Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Varför skriver jag denna blogg?

Varför skriver jag? Ja det kan man fråga sig – varför har jag en blogg där jag berättar vitt och brett om våra finanser och vad som händer i våra liv? Skryt? Navelskåderi? Tidens tecken på att allt bara måste ut på nätet?

Frågan ställdes till mig ikväll och jag tänkte försöka ge en förklaring på vad det är som driver mig.

Har man läst bloggen ett tag antar jag att man inte har missat att jag gick i väggen så det dundrade om det år 2016. Det skakade om mitt liv i grunden. Bitarna som kastades upp i luften den där morgonen efter julledigheten landade inte på samma plats igen. Vägen tillbaka till att vara en närvarande far, make och arbetstagare har varit otroligt tuff.

Nu har jag tagit igenom mig en stor del av det svåra och i processen hittade jag något som gav mig hopp. Framförallt hittade jag tillbaka till något jag var förr och som jag vill kunna vara mer av i framtiden.

Jag vet att det finns massvis med människor i min dåvarande situation. Människor som är på väg in i en utmattningsdepression eller som redan är där. Orsakerna kan vara många och det är egentligen inte intressant.

Detta samhälle vi byggt åt oss själva kräver mycket. Ibland kan det kännas som ett flerfrontskrig där man skall prestera överallt. Som far, make, anställd, som vän, som medborgare. Rasar det för en själv, om någon blir sjuk eller går bort i ens omgivning kommer nya utmaningar (förutom det som just hänt). Försäkringskassan ska ha sitt, arbetsgivaren måste bevilja permission för vård av närstående eller begravning.

Man är livegen utan möjlighet att, med någon annans goda vilja eller tillåtelse, göra det som är rätt i ens eget liv.

Det värsta i hela skiten är att många gånger är man själv en direkt orsak till att rävsaxen har slagit igen och går djupare och djupare in i benet. Ens egna konsumtionsmönster är ofta den sista dödsstöten mot ett större oberoende och möjlighet att styra sitt eget liv.

Lösningen?

Lösningen är enkel. Konsumera mindre.

Denna simpla lösning presenterades för mig när jag satt och surfade på internet. Om det var Rikatillsammans, MMM eller någon annan vet jag inte men här fanns något.

Gräver man djupare går det också att slakta andra sanningar när man ändå är igång med att stöpa om sig själv efter utbrändheten. För stöpa om måste man. Man kan inte göra samma och hoppas på ett annat utfall.

Jag grävde djupare i det jag funnit och fann mer. Massor av klokheter om lycka, tid, tacksamhet, stoicism, gemenskap, samhället.

Vad är det mest dyrbara vi har i våra liv? Tid. För pengar kan köpa tid som kan läggas på annat än att infinna sig på ett tvingat vuxendagis varje dag. Tvingat? Ja tvingat, inte av arbetsgivaren utan av dig själv på grund av de val du gjort.

Konsumtion och lönearbetet tar upp en stor del av tid och tanke. Konsumtion bygger identitet via vissa märken och identitetsmarkörer. Arbetet talar om vem man är, ger status och ramar. Tar man bort konsumtion och eventuellt 8-17 arbetet måste man fylla tiden och göra något vettigt med pengarna. Här blir det intressant.

Bloggen & skrivandet

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta men jag får hia mig lite (som man säger i Skåne).

Anledningarna är många. Jag tycker det är viktigt att visa på en annan väg än den som jag gick på förr. Många far illa av den vägen på ett eller annat sätt. Hälsan och relationer blir lidande och viktig tid försvinner.

Jag tycker det är viktigt att visa att det finns något annat än den gängse bilden av lycka och framgång. Man kan leva ett väldigt bra liv på mindre pengar. Jag vill också visa kraften i att sätta ett mål och inrätta sitt liv efter att nå detta mål. I bloggen kan jag visa vägen, metoden och stegen.

Jag vill skriva om det jag fann som ibland kallas FIRE, ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende därför att det känns viktigt för mig.

Som fru EB skrivit någon gång – når jag bara en person och bidrar till att denna får det bättre är jag glad.

