Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Det ljusnar…

Det ljusnar. Jamen det gör verkligen det på många sätt. Förutom att kvällarna blir ljusare så har även vår tillvaro lättats upp de senaste tre dagarna. Jag vågar knappt säga det men vi är friska efter nästan tre veckors helvete. Fy f*n vilken pärs denna sjukdomsperiod har varit men nu är vi igenom den. Hela dagen har spenderats i trädgården och det är verkligen underbart där nu.

Bilen

Utöver att det ljusnar på hälsofronten gick bilen genom besiktningen UA. Bilen hade fått körförbud eftersom jag var för sjuk för att åka in med den i tid. Jag körde in igårkväll och besiktiga den (två symtomfria dagar) eftersom vi annars skulle få låta den stå över påsken.

Pengarna

En annan sak som ljusnar är vår ISK. Trots sjukdom har vi investerat på och pytsat in alla extrapengar, skatteåterbäringen och annat som trillat in. Det och den uppgång vi sett senaste veckan gör att vi bara är 30 000 kr från toppnoteringen som noterades precis innan coronaraset slog till på allvar.

Jag har tänkt mycket börspsykologi och vilken risknivå vi är villig att ha i våra investeringar. Väldigt lägligt kom ChooseFI med ett grymt och angeläget avsnitt om just detta. “Stay the course” heter det och avhandlar just detta med risk.

Det är viktigt att ha en strategi och filosofi kring hur man skall göra med sina investeringar. Denna skall gärna tänkas ut vid en tidpunkt när inte corona eller världskrig råder utan helst i lugn och ro. Denna skall man sedan helst följa.

Vår haltar lite eftersom den bara säger hur vi ska investera. Det som saknas i skrift är hur vi skall agera när börsen rasar och kanske hur vi ska göra när vi närmar oss FI. Just hur vi skall agera när det rasar har jag haft i huvudet och det har vi lyckats hålla oss till. Inte sälja, fortsätta investera och gärna dra ned på kostnaderna ytterligare för att kunna investera mer. Det har vi gjort och jag är tacksam att det höll. Vi har aldrig varit med om en krasch tidigare så detta var och är ett eldprov för vår strategi och för vår mentala hälsa. En uppdatering av vår Investeringsfilosofi ligger alltså i pipen framöver.

Trädgården

Min favoritplats på jorden. Idag har varit en sådan perfekt dag, faktiskt så perfekt att jag blev tårögd vid ett tillfälle när jag låg och gungade i hängmattan. IGMR junior studsade i studsmattan, Fru IGMR gjorde altanen fin och jag bara njöt av hängmattan, livet, humlorna och att sparrisen var i jorden.

För några dagar sedan la jag en beställning på Odla.nu och köpte trädgårdshallon (sprider sig ej) barrotad sparris, barrotade funkior och barrotade vita rudbeckior. Sparrisen kommer i påsar om fem stycken så vi köpte två. Just att köpa barrotade växter är mycket billigare än att gå till handelsträdgården och köpa dem krukade. 10 sparrisplantor kostade oss 124 kronor (!). Självklart köptes dem med cashback på MyBonus som just nu har 7,5% cashback. Alltså närmar sig totalen 100 kr för 10 sparrisplantor.

Vi passade även på att köpa på oss av Sara Bäckmos “så hela året” fröer som är ett fantastiskt koncept. Härdiga sorter som tål att sås när som på året. Påsen ger instruktioner för hur man skall göra beroende på säsong. Sara Bäckmo är verkligen inspirerande och hennes Youtubekanal är underbar. Många tutorials och bara ren mystittning.

Vi håller där.

IGMRs önskar eder alla en riktigt fin påsk. Vi håller oss hemma och har det fint i grönskan. Vi har till och med två björkar i närheten som är gröna. Det går fort nu här i söder.

Bilder från långfredagen

Jag brukar alltid tycka det är kul att läsa bloggar med bilder och gärna personliga sådan. Det haltar lite för mig annars. Så here goes.

Det ljusnar - kronärtskocka
Maffig kronärtskocka som övervintrat i en av djupbäddarna. 43:or för skala.
Gubblur i hängmattan
Våren, hängmattan och fåniga/glada strumpor.
Det ljusnar
Här är vi! Sill och laxlunch vilket sköljdes ned med en tvååtta var.
Frugala stolar
Våra dassiga vita stolar på altanen sprayades svarta. 200 kr metallskyddsfärg på Biltema istället för att köpa nytt. Bra blev det å!
Här vilar… nädå. Det är sparrisen som ska i!
Så här kom de barrotade plantorna. En luftad plastpåse med torv.

Just ja en sak till. Filmen Playing With FIRE som vi såg för ett tag sedan (gillade den mycket). Filmen har en möjlighet att köpas in av Netflix. Speciellt i dessa tider då det är många som har det svårt ekonomiskt behövs dessa budskap. Allt är dock inte klart utan Scott och Taylor behöver vår hjälp.

Klicka på denna länk och skriv “Playing with FIRE: The Documentary” och tryck sedan submit.

Signatur

21 kommentarer

 1. eriksjos

  Gött när det går på rätt håll. Kul med odlingar! Nya Zeelänsk spenat är lättodlad och användbar tycker vi. Vi odlar även en del bönor, typ brytbönor/gröna bönor/haricot verts, kanon att frysa.

