Konserter på youtube. Jag har under de senaste månaderna haft stora musikupplevelser på jobbet, hemma, i bilen och på promenader. Just nu står jag med gåshud och lyssnar på ett par från Mali, Amadou & Mariam, som jag upptäckte när de släppte sin smått fantastiska ”Dimanche a Bamako”. Låten ”La Réalité” svänger så in i. Första låten på skivan ”M´Bife” är en fin bit där Mariam sjunger som sin kärlek till sin livskamrat Amadou. Duon kommer från Mali och träffades när de spelade i samma orkester på ett institut för unga blinda. Nu reser de världen runt och spelar.

Jag gillar livemusik men som den introverta HSP person jag är kan jag lätt störa mig på att folk snackar, långa människor eller annat som fångar min uppmärksamhet. DYRT är det dessutom! Nädå, även om jag ibland stör mig njuter jag verkligen av att gå på konserter. Musiken får ett nytt liv och minnen kopplas till artister.

Hur kan jag hacka detta då? Jo – på Youtube finns massor av konserter med bra ljudkvalitet. Jag gillar kanalerna KEXP, Pitchfork och NPR Music då de har massor med IGMR kompatibla konserter. Här får man förstås prova sig fram beroende på musiksmak.

Jag tänkte ge er lite smakprov på vad jag lyssnat på den senaste tiden.

Amadou et Mariam. Gåshud på denna låt och deras närvaro.
Kevin Morby och Kate Crutchfield (Waxahatchee). Settingen, bakgrundljuden, Kates smått magiska rasp i rösten och låten.

Kurt Vile. Den artist jag lyssnat mest på de senaste åren. Keyboardisten har kakor liggandes på sitt elpiano. Textraden: ”There is no manual to our mind” satt sig när jag lunchpromenerade med detta i lurarna någon månad innan utmattningssyndromet slog till med full styrka.

The War on Drugs. ”Eyes to the wind” 8.27 in i klippet. Underbart!

Courtney Barnett. Texten till låten ”Avant Gardner” är fantastisk. En ångestattack när hon arbetar i trädgården med följande andningssvårigheter och ambulansresa.

Cigarettes after Sex. Ny bekantskap för mig sedan några månader tillbaka. Finstämt och med vad jag trodde, kvinnlig vokalist. Det var det visst inte. En skäggig man med änglaröst.

Mazzy Star. Mitt ljuva 90-tal. Long time favorit. Rösten och låtarna. Otroligt bra på skiva. ”Fade into you” sitter alltid som en lugn käftsmäll eller kanske rättare sagt som en medhårssmekning.

Konserter på Youtube
Mazzy Star. Ljuva 90-tal

Jag skulle vilja säga att – får jag bara lite lugn och ro runt mig, ett par bra hörlurar eller att streama till våra högtalare – då har jag kanske 80 % av en konsertupplevelse men gratis. När jag vill, hur jag vill samt med ett otroligt utbud.

Konserter på Youtube alltså. Jag kommer spela Amadou et Mariam ikväll till vinet. Vad lyssnar ni på?

Signatur