Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Boktips – “The subtle art of not giving a F*uck.”

Igår läste jag sista sidan i boken “The subtle art of not giving a f*uck – a counterintuitive approach to living a good life” av Mark Manson .

Vissa böcker är svåra att lägga ifrån sig och detta var en sådan bok. Jag vill vifta lite med ett varningens finger om språket och vissa liknelser i boken. Mark är inte politiskt korrekt och ordet “fuck” kan nog räknas i hundratal. Men som med allt som har värde här i livet, gräv lite djupare så hittar du något meningsfullt. Jag fick mig en läsupplevelse och några aha-upplevelser till livs.

Redan från början slår det mig att detta är en djupt filosofisk bok, trots sitt språk. Jag ser mycket tankar från stoicismen men också tankar jag har med mig från att jag gick i ACT terapi efter mitt utmattningssyndrom. Just acceptans är en stor del av denna bok och en stor del av mitt personliga välmående. Acceptans är en av nycklarna till varför jag fungerar så bra nu trots att jag för bara tre år sedan knappt hittade hem från mataffären (inte kul att gå i väggen).

The subtle art of not giving a fuck. Mark Manson
Minst två tummar upp.

Boken är någon slags rock n rollversion gjord på tankegods från ovan nämnda saker. Ett smart och roligt sätt att paketera och leverera en bok som handlar om personliga värderingar.

Kärnan i Mark Mansons bok är att hitta vad som är viktigt för dig och släppa allt annat. Den uppmuntrar till ett mer aktivt och värdebaserat liv där sinneslösa distraktioner som sociala medier, TV eller annan teknik får mindre plats. Han uppmuntrar att begränsa sin uppmärksamhet och oro över saker som har liten eller ingen mening i ens verkliga liv. Ett mycket IGMR-kompatibelt budskap.

“We have a limited number of f*cks to give so we should use them wisely”. We can’t be giving them out like ice cream at summer camp.” 

Mark Manson

Det jag verkligen tycker om med denna bok är inte den bara pratar om vad som är viktigt och inte. Boken är en verklighetskoll och åskådligör våra förväntningar på livet och hur det moderna livet gör att mångas förväntningar skevar rejält mot verkligheten. Det i sin tur leder till minskat välmående och en känsla av att inte duga eller räcka till. Ibland manifesterar det sig i en offerkoftaroll eller tron att man har någon slags medfödd rätt till olika saker i livet. Budskapet i boken är personligt ansvar och att kanalisera energi och uppmärksamhet till att tjäna dina värderingar och mål i livet.

“Once we embrace our fears, faults and uncertainties – once we stop running from and avoiding, and start confronting painful truths – we can begin to find the courage and confidence we desperately seek.”

Mark Manson

Problem

Den del av boken som pratar livet och dess problem är den del jag personligen har haft störst behållning av.

Istället för att sträva efter ett ouppnåeligt perfekt och problemfritt liv ställer sig Mark Manson frågan – Vilka problem vill du ha?

Livet är i grunden en oändlig serie problem och lösningen på ett problem skapar bara ett annat. Vi lever också i ett samhälle där vi och andra skapar konstgjorda problem genom att önska mer och bättre prylar eller bli intalad att det du har och den du är inte duger.

En dålig taktik är då att försöka undkomma problemen och försöka leva ett problemfritt liv som då troligtvis kommer göra dig olycklig. Ett problemfritt Instagramliv finns inte trots att det är normen. Istället för att ställa sig frågan hur man kan minimera sina problem bör man ställa sig frågan vilka problem som berikar mig och som jag är villig att arbeta och offra något för. Hur kan jag leva mitt liv så att mina problem blir mer njutbara? Jo – acceptans, värderingar och mål som man arbetar mot.

Tänk FIRE.

Problem: Jag har räkningar att betala. Mitt 9-5 löser räkningarna men jag känner mig otillfredställd i att lösa någon annans problem (och ofta samma problem om och om igen).

Lösning: Jag sparar pengar och ökar därmed mina valmöjligheter så att jag kan arbeta med saker jag värderar och lösa de problem jag vill lösa. Även om jag inte får någon lön.

“This book doesn’t give a fuck about alleviating your problems or your pain, this book is not some guide to greatness – it couldn’t be, because greatness is merely an illusion in our minds, a made-up destination that we obligate ourselves to pursue, our own psychological Atlantis.”

Mark Manson

Boken handlar, ironiskt nog, om lycka och hopp. Det han menar ovan är att genom att acceptera livet som det är, komplext, jobbigt, problematiskt och medelmåttigt – först då kan vi hitta finna hopp och lycka. En av mina favoriter, James Clear, sammanfattar boken så här:

“Finding something important and meaningful in your life is the most productive use of your time and energy. This is true because every life has problems associated with it and finding meaning in your life will help you sustain the effort needed to overcome the particular problems you face. Thus, we can say that the key to living a good life is not giving a fuck about more things, but rather, giving a fuck only about the things that align with your personal values. “

James clear

James Clear har också i punktform summerat sina reflektioner och lärdomar från boken. Mycket läsvärt.

