Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Rise To The Good Life, The Practical Stoic Podcast

När jag gick i väggen gick jag på KBT med inriktning på ACT (acceptance and commitment training). Senare i den processen hittade jag denna bok, “Sluta älta och grubbla : lättare gjort med kognitiv beteendeterapi” som tar upp acceptans samt negativ visualisering. Budskapet är att visualisera vad som kan ske i vissa situationer och acceptera det.

Är man stressad inför ett möte och rädd att svimma, gå då på mötet men acceptera att du kan svimma samt att du antagligen inte kommer må bra på mötet.

När jag senare upptäckte stoicismen via FIRE rörelsen insåg jag att stoicism, KBT och ACT delar många tankar och verktyg. Stoicismen erbjuder dock ett större ramverk för ett bra liv och inte bara verktyg för jobbiga situationer.

The Practical Stoic Podcast:

Idag tänkte jag ge er ett tips på en väldigt fin podcast om stoicism – Rise To The Good Life, The Practical Stoic Podcast men Simon Drew. Jag har några sparade avsnitt som jag då och då går tillbaka och lyssnar på och de tänkte jag dela med mig av idag.

#125 A humbling message Låt inte oviktiga saker stå ivägen för inre frid och tillfredställelse.

#124 The folly of pleasing people. Att endast behaga andra är en säker väg till stress och otillfredsställelse.

#112 A call for action as time passes by. En ögonöppnare. Varje stund du spenderar i en dålig vana, ett dåligt förhållande eller i en otillfredsställande situation är en stund du inte får tillbaka. Tiden bryr sig inte vad du gör utan den tickar vidare. Spendera din tid klokt.

#110 Anticipating the future. Ett avsnitt om att förbereda sig de svåra situationer som ett liv innebär.

#105 We are all slaves. Vi är alla slavar till något.

#12 Cultivating a Clear Vision (Knowing Where You’re Going and Why). Vet du vad som är viktigt i livet och var du är på väg? Stoicismen menar att du måste ha en klar målbild om vad du vill och är på väg för att leva ett bra liv.

Läs mer på Mr Money Mustasches blogg – “What is Stoicism and How Can it Turn your Life to Solid Gold?”

Helsingborg
Målbild. Dessa kvällar skall även kunna upplevas på vardagar.

6 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  Så ljuvligt. Jag började lyssna igår innan dina tips. Det enda är att episoderna är så korta och att den inte finns på Podcaster som är min vanliga spelare. Har du något tips här- spelar du upp från stotcher eller vad? Man skulle vilja bulka upp en rejäl spellista och bara plöja igenom.

  • Anonym

   Jag kör podcaster på Iphonen (den som är förinstallerad) och det fungerar fint?

 2. Anonym

  Precis vad jag behövde – har lyssnat på de 12 första avsnitten under promenaden idag. Mycket intressant.

  Jag är i det läget där jag måste rita om kartan. Tack och lova så kunde jag se vart jag är på väg och drog i nödbromsen precis innan väggen. Står inför valet om att fortsätta som chef eller att göra något annat. I samband med detta så kom jag på hur vilse och trött jag är just nu – vart är jag på väg, vad är det som gör mig glad, vad vill jag… Podden du refererar till kan hjälpa på vägen, men jag måste göra arbetet med mig själv.

  Tack för en bra blogg!

  • Anonym

   Bra att du inser i tid att något måste förändras. Jag hade själv alla pusselbitar, svårt att andas på jobbet, panikångest, ryggvärk, flera lunginflammationer, irritabel and the list goes on. Att lägga färdigt pusslet och se hela bilden lyckades jag inte med och då gick det som det gick. Själv valde jag bort chefandet och sitter nu på en specialisttjänst i samma företag. Det ger mig det utrymme jag behöver för att återupprätta mig själv, min nyfikenhet samt fokus på mina värden och mål.

   Stoicismen är ett bra ramverk då den enligt mig hjälper till att anordna livet så att det inte skaver.

   Hoppas du finner vad som är rätt för dig.

  • Maria

   @anonym Bra du drog i nödbromsen! Jag passerade igenom väggen med dunder och brak för 4 år sedan och har inte rest mig utgår tegelhögen än. Det är sant som de säger, ju tidigare du bromsar desto snabbare blir du frisk. Och vice versa. Tänk ett varv till på chefandet. Själv vill hag aldrig mer bli projektledare och/eller specialist igen. Ren självbevarelsedrift! Men det tid ett bra tag att komma fram till det. Nu återstår bara att hitta att annat jobb där de inte är intresserade av att min meritlista är lång som en toarulle. 

   Kan fö även rekommendera The Slow home podcast, den har gett mig både tröst och nya tankar. Och så är den så behagligt lugn.

  • Anonym

   Maria – Superpodcast!

Kommentera