Lösryckta tankar från EU´s yngsta medlemsstat.

Lösryckta tankar från Kroatien – Nu har vi kommit en bit in i semestern och den Kroatiska lunken börjar smått kännas som vardag. En liten förkylning har klarats av, två måndagsavsnitt av Game of Thrones har glotts på, några dagar har regnat och blåst bort, Lidl har besökts ett antal gånger och vi har påbörjat samt avslutat ett större bygge av stenar på en avlägsen strand.

Jag tog med mig några böcker som jag hade tänkt läsa. Ett gäng podavsnitt var favoritflaggade och tänkta att lyssnas igenom och några frön till blogginlägg fanns någonstans i den grå massan. Inget av detta har jag gjort.

Istället har jag bara sett till att vara. Promenerat, suttit och skrålat med sonen till musik, pratat, varit tyst, sovit, ritat, marinerats i familjeumgänge och bara låtit tankar komma och gå. Ingen prestation, ingen intellektuell påfyllnad, inte varit nyttig, inte kollat jobbmail – inget.

Vi har inte rört på oss utan kommer bo på samma plats i tio dagar. Det kombinerat med att bara vara gör att jag börjar få sommarlovskänsla. Man blir dagvill, tiden går långsamt, tiden blir obruten och hel (hej Bodil Jönsson!).  Skönt.

Idag har vi varit i den underbara staden Krk som är huvudort på ön med samma namn. Pittoreskt, lugnt, god mat, fina promenadstråk. Inget speciellt har hänt. Vi har solat, klämt en pizza, läst böcker för sonen, badat fötterna, promenerat och allt det där. Bara varit.

Lösryckta tankar
IGMR Junior i pekarmode.
På väg mot stranden.
Här skulle han nog kunna ligga hela dagen och lyssna på högläsning.

Känslan av att bara vara och att låta saker få ta tid och att medvetet ha lite tråkigt är en lyx. En välbehövlig paus och något annat. Jag har börjat att bli ganska bra på det i vardagen men när man är bortplockad från alla vardagliga måsten kan det verkligen bli bra.

Lösryckta tankar

Idag har tankarna tagit mit mot Skåne och radhusträdgården. Man pratar ofta inom FIRE rörelsen att man under de år man sparar helst ska skifta över mot det liv man vill ha sedan. Att skaffa sig ett liv och en tillvaro man inte vill ta semester ifrån. Detta har jag funderat mycket över.

Är jag där nu? Nej, det är jag inte. Jag är fortfarande fast i 08-16:30 måndag till fredag i ett arbete har förvisso tycker är ok men inte fantastiskt. Privat har jag det bättre än någonsin (tror jag). Livet har fått en inriktning mot värde och kvalitet. Onödigt har skalats bort och frigjord tid har delvis fyllts med intressanta människor och kvalitetstid med mig själv och familj.

Jag har börjat förstå mig själv bättre och slutat att göra våld på mig själv som jag gärna gjort förr. Alla gånger jag följt med ut på klubb trots att jag verkligen avskyr det – varför?

På lördag tar vi nattåget från Zagreb mot München och påbörjar resan hemåt. Det känns helt ok. Om en månad är det Camp FI och om ytterligare en knapp månad börjar fem veckors semester. Det ser ljust ut.

Sammanfattning från vår Kroatienresa med tåg.

Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
FruEfficientBadass
5 years ago

"Nej, det är jag inte. Jag är fortfarande fast i 08-16:30 måndag till fredag i ett arbete har förvisso tycker är ok men inte fantastiskt. Privat har jag det bättre än någonsin (tror jag). Livet har fått en inriktning mot värde och kvalitet. Onödigt har skalats bort och frigjord tid har delvis fyllts med intressanta människor och kvalitetstid med mig själv och familj." Jag skulle nog säga att du är på väldigt god väg! Tänk på alla de stackare med massor av deg som ändå inte kan få ro i själ och hjerta. Du har ju klurat ut saker på egen hand som inte ens de dyraste UGL-kurser förmår lära ut. Jag tittar på bion på IGMR-Insta och ryser varje gång. 300' på ett år blir rasande snabbt riktig frihet och då kan ni ta steget fullt ut, men steget hänger ju redan i luften. Det är ett spännande liv som både pågår och väntar om hörnet! Och tänk för junior som får se glada och äventyrliga föräldrar under sin uppväxt. Den finaste present man kan ge di små.

Anonymous
5 years ago

Det har inte kommit billigt. Ett utmattnigssyndrom, ett sökande i många år och antagligen någon slags mognad och stabilare grund att stå på (familj, hus, ekonomi). Skit samma! Det som är det är och nu är det gött. 300 K + på ett år känns sjukt och sjukt bra.

Vi satt och snackade idag om årets sommar där vi båda kommer vara lediga länge. Det känns inte så tufft om det skulle bli en dålig sommar. Vi har tid, pengar och numera lite luriga idéer som kan sättas i verket.

Tack EB för support- betyder mycket!

