När jag gick i väggen gick jag på KBT med inriktning på ACT (acceptance and commitment training). Senare i den processen hittade jag denna bok: ”Sluta älta och grubbla : lättare gjort med kognitiv beteendeterapi” som tar upp acceptans samt negativ visualisering. Budskapet är att visualisera vad som kan ske i vissa situationer och acceptera det.

Är man stressad inför ett möte och rädd att svimma, gå då på mötet men acceptera att du kan svimma samt att du antagligen inte kommer må bra på mötet.

När jag senare upptäckte stoicismen via FIRE rörelsen insåg jag att stoicism, KBT och ACT delar många tankar och verktyg. Stoicismen erbjuder dock ett större ramverk för ett bra liv och inte bara verktyg för jobbiga situationer.

The Practical Stoic Podcast:

Idag tänkte jag ge er ett tips på en väldigt fin podcast om stoicism – Rise To The Good Life, The Practical Stoic Podcast men Simon Drew. Jag har några sparade avsnitt som jag då och då går tillbaka och lyssnar på och de tänkte jag dela med mig av idag.

#125 A humbling message Låt inte oviktiga saker stå ivägen för inre frid och tillfredställelse.

#124 The folly of pleasing people. Att endast behaga andra är en säker väg till stress och otillfredsställelse.

#112 A call for action as time passes by. En ögonöppnare. Varje stund du spenderar i en dålig vana, ett dåligt förhållande eller i en otillfredsställande situation är en stund du inte får tillbaka. Tiden bryr sig inte vad du gör utan den tickar vidare. Spendera din tid klokt.

#110 Anticipating the future. Ett avsnitt om att förbereda sig de svåra situationer som ett liv innebär.

#105 We are all slaves. Vi är alla slavar till något.

#12 Cultivating a Clear Vision (Knowing Where You’re Going and Why). Vet du vad som är viktigt i livet och var du är på väg? Stoicismen menar att du måste ha en klar målbild om vad du vill och är på väg för att leva ett bra liv.

Läs mer på Mr Money Mustasches blogg – ”What is Stoicism and How Can it Turn your Life to Solid Gold?”

Helsingborg
Målbild. Dessa kvällar skall även kunna upplevas på vardagar.
Signatur