  • Herr IGMR

   Hej! Nya Zeelänsk spenat tar jag till mig. Kollade in den nu och den verkar ge stor skörd också. Vi har ingen stor frys men det är något jag önskar framöver. Har ju gluttat på era odlingar när jag hade insta och ni ser verkligen ut att ha det riktigt fint.

 2. F-lediga läraren!

  Härligt att ni är på benen igen! Här i Stockholm har solen också gjort sitt för trädgården (och humöret!) som relativt ny förälder vågade jag mig ut i trädgården med dottern i bärsele igår – och det gick ju hur fint som helst! Sopade grus och med hjälp av sambon klippte vi ner ett träd (han klippte och jag stod på marken och pekade), allt medan dottern sov i selen, praktiskt! I eftermiddag blir det plantering av penséer i balkonglådor som ska upp på altanräcket. Det är ju ändå skönt att våren kommit, känns som att svenskarna lever upp lite nu, trots dessa tider!

  • Herr IGMR

   Livsandarna vaknar och det är så skönt att komma in och känna sig lite väderbiten. Bärsele älskade IGMR junior på sin tid, praktiskt och skönt. Ja visst levs det upp här och där. Många människor till fots och mycket ljud i grannskapet som vittnar om diverse projekt.

   • F-lediga läraren!

    Ja, verkligen! Det är liten invänjningsperiod som ny förälder, att våga göra saker.. Jag antar att erfarenheten och lugnet kommer efterhand.. Just nu är det fortfarande ganska nervöst och lite osäkert trots att dottern är 9 v snart.. Men det är ju rätt kort tid ändå! Här möter man folk på barnvagnspromenaderna och ser folk i trädgårdar, härligt!

    • Herr IGMR

     Det är en stor omställning och, som du säger, allt trillar på plats efterhand. Men oro finns alltid där – jag går fortfarande in och kollar så att vårt snart sjuåring andas varje kväll innan jag lägger mig. Dessa små…

 3. Lily

  Det var länge sedan jag kommenterade, men har läst bloggen hela tiden. Så tacksam o glad att ni är friska nu o kan njuta av er trädgård!

  När jag läser om er trädgård så blir jag bara sugen på att traska över till andra sidan av stan och smygtitta. Har upptäckt Sara Bäckmo o provar nu preppat första täckodlingen vid stugan. Men det kräver ju tålamod. Har svårt att se hur det skulle kunna vara i vår villaträdgård där det mest är fotbollsplan för junior.

  Kram,
  Lily

  • Herr IGMR

   Hej! Ja jag har saknat dig! Hur är läget?

   Du är varmt välkommen när som för att glo på vår trädgård. Bara att titta förbi! Vår 550 kvm radhusträdgård var också gräs/fotbollsplan men nu är det mest mitt ängsprojekt och odlingarna som upptar nästan hela ytan. Vi har kunnat göra så med gott samvete eftersom vår tomt gränsar till en park som IGMR junior kan spela fotboll i.

   Kram!

 4. frihetsgraderna

  Härligt att höra. Tack för uppdateringen. Jag var orolig för er.

  • Herr IGMR

   Ja fy, var själv också rätt orolig ett tag. Det vi hade var verkligen inget att leka med. Men nu är vi tillbaka 🙂

   Tack för omtanken och glad påsk!

 5. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Skönt att ni återhämtat er!

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • Herr IGMR

   Tack! Det är som om livet återkommit. Vi är återuppståndna lagom till påsk! 😉

 6. Skogsanna

  Instämmer i kören av skönt att höra att ni är på benen.

  • Herr IGMR

   Tack Skogsanna 🙂

 7. Sara

  Vad skönt att läsa att ni mår bättre! Har följt er ett tag men inte kommenterat tidigare. Det är en galen värld vi lever i nu!

  • Herr IGMR

   Roligt att du kommenterar! Man får nypa sig i armen ibland – det har gått så fort!

 8. inversterarfar

  Hej IGMR!
  Skönt att ni återhämtat er!

  Ja, just odling har någon charm som är lite svår att förklara. Jag bor mitt i en stad så har inte tillgång till trädgård på samma sätt. Tycker inte en kolonilott tillför tillräckligt när jag får åka 30-40 minuter för att komma fram. Däremot har jag börjat med något som heter hydroponics odling som går bra inomhus året runt.

  • Herr IGMR

   Tack Hydroponics är cool. Gillar de storskaliga odlingarna som jacka in en fiskodling som näringskälla och sluter systemet. Även småskaligt gillas förstås. Ikea tror jag odlar sin sallad på så sätt i en container utanför varuhuset…

   Odling är rogivande och givande. Mycket trevligt att hålla på med 🙂

 9. The Dividend Story

  Hej!

  Härligt att höra att ni är friska och det låter fantastiskt med trädgården 🙂 Det är alltid lärorika stunder att gå igenom börsras och starkt att hålla sig till strategin! Riktigt snyggt också att “bara” vara 30 000 kr från ATH.

  • Herr IGMR

   Tack DS! Ja det har varit en nagelbitare för oss, precis som för alla andra. Tänkte beröra detta mer i ett inlägg eftersom det är just i dessa lägen som det är som svårast att vara investerare.

   Vi hade flyt med att kunna stoppa in extrapengar+ månadssparande i rätt tid samt att det gått upp väldigt fint på senaste tiden. Hoppas på en ljusning i corona och ekonomin. Det skulle alla må bra av 🙂

 10. FruEfficientBadass

  Å bra att du tog upp länken till Playing With FIRE. Lägger upp den också på onsdag.

Kommentera