Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Torka ramslök i ugnen.

I våras plockade vi en hel del ramslök. I närheten av vårt hus ligger “lilla skogen” och varje vår är den fylld till bredden av ramslök. Lilla skogen är egentligen en gammal trädgård till en länge försvunnen gård. Äppelträden, plommonträden, körsbärsträden, päronträden, jordärtskocksfältet och då ramslöken finns dock kvar. Ett helt underbart ställe för små utflykter, lek eller bara till att plocka på sig det goda. Nu är det dags att torka ramslök.

Just ramslöken är otroligt fin att ha i matlagning men när man plockar de mängder vi gjorde blir det problem med förvaringen. Vi använde en del färsk ramslök där och då. Vi torkade en liten del och frös in resten.

Ramslök är otroligt aromatisk upptäckte vi. Hela frysen luktar ramslök och allt annat som inte är hermetiskt tillslutet har tagit smak. Kanelbullar med ramslökstouch någon?

 

Häromdagen tog jag tag i saken och tog ut all ramslök ur frysen och la den på plåtar för att torka den. Torkad ramslök är en underbar smaksättare och en grym frugal gåbortpresent. Om man inte har en sådan där svamp- och frukttork kan man göra så här:

 

Upp med ramslöken på ugnsplåtar. Har man bakpapper under är det bra men vårt var slut.

 

2. In i varmsluftsugnen på 50 grader med luckan lite på glänt.

3. Vänta jättelänge till ramslöken är snustorr. Ta fram väl rengjorda och lufttäta burkar och smula ner den torra ramslöken. Klart!

Detta trix fungerar på mycket annat också. En favorit är grön eller svartkålschips. Bäst blir de om man masserar in lite olja, salt och vitlök innan de torkas. Färdiga att äta om jättelänge.

Just ja – torkad ramslök i en burk är en riktigt trevlig gåbortpresent. Vi har börjat byta ut gåbortvinet mot hemmagjort – bland annat en burk torkad ramslök. Mycket uppskattat av våra vänner.

En bra bok på temat att torka mat är “Torka Mat” av Erik Tornblad. Den kan vi starkt rekommendera.

Signatur

2 kommentarer

 1. Frihetskraft

  Härligt! Inte sugen på de bullarna, tror jag! Då blir jag snarare intresserad av just ramslök som jag inte har en aning om hur jag känner igen eller vet var jag ska leta efter. Tips mottages tacksamt!

  • Anonym

   Jag skulle vänta till våren 2020 med just ramslök. Dels är den rätt överblommad nu och dels är den väldigt lik liljekonvalj – som är giftig.

   Annars ser den ut som en smalare variant av liljekonvalj och doftar vitlök om den gnuggas mot händerna. Allt du ser ovan på bilderna från lilla skogen är just ramslök.

Kommentera