Status december 2019. Dags för månadens månadsuppdatering eller ”status” som jag kallar det. Jag skriver detta mitt i julstöket. Kolan kokar på spisen och kaminen är tänd. IGMR junior bygger en tågbana runt mig och skapar något slags logistiskt system. Julklappar och mat skall transporteras med diverse transportsätt. Övergångarna eller ”omlastningsplasterna” knyts ihop med stora mängder tejp. Polisbilarna håller koll så att allt går rätt till.

Tågdelen av IGMR juniors logistiska system

Idag trillade min lön in och därmed har vi alla värden som behövs för att räkna ut var vi står och hur det går. Denna månad har jag haft lite huvudbry eftersom vi har utökat vårt lån på huset till framtida renoveringar. 200 000 kr har vi plockat ut och de finns nu på ett konto med ok ränta i väntan på att vi kommer fram till vilken nivå vi skall lägga oss på i renoveringsivern.

I och med detta har vår nettoförmögenhet åkt på en smäll (-200K). Det har jag delvis balanserat upp genom att tömma ett annat renoveringskonto på pengar. Dessa pengar har jag plockat in i vårt sparande och de huserar nu i vår portfölj. Pengarna var tänkta att användas till att byta ut vår fjärrvärmecentral. Detta byte finansieras nu av de 200 000 kr som vi lånat.

Jag har också lägligt nog sett till att skriva upp värdet på vårt hus när vi beräknar vår nettoförmögenhet med 100 000 kr. Varför? Jo jag kan tycka att vi tidigare legat lite lågt. Priserna i området går upp och den värdering jag nu satt ligger 400 000 kr under vad banken värderar huset till. Det ligger också 550 000 kr under vad andra identiska radhus med sämre utsikt och mindre tomt säljs för.

Med detta sagt så ska jag redovisa hur vi nu ligger till.

22 månader in i vårt sparande ser det ut som så att: vår sparkvot denna månad ligger på 63%. Vi har fått två och en halv lön samtidigt som vi har fått en husrelaterad kostnad på 11 000 kr som skall betalas i december.

Portföljen tickade nyss över 600 000 kr. Det går snabbt norröver just nu i och med nysparande och att vi tömde fjärrvärmekontot. 662 600 kr har vi nu gnetat ihop. En ökning med nästan 67 000 kr jämfört med november.

Vår frihetsgrad är nu 11%. Det innebär nu att vi för all framtid skulle kunna ta en månad ledigt varje år enligt 4% regeln. Vi fortsätter dock streta och gneta. Målet är att kunna styra vår tid själva, inte bara en månad om året – utan alla årets 12 månader. Som vanligt känner jag mig nödgad att säga att detta inte innebär semester, vi vill arbeta och bidra på olika sätt. Skulle det generera pengar betraktar vi det som en bonus.

status december 2019
Vi startade på – 30 000 kronor. Nästan 700 000 på 22 månader!

Syftet med månadsrapporterna

Jag gör en månadsrapport varje månad där jag redovisar hur det går för oss. I övrigt är det inte överdrivet mycket ekonomi på denna blogg eftersom jag vill fokusera på livet. Statusuppdateringarna är ett bra sätt för oss att hålla koll själv. Jag vill dock med dessa rapporter visa vad som är möjligt att göra. Vi tjänar bra men ingen av oss är uppe i statlig skatt på lönejobben. Med mina side hustles/extraknäck trillar jag dock över gränsen. Vi bor i ett fint område och, har en bil och barn.

Värt att nämna är också att sparande är personligt. Vi har alla olika utgiftsnivåer och det är dessa som bestämmer hur mycket kapital som måste ackumuleras för att nå FIRE eller ekonomiskt oberoende. Vårt frihetstal är 6 miljoner. Skulle vi flytta till ett billigare hus och dra åt svångremmen skulle denna summan vandra söderöver. Vi har hittat en nivå på liv som vi gillar.

Med det sagt vill hela familjen IGMR önska er en god jul och ett gott nytt år. Vi är tillbaka den 7/1 klockan 06:10 med ett inlägg där jag sjunger ut min kärlek till disktrasor. DET får ni inte missa.

Ta hand om er och era i jul.

Signatur