Varför skriver jag? Ja det kan man fråga sig – varför har jag en blogg där jag berättar vitt och brett om våra finanser och vad som händer i våra liv? Skryt? Navelskåderi? Tidens tecken på att allt bara måste ut på nätet?

Frågan ställdes till mig ikväll och jag tänkte försöka ge en förklaring på vad det är som driver mig.

Varför skriver jag denna blogg?

Har man läst bloggen ett tag antar jag att man inte har missat att jag gick i väggen så det dundrade om det år 2016. Det skakade om mitt liv i grunden. Bitarna som kastades upp i luften den där morgonen efter julledigheten landade inte på samma plats igen. Vägen tillbaka till att vara en närvarande far, make och arbetstagare har varit otroligt tuff.

Nu har jag tagit igenom mig en stor del av det svåra och i processen hittade jag något som gav mig hopp. Framförallt hittade jag tillbaka till något jag var förr och som jag vill kunna vara mer av i framtiden.

Jag vet att det finns massvis med människor i min dåvarande situation. Människor som är på väg in i en utmattningsdepression eller som redan är där. Orsakerna kan vara många och det är egentligen inte intressant.

Detta samhälle vi byggt åt oss själva kräver mycket. Ibland kan det kännas som ett flerfrontskrig där man skall prestera överallt. Som far, make, anställd, som vän, som medborgare. Rasar det för en själv, om någon blir sjuk eller går bort i ens omgivning kommer nya utmaningar (förutom det som just hänt). Försäkringskassan ska ha sitt, arbetsgivaren måste bevilja permission för vård av närstående eller begravning.

Man är livegen utan möjlighet att, med någon annans goda vilja eller tillåtelse, göra det som är rätt i ens eget liv.

Det värsta i hela skiten är att många gånger är man själv en direkt orsak till att rävsaxen har slagit igen och går djupare och djupare in i benet. Ens egna konsumtionsmönster är ofta den sista dödsstöten mot ett större oberoende och möjlighet att styra sitt eget liv.

Lösningen?

Lösningen är enkel. Konsumera mindre.

Denna simpla lösning presenterades för mig när jag satt och surfade på internet. Om det var Rikatillsammans, MMM eller någon annan vet jag inte men här fanns något.

Gräver man djupare går det också att slakta andra sanningar när man ändå är igång med att stöpa om sig själv efter utbrändheten. För stöpa om måste man. Man kan inte göra samma och hoppas på ett annat utfall.

Jag grävde djupare i det jag funnit och fann mer. Massor av klokheter om lycka, tid, tacksamhet, stoicism, gemenskap, samhället.

Vad är det mest dyrbara vi har i våra liv? Tid. För pengar kan köpa tid som kan läggas på annat än att infinna sig på ett tvingat vuxendagis varje dag. Tvingat? Ja tvingat, inte av arbetsgivaren utan av dig själv på grund av de val du gjort.

Konsumtion och lönearbetet tar upp en stor del av tid och tanke. Konsumtion bygger identitet via vissa märken och identitetsmarkörer. Arbetet talar om vem man är, ger status och ramar. Tar man bort konsumtion och eventuellt 8-17 arbetet måste man fylla tiden och göra något vettigt med pengarna. Här blir det intressant.

Bloggen & skrivandet

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta men jag får hia mig lite (som man säger i Skåne).

Anledningarna är många. Jag tycker det är viktigt att visa på en annan väg än den som jag gick på förr. Många far illa av den vägen på ett eller annat sätt. Hälsan och relationer blir lidande och viktig tid försvinner.

Jag tycker det är viktigt att visa att det finns något annat än den gängse bilden av lycka och framgång. Man kan leva ett väldigt bra liv på mindre pengar. Jag vill också visa kraften i att sätta ett mål och inrätta sitt liv efter att nå detta mål. I bloggen kan jag visa vägen, metoden och stegen.

Jag vill skriva om det jag fann som ibland kallas FIRE, ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende därför att det känns viktigt för mig.

Som fru EB skrivit någon gång – når jag bara en person och bidrar till att denna får det bättre är jag glad.

Det själviska

Jamen jag har ju kommit på att det är kul att skriva. Jag har också träffat ett gäng nya och spännande människor genom bloggen. Att bygga en hemsida har jag också lärt mig. SEO har jag lärt mig så smått. Genom bloggandet rustar jag mig själv med nya färdigheter och kontaktnät. Det är givande och faktiskt väldigt kul.

Jag har framtidstro och känner mig nyfiken och positiv igen.

Signatur