Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status december 2019

Status december 2019. Dags för månadens månadsuppdatering eller “status” som jag kallar det. Jag skriver detta mitt i julstöket. Kolan kokar på spisen och kaminen är tänd. IGMR junior bygger en tågbana runt mig och skapar något slags logistiskt system. Julklappar och mat skall transporteras med diverse transportsätt. Övergångarna eller “omlastningsplasterna” knyts ihop med stora mängder tejp. Polisbilarna håller koll så att allt går rätt till.

Tågdelen av IGMR juniors logistiska system

Idag trillade min lön in och därmed har vi alla värden som behövs för att räkna ut var vi står och hur det går. Denna månad har jag haft lite huvudbry eftersom vi har utökat vårt lån på huset till framtida renoveringar. 200 000 kr har vi plockat ut och de finns nu på ett konto med ok ränta i väntan på att vi kommer fram till vilken nivå vi skall lägga oss på i renoveringsivern.

I och med detta har vår nettoförmögenhet åkt på en smäll (-200K). Det har jag delvis balanserat upp genom att tömma ett annat renoveringskonto på pengar. Dessa pengar har jag plockat in i vårt sparande och de huserar nu i vår portfölj. Pengarna var tänkta att användas till att byta ut vår fjärrvärmecentral. Detta byte finansieras nu av de 200 000 kr som vi lånat.

Jag har också lägligt nog sett till att skriva upp värdet på vårt hus när vi beräknar vår nettoförmögenhet med 100 000 kr. Varför? Jo jag kan tycka att vi tidigare legat lite lågt. Priserna i området går upp och den värdering jag nu satt ligger 400 000 kr under vad banken värderar huset till. Det ligger också 550 000 kr under vad andra identiska radhus med sämre utsikt och mindre tomt säljs för.

Med detta sagt så ska jag redovisa hur vi nu ligger till.

22 månader in i vårt sparande ser det ut som så att: vår sparkvot denna månad ligger på 63%. Vi har fått två och en halv lön samtidigt som vi har fått en husrelaterad kostnad på 11 000 kr som skall betalas i december.

Portföljen tickade nyss över 600 000 kr. Det går snabbt norröver just nu i och med nysparande och att vi tömde fjärrvärmekontot. 662 600 kr har vi nu gnetat ihop. En ökning med nästan 67 000 kr jämfört med november.

Vår frihetsgrad är nu 11%. Det innebär nu att vi för all framtid skulle kunna ta en månad ledigt varje år enligt 4% regeln. Vi fortsätter dock streta och gneta. Målet är att kunna styra vår tid själva, inte bara en månad om året – utan alla årets 12 månader. Som vanligt känner jag mig nödgad att säga att detta inte innebär semester, vi vill arbeta och bidra på olika sätt. Skulle det generera pengar betraktar vi det som en bonus.

status december 2019
Vi startade på – 30 000 kronor. Nästan 700 000 på 22 månader!

Syftet med månadsrapporterna

Jag gör en månadsrapport varje månad där jag redovisar hur det går för oss. I övrigt är det inte överdrivet mycket ekonomi på denna blogg eftersom jag vill fokusera på livet. Statusuppdateringarna är ett bra sätt för oss att hålla koll själv. Jag vill dock med dessa rapporter visa vad som är möjligt att göra. Vi tjänar bra men ingen av oss är uppe i statlig skatt på lönejobben. Med mina side hustles/extraknäck trillar jag dock över gränsen. Vi bor i ett fint område och, har en bil och barn.

Värt att nämna är också att sparande är personligt. Vi har alla olika utgiftsnivåer och det är dessa som bestämmer hur mycket kapital som måste ackumuleras för att nå FIRE eller ekonomiskt oberoende. Vårt frihetstal är 6 miljoner. Skulle vi flytta till ett billigare hus och dra åt svångremmen skulle denna summan vandra söderöver. Vi har hittat en nivå på liv som vi gillar.

Med det sagt vill hela familjen IGMR önska er en god jul och ett gott nytt år. Vi är tillbaka den 7/1 klockan 06:10 med ett inlägg där jag sjunger ut min kärlek till disktrasor. DET får ni inte missa.

Ta hand om er och era i jul.

