Dying every day – Vi fortsätter på det upplyftande temat tid och döden.

För mig är detta en av de största drivkrafterna till att spara pengar och öka mina valmöjligheter i livet. Jag vill kunna kanalisera min energi och tid till det och dem jag värderar. Vi har ett liv och en chans att få rätt på det.


Dying every day

Ett par lediga dagar står för dörren och inom några timmar styr min cykel mot hemmet. Hur har du tänkt spendera denna helg? För att återkoppla till mitt föregående inlägg om stoicism låg jag igår framför kaminen och funderade på hur en helg ser ut för mig nu och förr. 

Förr la jag mycket tid och möda på att transportera mig till affärer, hitta på saker att spendera min livsenergi på (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare). Inredning, fika, utemat, gåbortpresenter, födelsedagspresenter, kläder, bilar, prylar och leksaker till sonen. Varje helg spenderade jag den lilla energin jag hade kvar på att göra slut på min livsenergi (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare).

Nu sparar jag min livsenergi (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare) i breda indexfonder på Lysa. Energin jag har kvar kanaliserar jag till min familj, mina vänner, och mig själv. Helgerna nu ser helt annorlunda ut med planerad ingentingtid, tid för spontantiet, utflykter, pyssel, träning, musik, böcker, LÅNGA SAMTAL, poddar, tupplurar, matlagning, ölbryggning, DIY projekt, bloggen, meditation och tankar som får komma och tänkas klart. 

Jag har tagit bort mina privata sociala medier (FB, Pinterest, Instagram) och satt tidsgräns på mobilen till 15 minuter per dag. Efter det kan jag bara ringa och SMS:a. TV:n har flyttats från vardagsrummet till ett dedikerat TV-rum som mest nyttjas av sonen och hans vänner. Jag försöker göra det svårare att göra ”fel” samt ta bort distraktioner.

Dying every day
Baby IGMR apar sig. Han är viktig.

Detta funderade jag på efter att jag lyssnat på The Practical Stoic Podcast avsnitt #132 Dying every day.

Dying every day

Tänk dig att du hade en batterisymbol i ditt synfält som visar mängd liv som du har kvar. Skulle du då lägga ett par timmar på att åka iväg till Mall of Scandinavia för att köpa kinaplast? Skulle du prioritera att se fotbollsmatchen istället för att umgås med dina barn? Hade det känts värt ta med datorn hem för att hinna jobba lite extra bara för att? Skulle du sitta och pilla med din Iphone? Vi vet inte när vi ska dö. Det enda vi vet är att vi lever här och nu.

Ta vara på här och nu (då menar jag inte YOLOköpa en BMW) och spendera den tid du har enligt dina värderingar. Därför tycker jag det är viktigt att ta en lång funderare på vad du värderar i livet och se om du spenderar din tid och dina pengar i enlighet med dina värderingar.

Är familjen viktigast samtidigt som du alltid jobbar över och lägger dina pengar på motoroptimering av din Audi, då är det något i ditt liv som skevar. Batteriet tickar ner varje sekund och varje stund du inte tar action är en del av ditt liv som du inte får tillbaka.

Signatur