Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Dying every day.

Vi fortsätter på det upplyftande temat tid och döden.

För mig är detta en av de största drivkrafterna till att spara pengar och öka mina valmöjligheter i livet. Jag vill kunna kanalisera min energi och tid till det och dem jag värderar. Vi har ett liv och en chans att få rätt på det.


Ett par lediga dagar står för dörren och inom några timmar styr min cykel mot hemmet. Hur har du tänkt spendera denna helg? För att återkoppla till mitt föregående inlägg om stoicism låg jag igår framför kaminen och funderade på hur en helg ser ut för mig nu och förr. 

Förr la jag mycket tid och möda på att transportera mig till affärer, hitta på saker att spendera min livsenergi på (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare). Inredning, fika, utemat, gåbortpresenter, födelsedagspresenter, kläder, bilar, prylar och leksaker till sonen. Varje helg spenderade jag den lilla energin jag hade kvar på att göra slut på min livsenergi (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare).

Nu sparar jag min livsenergi (pengar = såld livsenergi till din arbetsgivare) i breda indexfonder på Lysa. Energin jag har kvar kanaliserar jag till min familj, mina vänner, och mig själv. Helgerna nu ser helt annorlunda ut med planerad ingentingtid, tid för spontantiet, utflykter, pyssel, träning, musik, böcker, LÅNGA SAMTAL, poddar, tupplurar, matlagning, ölbryggning, DIY projekt, bloggen, meditation och tankar som får komma och tänkas klart. 

Jag har tagit bort mina privata sociala medier (FB, Pinterest, Instagram) och satt tidsgräns på mobilen till 15 minuter per dag. Efter det kan jag bara ringa och SMS:a. TV:n har flyttats från vardagsrummet till ett dedikerat TV-rum som mest nyttjas av sonen och hans vänner. Jag försöker göra det svårare att göra “fel” samt ta bort distraktioner.

Baby IGMR apar sig
Baby IGMR apar sig. Han är viktig.

Detta funderade jag på efter att jag lyssnat på The Practical Stoic Podcast avsnitt #132 Dying every day.

Dying every day

Tänk dig att du hade en batterisymbol i ditt synfält som visar mängd liv som du har kvar. Skulle du då lägga ett par timmar på att åka iväg till Mall of Scandinavia för att köpa kinaplast? Skulle du prioritera att se fotbollsmatchen istället för att umgås med dina barn? Hade det känts värt ta med datorn hem för att hinna jobba lite extra bara för att? Skulle du sitta och pilla med din Iphone? Vi vet inte när vi ska dö. Det enda vi vet är att vi lever här och nu.

Ta vara på här och nu (då menar jag inte YOLOköpa en BMW) och spendera den tid du har enligt dina värderingar. Därför tycker jag det är viktigt att ta en lång funderare på vad du värderar i livet och se om du spenderar din tid och dina pengar i enlighet med dina värderingar.

Är familjen viktigast samtidigt som du alltid jobbar över och lägger dina pengar på motoroptimering av din Audi, då är det något i ditt liv som skevar. Batteriet tickar ner varje sekund och varje stund du inte tar action är en del av ditt liv som du inte får tillbaka.

Signatur

12 kommentarer

 1. Per Penning

  Fantastiskt inlägg. Tack.

 2. Pappa betalar?

  Klockrent!

  Mvh PB?

  • Anonym

   Vem kunde tro att ert inlägg om att man dör lite varje dag skulle göra folk glada 😉

