Status september 2022. Så var sparmånad 55 till ända i vårt livsprojekt.

September är alltid en speciell månad då jobbet drag igång på allvar. Jag och IGMR junior fyller år samt att det känns som om många och många måsten drar i en. Detta samtidigt som jag alltid sörjer sommarens och grönskans slut, eller början på det. Visst har hösten klar och frisk luft. Krispigt solljus och vackra färger när det skiftar. Jag är dock inte nöjd. Mitt största intresse – trädgården försvinner och jag blir tvungen att spendera mer tid inomhus. Jag längtar redan till mars när det spirar igen…

September är en månad som jag tidigare ofta snubblat till på mentalt. Just de många måstena tillsammans med barnkalas, mycket jobb, ljuset och grönskan som försvinner. Krydda med lite förkylningar så är det är det inte den roligaste månaden.

Status september 2022 – livet

Denna september ter sig dock lite annorlunda och det är faktiskt mycket tack vare bloggen och möjligheten att se tillbaka och identifiera mönster. Så min och vår approach denna septembermånad har varit att medvetet ta ner förväntningar och måsten. Att vara beredd på, samt acceptera, att det ofta är en fin månad men arbetsam och intensiv. Tre konkreta saker jag gjort är att ta ledigt ett par dagar kring min födelsedag, outsourcat IGMR juniors kalas + delat det med hans vän samt duckat en konferens på två dagar genom att just ta ledigt. Nu ska jag inte jinxa något men det verkar ha fungerat.

Så vad har vi gjorti september? Vi firade min och IGMR juniors födelsedag med en Köpenhamnshelg. Två väldigt fina dagar som toppades av att vi gick på Kurt Viles konsert i Christiania. IGMR junior var yngst på stället med mååååånga år tillgodo. En väldigt häftig upplevelse för oss alla. Känslan att kunna stå där med sin nioårige son som faktiskt uppskattar det han ser. Känslan att återigen kunna gå på konsert. Magi.

Kurt Vile på Den Grå Hal
Kurt Vile på Den Grå Hal

Annat fint vi gjorde var Copenhagen Contemporary, Reffen, Cisternerne, Legobutik, långa promenader och god mat.

Vi tog bilen över till Köpenhamn för att kunna köpa eldvatten, tanka och för att det är bekvämt. Trots SEK skämtkurs sparade vi både pengar på eldvatten och diesel. Parkerade gjorde vi i grå zon (gratis) och tog en Green Mobility bil till hotellet samt runt i stan under helgen. Så himla smidigt. Minuter hade jag kvar sedan vår Honda havererade i somras. Transport var därför gratis i Köpenhamn.

Green Mobility
Bilbyte i grå zon
Cisternerne
Cisternerne
Reffen
Reffen

I övrig har vi haft min syster och IGMR juniors lilla kusin på besök. Jag har fällt en hel del invasiva Tysklönnar på vår tomt och njutit av att glida runt ensam på ”ägorna”. Det verkar som om vi kommer kunna vara självförsörjande på ved ett tag framöver… Lönn har ju dessutom ett högre energiinnehåll än björk.

Status september 2022
Min födelsedag spenderades så här. Ledig, en eld och motorsågsarbete på tomten i min ensamhet. Magiskt. Mina DIY lastpallsfåtöljer har fått flytta till Österlen.

Status september 2022 – ekonomi

En helt ok månad trots att det är en tyngre månad rent ekonomiskt med alla festligheter. Men med lite förtänksamhet och ekonomiskt tänk löser det sig också. Sparkvoten ligger på 42% denna månad. Portföljen backar 100 000 vid avräkningen den 23:e september och har nog backat ännu lite mer nu trots nysparande. Dock näst högsta noteringen för en månad någonsin så läppen skall ej börja darra.

status september 2022

Jag har också i dagarna skyndsamt bett banken att kolla över vårt amorteringsgrundande värde på huset då det nu gått fem år sedan sist. Med tanke på att bostadsmarknaden dyker nu så var jag rätt angelägen om att få till en ny värdering. 6,81 msek blev nya värderingen och det var upp nästan 1,5 msek från förra noteringen och nästan en dubblering från att vi köpte huset 2015.

Detta möjliggör att vi under nästa år kommer under 65 % belåning och har större frihet att styra amorteringsgrad själva. Just nu amorterar vi 2% då vi belånade huset för att köpa vår tomt på Österlen. Jag är inte säker på att vi kommer amortera mindre framöver men jag vill ha möjligheten att välja själv.

Status september 2022 – hälsa

För tre veckor sedan påbörjade jag äntligen min sensibiliseringsbehandling mot gräspollen. Förr var man tvungen att med regelbundenhet åka in till allergimottagningen och få en spruta men nu finns behandlingen i tablettform. Varje morgon i tre år skall jag ta en sådan tablett under tungan och förhoppningsvis bli bättre i gräspollenallergin. Det har varit relativt odramatiskt att börja förutom lite kli i munnen de första dagarna. Senare i höst skall jag också börja med kvalstersensibilisering på samma sätt. Först sommaren 2024 bör jag se en förbättring i allergisymptomen under sommaren så det är inget som går snabbt detta.

Jag blev rätt förvånad när jag skulle hämta ut pollentabletterna på Apoteket. 2700 kronor för tre månader – och jag ska äta dessa under tre år. Nu tar högkostnadsskyddet större delen men ändå. Vilka priser.

Status september 2022 – övrigt

Nya bilen går fint och jag kommer snart med ett inlägg om hur jag tar hand om lacken på en bil som inte är ny.

Vi har inte slagit på värmen i huset än utan eldar just nu en idegran och lite annat som en granne fällde förra året. De stockarna tog jag hand om och grannen slapp åka till tippen. Win/win.

Och till sist – vilken värld vi lever i. De senaste dryga två åren har verkligen varit en skitstorm, oro och lidande på så många nivåer. Det är synd om människor och mina tankar går ofta till Ukraina och nu de nya stackare som ska malas ner på grund av ett ruttet system och en rutten man.

Och nu Iran. Det är kanske för mycket att hoppas på att den regimen går under. Men skulle den göra det tror jag att det kan vara början på något mycket positivt. Ska det till verklig förändring i den delen av världen måste regimen i Iran falla. Jag håller tummarna för det Iranska folket och de modiga Iranska kvinnorna.

Själv kan man klaga på dyrare el och annat – och det är nog jobbigt. Men det är många i Sverige, men framförallt i världen, som kommer få det betydligt sämre än en själv.

Signatur