Flow-FI
5 years ago

Tack för att du delar med dig. Tankar fint som snus!
Känner igen mig tusen gånger om med mognaden och insikten att sluta gå emot sig själv som att dölja med ut på klubb man egentligen inte vill vara på. Hade ett direkt exempel i Bryssel för två helger sedan. Vi skulle få till ölhaket Delirium Café som vi hade hört skulle vara riktigt bra sorterat. Vi kom dit runt 00.00. Ingången till haket ligger i slutet på en lång smal återvändsgränd, ca. 5m bred. "Problemet" var att alla andra också hade hört att det var The shit. Det var knökfullt med aspackade turister och belgare. Vi började knö oss fram i folkmassan (för in skulle vi ju när vi väl var där). Jag kom ca 20m och stannade tvärt. Det var som en blixt från klar himmel. Varför gör jag det här? Det var en situation jag själv absolut inte ville vara i. Helt utan drama förklarade jag för mina reskamrater att jag ställer mig och väntar där bort medan de går in och kollar.
Mitt gamla jag hade knökat mig in, beställt en dyr öl, druckit den i folkhavet och hatat varenda krona och sekund jag spenderar där inne.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Shit vad jag känner igen mig. Det finns en miljon sådana historier från mitt liv. Så gött att faktiskt ta ansvar för sig själv och sitt mående.

Oberoendefrihet
5 years ago

"Privat har jag det bättre än någonsin (tror jag)."
Klassiker i en parrelation, du kan tro att allt är bra men vet ju såklar inte.
Nu flummar jag iväg lite, troligen pga masskonsumtion av självhjälp men i en relation som med allt annat så får ni välja varandra om och om igen varje dag.

Ni skulle ju, rent teoretiskt bara bryta upp och göra något helt annat redan imorgon. Det finns ju dom som gör.
Frågan är om vi väntar för länge, eller som Ernst säger "vad spar vi all tid till?"
Lite som de där familjerna i SVTs program där dom flyttar till andra sidan jorden, eller beslutar att nu ska vi bo på en båt i två år.
Youtubers som säger fuck it, köper någon form av minihus på hjul o sen hankar sig fram med Fiverr o annat digitalt delande.

Sommarlovskänslan är nog det jag saknar mest av allt, någon nästan magisk känsla av odödlighet och evighet.

Angående att "gå ut" har jag aldrig gillat det mer än ett fåtal gånger. Fester hemma har ju alltid varit bäst, och det tycker alla andra också.
Ändå tvingas man ner och in på något skitställe. Såklart mitt val som jag nu i efterhand undrar varför jag tog, stack ändå hem så fort det gick igen 🙂
Av 1000 utgångar är kanske 5-10st legendary, men knappast värt det. Nåja livet innan jakten på oberoende var något helt annat.

Grattis till 300k+ på ett år, riktigt fint!

Anonymous
5 years ago

Det är något fint i att inte ta varandra, livet eller egentligen något för givet. Återkommer nästan varje dag till memento mori. Tacksamhet för det jag har just nu, imorgon kan situationen vara en helt annan.

Detta med att välja varandra om och om igen är intressant. Jag läste någonstans att allt man har, materiellt och relationer, är en gåva från gårdagens du. Du kan antingen ta emot gåvan eller ej. Man får en ganska nykter syn relationerna och prylarna med det tänket. Om de är kvar är det ett aktivt val.

Angående utgång har jag aldrig varit med om något legendary… konserter, hemmafester, festivaler (några ögonblick iaf) eller bara middagar har fått legendary status. Utgång har mest varit känslor av otillräcklighet, illamående, rökdoft (som byttes mot pruttdoft i och med rökförbudet) eller annat ångestskapande. Men, jag följde strömmen och kan nu undra om någon egentligen tyckte det var kul på riktigt…

Sol här i Kroatien idag. Solkräm på och snart på väg ner mot staden Krk och vårt strandhäng. Sommarlov!

Fri2032
5 years ago

Jag gillar också Bodil Jönssons tankar kring obruten tid. Vilket på ett sätt stressar mig, då jag både ifjol (pga skitavtal med förra jobbet) och i år (pga flera anledningar) har väldigt upphackad semester. I år har jag en vecka i maj, åtta dagar i juli och tolv dagar i september att vara ledig på. Det blir inte bra alls. :-/ Dessutom är alla dessa dagar fullpackade med jobbiga måsten. Jag har iofs bara mig själv att skylla på, men jag blir ändå irriterad på mig själv.

Så nästa år tänker jag vara ledig fem veckor i sträck i september. Gissa om jag längtar! Funderar på att ta ut ett par veckor ledigt i maj också, fast obetald semester då. Jag har ju råd…

Anonymous
5 years ago
Reply to  Fri2032

Ta ett par veckor i maj vettja. Häng med hästarna och bara var. Inga måsten, ingen ingenting.

Frihetskraft
5 years ago

Underbar känsla i din betraktelse! Fantastiskt stort tack för att du förmedlar känslan av lugn och ro både fysiskt och mentalt!

Anonymous
5 years ago
Reply to  Frihetskraft

Tack FK!

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x