Gemensam ekonomi? Jag fick inspirationen till detta inlägg av bloggkollegan Cosmonomics inlägg om gemensam ekonomi eller inte. Hon är grym och skriver bra så passa på att hoppa över till henne och läs ikapp.

Vår parekonomiska historia

Jag och fru IGMR träffades för dryga 10 år sedan och gifte oss 2012. I början av förhållandet gjorde vi som de flesta gör, körde delad ekonomi. Dock hade vi en del rättviseproblem att brygga. Hon pluggade och hade några år kvar innan examen. Jag arbetade och ägde lägenheten vi flyttade in i.

Det blev orimligt att vi skulle dela kostnaderna rakt på grund av våra olika inkomstnivåer och att jag ägde lägenheten (och därmed ev. vinst). Lösningen blev att vi delade kostnaderna efter inkomst. Det blev snabbt ganska tydligt att det skulle vara vi 4 ever och vår ekonomi slogs ihop. Vi hade fortfarande separata lönekonton men blev mindre noga med milimeterrättvisa. Båda skulle ha det drägligt och inom rimlighetens gränser göra vad den ville.

När vi, 2015, flyttade till vårt radhus och bytte bank gjorde vi det enkelt för oss. Vi skippade två lönekonton och startade ett gemensamt lönekonto där alla pengar trillar in. Våra sparkonton står på oss båda und so weiter… Det är nu så gemensamt det kan bli.

Ett moln på vår blåa himmel

Det har dock dykt upp ett litet moln på vår annars så klara himmel. I och med att vi nu strävar efter FIRE och sparar så aggressivt har vi stött på problem som jag behöver er input på.

gemensam ekonomi
Ett moln på vår annars så blå ekonomiska himmel.

När lönen kommer ser vi över räkningar och diskuterar väntade kostnader. Vi tar det som blir över, drar av lite för nöjen etc och för över sparpengarna till vår ISK på Lysa. Pengarna som är kvar är tänkta att täcka mat, nöjen och annat. I och med att det som är kvar kanske inte är så väldans mycket kan det uppstå diskussioner som ingen av oss känner oss bekväma med eller blir lyckligare av.

Till exempel har fru IGMR ett större behov av skönhetsprodukter, kläder och allmänna nöjen än jag har. En möjlig liten konflikt in the making alltså. Detta måste vi nypa direkt och skapa ett system så att alla är happy campers fortsatt också.

Mitt förslag som mottogs väl av fru IGMR var att ha ett varsitt allmänt nöjeskonto, med varsitt kopplat kort, till vilket vi för över pengar varje månad. Detta skulle i min värld lösa problemet och diskussionen skulle inte hamna på enskilda inköp utan mer på en övergripande rimlig storleksnivå på nöjespengarna.

Vad tror ni och hur gör ni?

Mer lässugen? Så här gör vi med vårt sparande, en antibudget.

Signatur