Signatur

24 kommentarer

 1. Jacke77

  God Jul på dig och din familj. Bra jobbat.
  Ha det så bra.
  Själv ändrar jag inget i sparandet. Allt på Avanza. Kör billigt globalt. Avanza Zero är jag sugen på. På 20 årssikt är gratis fond utmärkt.
  Mvh. Jacke77

  • HerrIGMR

   Det gör du rätt i Jacke. Keep it simple!

 2. Frihetsmamman

  God jul! Kommer sakna dina inlägg men lite ledighet är du värd.

  Vi hörs sen!

  • HerrIGMR

   Tackar FM. Ja lite ledighet är jag faktiskt värd. Hoppas du och familjen får en fin jul. Hörs på nya året i ett rykande färskt IGMR inlägg om disktrasor. Redan författat och tidsinställt! 🙂

 3. Skogsanna

  God Jul och bra sparat! Man får väl ta och läsa några av dina gamla inlägg i väntan på den 7/1. Ha en skön ledighet!

  • HerrIGMR

   God jul och tack! Det finns en massa gammalt gött i arkivet så det gör du rätt i. Hoppas du får en fin jul där uppe i norr. Vi sportar nästan 10+ grader och det blommar i trädgården. Ur led är tiden.

 4. Två Månadslöner

  God Jul!

 5. Lena

  God jul och tack för inspirerande inlägg under året!
  Ni är fantastiska förebilder.
  Vi
  Har idag genomfört mitt första mystery shopping uppdrag- tack vare din blogg.
  Mvh
  Frugala foxen
  19 månader in på resan mot FIRE

  • HerrIGMR

   Stort tack och vad glad jag blir för mystery shoppingen! Det är ett grymt side hustle som kan ge både pengar och nöje. Vad blev det för uppdrag? Är själv inbokad på en restaurang och Gateau i mellandagarna.

   Ha en riktig fin jul!

   • Lena

    Premiäruppdraget blev Tele2. Har nu anmält mig till synundersökning och livsmedelsbutikshopping. Praktiskt och frugalt och lägger in en önskelista på konditori o restauranguppdrag 😉

    God fortsättning!

 6. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Fantastisk utveckling, väldigt inspirerande!!

  God Jul & Gott Nytt År till er så hörs vi i nästa decennium 🙂

  • HerrIGMR

   Tack detsamma DS!

 7. Anna

  Tack för inspirerande läsning och att få vara med på er ekonomiska resa!
  Du inspirerade även mig att testa Daymaker – fast fancy restaurangbesök eller bageri verkar inte falla i mitt flöde. Jag får bara uppdrag som handlar om bilar, bilar och synundersökningar. Fast – jag ska till Apoteket efter nyår och kolla in handkräm =)
  God jul!
  /Anna

  • HerrIGMR

   Så är det för mig också. Men ibland dyker dessa upp. Just Gateau kommer lägligt inför fru IGMRs födelsedag då man ska göra varuköp för 150 kr. Jag har anmält mig på tre Gateau dagen innan födelsedagen 🙂

   Har du fått 600 kr uppdragen på bilarna? Det blir en fin peng av dem.

   God jul!

   • Anna

    Tyvärr, pga anledning har jag valt bort biluppdragen.

 8. Frihetsgrader

  God jul och gott nytt år! Tack för din fina blogg. Jag är klart imponerad av er sparresa.

  • HerrIGMR

   Tack, det värmer och peppar! God jul själv!

 9. FruEfficientBadass

  Instämmer i tidigare talare. Bra jobbat och tack för i år! BabyIGMR är en logistisk mästare.

 10. ekonomenstips

  Grymt jobbat. Jag får aldrig uppdragen med restaurangbesök, det känns som en väldigt härlig extrainkomst annars =/

  • HerrIGMR

   Ellerhur. De uppdragen går snabbt som busen, speciellt om du bor i större stad.

 11. Pappa Betalar?

  Hej IGMR!
  Grym resa, är så härligt att läsa om hur bra det faktiskt går för er!

  Intressant att ni lånar upp mer pengar. Vi ska troligtvis byta tak i sommar och kommer troligtvis låna hela slanten till det. Trots att vi har lite pengar att ta så tror jag faktiskt att vi kommer låta dessa vara.

  Vill du utveckla varför ni lånar pengar istället för att använda de pengar som faktiskt redan har?
  Tror jag vet svaret men vore ändå kul att läsa dina lite djupare reflektioner kring det.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Hallå PB?!

   Just nu gone fishing och tillbaka onlajn 7/1. Svarar utförligt då! 🙂 God fortsättning!

Kommentera