 3. Fru EfficientBadass

  Men obetalbart foto! Alltså verkligen…tänk all tid man tidigare slog ihjäl i väntan på annat. Ofta i väntan på nästa arbetsdag eller nästa konsumtion. När det finns underbara, livsbejakande saker som att elda (ja visst, du vet vad jag menar) och ta en tupplur. Livets salt. Idag har jag f ö förverkligat en dröm. Den är på intet sätt dyr eller prålig, men något jag gått och tänkt på sedan gymnasiet men på grund av ekorrhjul och MOS-prioriteringar inte kommit till skott med: Stockholms Filmfestival som börjar nästa vecka. Jag har dedikerat 24 h åt film, har än så länge köpt fem biljetter ink. invigningsfilmen med fest och kommer nog att skaffa en till sittning för mig och äldsta barnet. Total kostnad c:a 500kr och så stort värde. "Jamen filmfestival kan man väl gå på fast man jobbar, det är ju bara att ta en semesterdag". I teori ja, men så har det aldrig blivit. Det är en sådan makalös känsla att inte känna sig styrd som en robot, av det du skriver ovan – som ett script rörde jag mig mellan olika needs & wants utan att egentligen kunna identifiera vad jag egentligen ville. Elda, sova och se independentfilm.

  • Anonym

   De senaste två månaderna har vi tänt kaminen med pinnar från vinterns beskärning av våra äppleträd. Snart kommer jag nog blomma ut som ett pinnletande radhusorginal. Spännande times ahead!

   Bra att du tog tag i det EB! Fler planer på G som du tänkt men inte gjort?

  • Fru EfficientBadass

   Lyssnade på ETC-Johan Ehrenbergs "Hoppet: Bara du kan rädda världen" och där talar han om det positiva med att elda med pinnar. Inte bara för att man använder restprodukter, men av något annat skäl som hade med kolmilor att göra och var lite komplicerat så jag stängde för tillfället av. Hur som, ladda gärna ner den som ljudbok på Biblio medan du fånar runt och samlar pinnar, man blir väldigt sugen på att skaffa solpaneler. Hoppfull bok på det hela tagen, även om jag inte håller med om hans investeringsfilosofi som går ut på att INTE investera ty att ackumulera kapital är fult (han är ju vänster gubevars).

 4. The Dividend Story

  Vilket bra och tänkvärt inlägg!! Det låter som ni har helt rätt prioritoneringar.

  Jag behöver bli bättre på att slappna av. Även om man har en del ingenting-tid så är det lätt att det kan ge en negativ känsla, t ex om man går in på sociala medier och ser alla “coola” saker alla andra gör. Det blir ju väldigt skevt om man lägger ihop alla andra personers absolut bästa (enligt dem själva) stunder och får ångest att man inte själv gör alla dessa saker.

  Jag ska också försöka få ner telefontiden och öva mer på avslappning 🙂

  • HerrIGMR

   Hallå,

   Tack för det! Tycker själv att detta är en ögonöppnare för mig och att det gjort mitt liv bättre. Med just sociala medier blir det så skevt. Livet är för det mesta en samling bra och dåliga upplevelser i ungefär lika stor mängd över tid. Sociala medier visar kanske topp 15 % och så ser inte livet ut. Lägg därtill att vi är hardkodade i huvudet att vilja ha det andra har så blir det bara dumt.

   Kolla mitt inlägg som Cal Newports bok “digital minimalism” som också skakade om min syn på skärmar och sociala medier. Du kan söka efter inlägget uppe till höger.

   Gött att du försöker få ner telefontiden, bara där är en nyckel till en bättre vardag.

 5. Louise

  Bra inlägg! Men visst finns det en film om det, när man betalar i tid i stället för med pengar? Alltså rent bokstavligt talat. Tror det är med Justin Timberlake i huvudrollen…

  Mvh Louise

  • HerrIGMR

   Tack! “In Time” heter den men den skall inte vara så himmalens bra.

   Bättre att ta fram en bok om stoicism 🙂

 6. Skogsanna

  Sociala medier tycker jag inte stör min vardag (eller för all del helgdag), folk får resa var de vill för mig det är bara roligt att se och jag har pengarna kvar. Men då min avundsjuka vaknar är när jag läser om fjällvandringar och de som bara kopplar av en dag eller två, ”bara för att”.

  Därmed så är ju Min vision klar, ut i naturen och koppla av! Använd batteriet medan det är laddat!

  Så vad sitter jag här och väntar på en söndag morgon, ut med mig 👍

Kommentera