Jag rekommenderar alltså denna bok starkt, speciellt på orginalspråket Engelska för att läsa den ofiltrerad. Som vanligt nyttjade jag mitt lokala bibliotek men jag fick vänta några veckor eftersom den var reserverad.

Vill du köpa boken finns den att beställa här. Då går en liten summa till IGMRs frihetsbygge. Andra böcker jag gillar hittar du på sidan boktips.

13 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  “The key to living a good life is not giving a fuck about more things, but rather, giving a fuck only about the things that align with your personal values.” Underbart. Jag tycker att du med familj är en förebild för hela inställningen. Jag menar – se på er! Den absoluta närvaron hos två föräldrar i ett barn, att kunna sitt och rita och lyssna på musik i timmar en lördag utan att samtidigt sitta och ängsligt fiffla med mobilen. För att ni har bestämt er för att ge fräcka fingret till sådant som bara tingelitangar och inte är i linje med er uppskattning av vad som betyder något – relationen er emellan. Jag behöver inte läsa boken, jag bara visualiserar familjen IGMR så har jag koncepten klara för mig.

  • HerrIGMR

   ❤️

   • HerrIGMR

    Tack för de fina orden EB och du har rätt. Fasen vad vi har styrt om våra liv till närvaro och vilken skillnad det har gjort för vår familj. Nu har du ju sett det live så jag tar till mig orden mucho grande.

 2. M

  Hej IGMR!
  Har följt din blogg sedan du började skriva och tycker den bara blir bättre och bättre. Utan att ha träffat dig irl så håller jag ändå med fruEB ovan. Det du skriver vittnar om hur du lever ditt liv på alla plan. Väldigt inspirerande! Tack också för servicen i bokrecensionen. En bok som passar mig. Din och fru EBs blogg är de bloggar inom FIRE- rörelsen som ger mest inspiration och glädje till mig. Så, tack för det också!/M

  • HerrIGMR

   Nu sitter jag med ett leende på läpparna och det är inte bara för att affärssystemet på jobbet är offline. Tack för pepp och jag är så glad att kunna dela med mig av vår resa – och därigenom förhoppningsvis kunna ge någon en bra idé, ett life hack, ett boktips, eller kanske en start på ett ISK-sparande.

 3. Cosmonomics

  Uppsatt på min läs-lista på biblioteket (så många böcker, så lite tid!). Hörde om den i någon podd och blev nyfiken. Det där med “fuck” låter som en bok jag läste i våras, Unscripted, den hade också ett i omgångar väldigt trist språk som man fick titta förbi för att se allt guld i boken.

  • HerrIGMR

   Jag vet. Det finns så mycket man vill läsa. Har själv dessutom startat en nischsajt och behöver läsa in mig på det ämnet också.

 4. Evelina

  Tack för tipset, nu är den reserverad på bibblan (även om det blir lite väntetid, många i kö). Och det tjänade som en bra påminnelse idag, när jag svurit mentalt över en högre chefers beteenden, att inte lägga energi på sådant man ändå inte kan påverka. Bättre att lägga fokus på att öka storleken på FU-kapitalet 🙂

  • HerrIGMR

   Haha right on! Helt rätt fokus!

 5. Gurkan

  Åh, intressant – jag ska nog köa på den. Läste i en annan bok “Lev enklare” av Giséla Linde (finns på Biblio!) om att inte vilja äga (prylar, händelser, relationer) utan istället vara dvs att gilla att läsa inte för äga/få veta slutet utan för upplevelsen att läsa. Jag tänker att det är klarare uttryckt i James Clear’s anteckningar/boken som du recenserar ovan som att gilla processen istället för målet.

  Den insikten är så viktig och fick mig att släppa taget kring en del saker och verktyg hemma. Jag älskar resultatet/det man kan göra med dem men tyckte processen var ganska trist. Friheten i att erkänna det för sig själv och lägga upp grejerna på blocket är värd mycket mer än själva $$$ som någon betalar för dem.

  • HerrIGMR

   Jag tänker att FIRE är precis så – det är resan och processen som är målet. Du måste gilla processen annars blir det problematiskt.

   Har själv inte läst lev enklare men jag har sett till att reservera den på bibblan nu.

   • Gurkan

    Kul! Varning dock för sista kapitlen i boken, låt inte dem kasta en skugga över resten. Ayurveda och tankens kraft är lite för maxat för min mer… jordnära hållning.

    • HerrIGMR

     Samma här. Tack för varningens finger! 🙂

Kommentera