Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status november 2019

Inatt trillade det in pengar på kontot och därför är det dags för vår månatliga antibudget och uppdatering av status november 2019.

Ingen har kanske missat månadens gråväder? Just idag verkar det inte riktigt bli dag här i sydsverige.

Månaden har varit ganska händelserik. Svärmor har nollat, fru IGMR har börjat sitt nya jobb, fru IGMR har varit i Helsingfors på inspirationsresa med en förening hon styrelsearbetar för, IGMR junior har outsourcats och sovit borta ensam för tredje gången i sitt sexåriga liv, vi har umgåtts med vänner och IGMR junior har hängt med sin farfar.

Den senaste begivenheten skedde natten till söndag då IGMR junior drabbades av magsjuka och spred sina gracer över väggar, golv, biblioteksböcker, mattor och andra ytor. Gårdagen gick därför i ultrarapid för oss alla och idag vabbar jag. Ömsom vin och ömsom vatten denna mörka månad.

Ekonomiskt har vårt liv kostat 26500 kronor denna månad. Det som sticker ut kostnadsmässigt är resan till Helsingfors och att bilen kostat oss en tusenlapp mer än vanligt.

Lönerna var ungefär lika gråa som vädret ute. Jag har haft en vanlig lön men fru IGMR har fått minuslön(!) p.g.a. att hon tagit ut obetald semester som hon inte hunnit jobba in. Jobbytet ställer till det liste för oss alltså. Därför har vi denna månad har vi alltså bara en inkomst. Nästa månad får hon en och en halv lön från nya jobbet så det kompenserar.

Nu ska jag inte klaga. Trots en halv lön sparar vi pengar och amorterar på bolån och CSN. Detta är fantamej en av de stora fördelarna med FIRE. Vi har anpassat vår kostnadsmassa till att kunna dras runt på bara en lön. Månader som denna är det extra tydligt att det är rätt val.

Pengarna?

21 månader in i vårt sparprojekt som vi kallar FIRE har vi 589 000 kronor i portföljen. Räknar man in det vi sparat till IGMR Junior och till fjärrvärmepannan som vi behöver byta, närmar vi oss 700 000 kr. Vi började på minus 30 000 kronor.

Sparkvoten denna månad är 34% men den är inte jämförbar med vanliga månader eftersom inkomsten är hälften av det normala.

Frihetsgraden närmar sig 10% (9,8%) av det belopp vi anser oss behöva för att täcka kostnaderna till vårt liv.

Nettoförmögenheten har tickat upp till 2 422 000 kronor från 1 624 000 kronor som var vår startpunkt. Här räknar vi inte in barnspar och det gör vi inte i sparkvot eller portfölj heller.

Nu ska jag fortsätta mitt vabbande. IGMR Junior är rätt pigg så vi tänkte oss ut på ett museum och sedan ska vi fylla på förrådet av Hamapärlor på vår närmaste pysselbutik.

Personligen går jag och väntar på boken Strong Towns som både MMM och Enkelboning rekommenderat. Hoppas på leverans av denna i brevlådan just idag.

Har ni lika grått?

Signatur

7 kommentarer

 1. Utdelningsbagaren

  Tuffar på framåt, en månad med lite lägre sparkvot än vanligt suddas ut i ett längre perspektivet. Väntar fortsatt på att solen ska titta fram.

  • HerrIGMR

   Ja vad gör det om hundra år. Vi försökte få en glimt av solen idag men det är verkligen grå locket på just nu.

 2. Maria

  Off topic men ändå…nej nej nej, du ska inte ut med ett magsjukt barn och gå på museum. Är det vinterkräkis så ska ni hållas isolerade i 48 timmar från senaste utbrott. Det smittar så sjukt(!) enkelt, bara några viruspartiklar räcker för att smitta ner nästa person. Håll er i karantän så slipper vi få en pandemi.

  • HerrIGMR

   Jag är helt enig och jag kanske inte var helt tydlig i inlägget, tog en genväg. Vår son får gärna förkylningar som också går på magen. Jag är till 99% säker på att detta är en sådan gång eftersom han har varit / är lite förkyld. Magsjuka går inte i skolan eller på våra jobb. Därför känner jag mig ok med att ha med honom på muséet. Men som sagt, du har helt rätt och det kanske var lite osnyggt i och med att man inte kan vara 100 % säker.

   • Maria

    Okej, ursäkten godkännes!

 3. Skogsanna

  Nu börjar äntligen frihetsstugan även känd som kontorsstugan vara färdig och lämpliga delar av min inkomst kan gå till sparande istället för husbygge och sparandet ska öka istället för minska. Men å andra sidan har jag numera ett eget krypin och kan vara på jobbet fastän det är gubbdagis i boningshuset! Och det utan lån!

  Grått? Jag ska skicka några solbilder från den norra änden av landet på din mail, det är så vackert att du kommer att vilja lämna Skåne:)

  • HerrIGMR

   Solbilder kan jag inte få för mycket av. Är också otroligt nyfiken på frihetsstugan!

Kommentera