt hittar du här och trädgårdinspiration hittar du på min Pinterest under ”garden indeas

Signatur