Häromdagen när jag funderade på ett uppdaterat inlägg om barnsparande dök jag på en sak jag inte hade en aning om. Det visar sig att om man sparar i barnets namn kan överförmyndaren börja intressera sig för sparande genom så kallad överförmyndarkontroll.

Har du ett sparande i aktier, fonder eller på sparkonto i barnets namn som överstiger åtta prisbasbelopp (372 000 kr i år) kommer överförmyndaren att ha enöverförmyndarkontroll eller sk. kontrollerad förvaltning. 

Syftet kanske är gott – ett omyndigt barn skall inte missgynnas av att klåfingriga föräldrar är där och nallar. I vårt fall är det dock inte önskvärt då jag inte vill ha någon inblandning av myndigheter i Baby IGMRs sparande.

Om kontot står under överförmyndarkontroll får man endast investera i fonder, obligationer eller på ett sparkonto. Skulle man vilja investera i aktier behöver överförmyndaren godkänna detta. Utöver det krävs det att överförmyndaren godkänner uttag och föräldrarna skall lämna redovisningar på förvaltningen till överförmyndaren.

Barnsparande och överförmyndarkontroll

Detta vill vi undvika och av en slump har vi också gjort det genom att inte spara i vår sons namn. ISK kontot står i vårt namn. En annan variant är att spara i en KF med barnet i fråga som förmånstagare. 

Vi valde en ISK i vårt namn då vi inte har bestämt oss för hur det framtida upplägget skall bli. Just nu sparar vi på och tänker att han ska få ta del av en del av pengarna samt att vi har kontot som buffert för större barnrelaterade utgifter. Vi sparar hela barnbidraget och det kommer bli en hel del pengar att sätta sprätt på om vi inte har lite kontroll på det hela (Herr IGMR köpte en Toyota Celica + ljudanläggning). Förhoppningsvis har vi fått in Baby IGMR i sparfållan men man vet ju aldrig…

Visste ni detta om överförmyndarkontrollen?  

Signatur