Det själviska

Jamen jag har ju kommit på att det är kul att skriva. Jag har också träffat ett gäng nya och spännande människor genom bloggen. Att bygga en hemsida har jag också lärt mig. SEO har jag lärt mig så smått. Genom bloggandet rustar jag mig själv med nya färdigheter och kontaktnät. Det är givande och faktiskt väldigt kul.

Jag har framtidstro och känner mig nyfiken och positiv igen.

Signatur

16 kommentarer

 1. K

  Tack för att du bloggar ovh delar med dig!

 2. HerrIGMR

  ♥ Taco!

 3. Sigrid

  Har hittat hit från fru EB. Kul att vara här, vilken trevlig blogg du har 🙂 Var själv utmattad för ett par år sedan pga hög arbetsbelastning och sjuka anhöriga.
  Nej, livet handlar om så mycket mer än konsumtion.

  • HerrIGMR

   Tack Sigrid för dina vänliga ord. Utmattning är en epidemi. Tittar man bara på vår lilla radhusgata där vi bott sedan 2015 vet jag med säkerhet fyra st exklusive mig själv som har drabbats av utmattningssyndrom sedan vi flyttade hit.

   Livet är inte konsumtion men det känns nästan så ibland. Det känns också som man har större möjlighet att påverka som konsument än röstberättigad men det är en annan diskussion. Dock ett tecken i tiden.

 4. Louise

  Bra sammnfattande inlägg! Ibland kan det vara bra att även för sin egen skull sätta ord på vad man håller på med. Ska göra något liknande vid tillfälle!

  Mvh Louise

  • HerrIGMR

   Tack! Ja jag fick ta mig en funderare och jag tror, som du säger, att man måste kolla av ibland. Gäller ingångsvärdena fortfarande? Ger det mig något? Bidrar jag? Vad väljer jag bort?

 5. FruEfficientBadass

  “Framförallt hittade jag tillbaka till något jag var förr och som jag vill kunna vara mer av i framtiden.” Men håller med fullständigt! På vägen mot friheten har jag gjort mig av med en vresig, mestadels sur tant som följde efter mig vart jag en gick. Bra inlägg och som Louise skriver är det nog bra för ALLA att sätta sig ner och skriva ner sitt eget manifesto från tid till annan.

  • Andreas

   Tack du! “Jag har framtidstro och känner mig nyfiken och positiv igen.” Yes precis så är det ju.

   • HerrIGMR

    Det är kul att åtminstone ibland få känna sig lite tonårsförväntansfull igen.

  • HerrIGMR

   Vad är det man säger. Allt man äger och alla relationer man har är en gåva från gårdagens du. Du kan välja att ta emot det eller inte. Lite så är det här också – men måste ifrågasätta och se om det fortsatt är en gåva jag vill ta emot eller ej.

 6. eriksjos

  Bra skrivet. Intressant läsning här överlag. Fortsätt gärna 🙂

  • HerrIGMR

   Tack! Kul att du hittat hit och ja, tanken är att fortsätta 🙂 Vi tjötade ju lite på Insta innan jag loggade ut för evigt därifrån. Njuter mycket av er sida Kajak.nu.

 7. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Tack för som alltid bra inlägg och att du delar! Jag hamnade också i en utmattningsdepression och det är som du säger, man kan inte göra exakt samma som innan och hoppas på ett annat resultat.
  Jag lär mig väldigt mycket av dig och din klokhet, keep up the good work!

  • HerrIGMR

   Tackar ödmjukast för de vänliga orden. Utmattning är verkligen en sådan sak som har ett före och ett efter.

 8. Akke

  Stort tack för att du skriver. Har långt kvar till Fire, och jag är inte säker på att jag vill sluta lönearbeta när den dagen kommer, men jag vill ändå känna att jag vill kunna ha ett val. På vägen dit kommer jag följa denna, och andra, bloggar som hjälper mig att nå målet. Tack än en gång!

  • HerrIGMR

   Vi har också långt kvar och jag vill heller inte sluta arbeta. Fru IGMR vill fortsatt arbeta med det hon gör fast kanske på ett annat sätt. Själv funderar jag fortfarande – har ju några år på mig 🙂

   Att ha valet och makten över sitt eget liv är viktigt. Tack sjäv för kommentaren och för att du läser!

Kommentera