Jag har haft massor med tid att låta tankarna bara bölja fram och tillbaka här i Kroatien. En underbar mental paus.

Något halvår innan jag gick i väggen tog jag en vecka ledigt för att inte göra någonting. Jag kände att något var allvarligt fel och jag behövde få vara ledig och försöka få vila.

Den veckan tror jag att jag för första gången på flera år tänkte en tanke från början till slut utan att avbryta mig själv med en distraktion eller med andra tankar. Jag kommer ihåg att jag bubblande berättade för Fru IGMR att jag ”hittat min inre röst igen” och att ”det känns som att återse en gammal vän”. Jag tror desstuom att jag la till att ”jag tror att jag är rätt vettig bara jag ger mig själv utrymme”. 

Jag tjuvlämnade baby IGMR på förskolan (det får man inte när man är ledig och inget jag är stolt över) men det var helt avgörande för att jag skulle kunna få en paus och sedan drog jag till skogs. Många kilometer avverkades till fots i Skånes bokskogar och i Skäralid. Underbart men när veckan  var slut körde jag bara på igen och den inre rösten kvävdes sakta men säkert.

Dessa tankar och och yttre stimuli som hela tiden kommer – för det gör de ju – är något jag försöker lära mig att hantera främst genom meditation, mindfulness, acceptans men också genom att aktivt ha tråkigt, att inte distrahera mig med teknik och genom att lyssna aktivt på musik. 

Jag har tidigare nämnt att jag är en HSP / INFJ personlighet. Jag är känslig för andras sinnesstämningar men även för yttre stimuli vilket kan göra det svårt och att fokusera. Förr kunde detta vara ganska jobbigt för mig. Det kunde vara en granne som spelade musik, en granne som var hälgångare, okända som bråkade eller bara inte såg ut att ha det bra. Det kröp under huden och tog plats som jag vill ha till annat. Nu kan jag hantera detta ganska bra, främst genom acceptans och närvaro. Ni anar inte hur skönt det är.

Tankarna har som sagt fått flöda här i Kroatien och jag har funderat mycket på musik och vad välgörande den har varit, och fortfarande är för mig. Musiken har varit mitt sätt skapa lugn, fokus och att bara få vara. Musiken är en mental tillflyktsort där jag kunnat försvinna in en hel kväll eller en hel promenad. Texterna, musiken, historierna, musikernas öden – ja allt går att gå upp i. Med musiken kan man pigga upp sig, lugna ner sig eller bara lyssna på något som är i samklang med sig själv just där och då. 

Jag föredrar, kanske inte helt förvånande, lugnare toner. Det får gärna vara lite countrydoftande och jag blir inte ledsen om det är en kvinna som sjunger. Musiken intar jag gärna på soffan framför brasan. Då mår jag som bäst. Musiken är gåva och något jag återkommer till varje dag.

Jag har satt ihop en Spotifylista åt er läsare som jag hela tiden fyller på med musik. Den passar gött till middagen, att ta en gubblur till, att umgås till eller att bara förlora sig i.

Signatur