Memento mori

Det var inte längesedan jag skrev om detta upplyftande ämne men idag tänkte jag vinkla mitt tidigare inlägg lite annorlunda och prata om memento mori. Memento mori betyder fritt översatt ”kom ihåg att du är dödlig” eller ”kom ihåg att du ska dö”.

Under det senaste året har jag försökt att göra det till en vana att varje morgon tänka på att jag ska dö. I den stunden tänker jag på att jag lever och vet vad jag har, just där och då. Min lilla familj är fantastisk och jag älskar dem verkligen.Jag har hälsan. Jag har goda vänner. Huset vi bor i trivs jag otroligt bra i. Jag har ett arbete att gå till som ger mig möjlighet att spara för framtiden. I denna blogg som jag skapat kan jag kan kanalisera mina tankar, utbyta tankar och till och med träffa nya fantastiska människor genom. Jag har varmt vatten i kranen och jag har mat för dagen.

Jag vet inte om detta kommer att bestå när jag kommer hem efter jobbet och jag vet inte om jag kommer hem. Det enda jag vet säkert är att jag där och då har vad jag har. 

Denna övning ger mig flera saker:

Urgency (har svenskan ett lika bra ord?)

Jag har inte råd att låta livet vänta. Jag måste se över mina värderingar och efter bästa förmåga leva efter dem.

Ödmjukhet och acceptans

Jag är inte ensam herre över mitt eller andras öde utan kan endast försöka påverka saker i en riktning. Både bra och dåliga saker kommer hända, troligtvis i ungefär lika stora delar. Detta är en del av livet och något jag måste förhålla mig till. 

Tacksamhet

Ödmjukhet leder mig in i tacksamhet. Jag har det jag har just där och då och det är jag tacksam för i både stort och smått. 

Närvaro

Tacksamhet leder in i närvaro. Inatt kom baby IGMR in till vår säng eftersom han vaknade av en mardröm. Att få vakna bredvid honom och fru IGMR och höra att de två fortfarande sov. Jag ägnade tio minuter åt att bara lyssna på deras andetag och känna tacksamhet för den stunden. Det krävs inte mycket för att man ska känna sig som världens rikaste man, blott en tanke om att allt inte är för evigt.

Tänker du på döden får materiella ting mindre mening. De går inte att ta med sig och att skaffa samt underhålla dem gör att mer tid tas från det som faktiskt är viktigt – relationer och upplevelser.

Memento mori – Döden, livet och tiden

De stora stoiska tänkarna, Seneca, Epictetus och Aurelius bar ringar, mynt och armband som påminde dem om memento mori, deras egen dödlighet. Nutida tänkare som Tim Ferris och Ryan Holiday bär med sig ett mynt i vardagen som skall påminna dem om detsamma. Det är lätt att glömma bort att stanna upp och reflektera, dessa mynt eller symboler hjälper till med det.

Dessa memento mori mynt börjar dyka upp lite varstans och har ofta tre symboler på sig. En skalle (döden), en tulpan (livet) och ett timglas (tiden).

Memento Mori
Memento mori – livet, döden, tiden.

Man behöver inte gå all in på detta men att då och då tänka på vad man har och vara tacksam över det. Att tänka på att tiden inte är oändlig och att du bara har just detta liv är en värdefull övning. Saker och ting brukar hamna i ett nytt ljus.


Update – Flow Fi´s goa Stenmarkbildskommentar fick mig att tänka på mina seriefavoriter Klas Katt och Olle Ångest. Existentiell ångest och leda i serieformat. Dessa fina böcker hittar du här.

memento mori
Så sant.
Signatur