Torka ramslök i ugnen – I våras plockade vi en hel del ramslök. I närheten av vårt hus ligger ”lilla skogen” och varje vår är den fylld till bredden av ramslök. Lilla skogen är egentligen en gammal trädgård till en länge försvunnen gård. Äppelträden, plommonträden, körsbärsträden, päronträden, jordärtskocksfältet och då ramslöken finns dock kvar. Ett helt underbart ställe för små utflykter, lek eller bara till att plocka på sig det goda. Nu är det dags att torka ramslök.

Just ramslöken är otroligt fin att ha i matlagning men när man plockar de mängder vi gjorde blir det problem med förvaringen. Vi använde en del färsk ramslök där och då. Vi torkade en liten del och frös in resten.

Ramslök är otroligt aromatisk upptäckte vi. Hela frysen luktar ramslök och allt annat som inte är hermetiskt tillslutet har tagit smak. Kanelbullar med ramslökstouch någon?

torka ramslök varmluftsugn
IGMR junior plockar ramslök
torka ramslök
Ramslök överallt

Häromdagen tog jag tag i saken och tog ut all ramslök ur frysen och la den på plåtar för att torka den. Man behöver alltså inte torka ramslöken direkt. Att torka fryst ramslök fungerar lika bra.

Torkad ramslök är en underbar smaksättare och en grym frugal gåbortpresent. Om man inte har en sådan där svamp- och frukttork kan man göra så här:

Torka ramslök i ugnen – gör så här:

  1. Lägg upp med ramslöken, färsk eller fryst, på ugnsplåtar. Det är bra att ha bakpapper under men som du ser fungerar det även utan.
  2. Sätt in plåtarna i varmluftsugn eller vanlig ugn på 50 grader med luckan lite på glänt. Jag brukar sticka in en träslev för i springan för att hindra ugnen att stänga sig.
  3. Vänta till ramslöken är snustorr vilket du känner om du smular sönder den. Ta fram väl rengjorda, torra och lufttäta burkar och smula ner eller bara lägg i den torra ramslöken. Klart!
plocka ramslök
Underbart!
torka ramslök ugnsplåt
Torka ramslök i varmluftsugn
torka ramslök varmluftsugn
Torka fryst ramslök i ugn. Man ser iskristaller på ramslöken i understa plåten.
torkad ramslök förvaring
Klart! Bara att skruva på locket. De håller sig länge, i alla fall till nästa ramslöksäsong.

Torka svartkål

Man kan göra så här med andra blad och grönt också. En favorit är grönkål eller svartkålschips. Bäst blir de om man masserar in lite olja, salt och vitlök innan de torkas på samma sätt som ovan. Det tar tid att torka dem men de är supergoda som snacks.

Just ja – torkad ramslök i en burk är en riktigt trevlig gå bort present. Vi har börjat byta ut gå bort vinet mot hemmagjort – till exempel en burk torkad ramslök med eget snöre och en personlig hälsning. Mycket uppskattat av våra vänner.

En bra bok på temat att torka mat är ”Torka Mat” av Erik Tornblad. Den kan vi starkt rekommendera.

Har du testat att torka ramslök i ugn eller varmluftsugn? Efter vad jag hört skall man även kunna torka dem i svamptork, tork och till och med i rumstemperatur. Det har vi dock inte testat.

Vårt inlägg om att att plocka ramslök hittar du här.

Signatur